Χωρίς σημαντικές ειδήσεις η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει μονότονα το κυβερνητικό αφήγημα για δύο καυτά θέματα της επικαιρότητας, τη γυναικοκτονία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων και το έγκλημα των Τεμπών.
Κάλυψε Χρυσοχοΐδη – Καραμανλή για τη γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους και τα Τέμπη, αυτοαποθεώθηκε για την οικονομία παρά τα στοιχεία που δείχνουν αποτυχία των κυβερνητικών παρεμβάσεων και υπερασπίστηκε των κατασταλτικών μέτρων για το bullying στα σχολεία.
Μιλώντας για την άγρια δολοφονία της Κυριακής επανέλαβε τα όσα είχε υποστηρίξει και κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Ν.Δ., ότι δηλαδή υπάρχει κουλτούρα «ωχαδερφισμού» στην Αστυνομία και το ελληνικό Δημόσιο για να συμπληρώσει ότι τα περιπολικά «πρέπει να είναι και ταξί και ασθενοφόρο και πυροσβεστικά».
Παραδέχθηκε μεν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για «αλλαγή κουλτούρας» στην ΕΛ.ΑΣ, όμως κάλυψε ξεκάθαρα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη «γιατί αν κάθε φορά που κάτι δεν πηγαίνει καλά στο κράτος η ευθύνη φτάνει στην κορυφή θα είχαμε παραιτήσεις κάθε βδομάδα».
Αναφορικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως είναι «ένας υπουργός που πραγματικά κατέχει το αντικείμενο και κάνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην ΕΛΑΣ. Όχι, δεν θεωρώ ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για το συμβάν».
«Θεωρίες συνωμοσίας» για τα Τέμπη
Σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών, τις συνεχείς αποκαλύψεις και το μπαράζ καταγγελιών για συγκάλυψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να δηλώσει πως δεν γνωρίζει εάν υπάρχει μονταζιέρα στις συνομιλίες, ενώ πέταξε γενικώς κι αορίστως το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη.
«Στο ερώτημα να συγκαλύψουμε τι δεν παίρνουμε απάντηση» είπε και συνέχισε «Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο; Θα το κρίνει ο πραγματογνώμονας. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν υπήρχε συγκάλυψη. Στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης».
«Πιθανώς το υλικό με τις συνομιλίες να είναι μονταρισμένο. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι το υλικό έφτασε ακέραιο στη δικαιοσύνη. Δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη» υποστήριξε σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ, ενώ εμφανίστηκε θιγμένος σημειώνοντας πως «όλο αυτό είναι βαθιά προσβλητικό για μένα και για τους ανθρώπους που χειρίστηκαν».
Για το μπάζωμα επισήμανε «ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος για να πάει ο γερανός να σηκώσει τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας;» είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση ήταν επιχειρησιακή και πάρθηκε στο πεδίο.
Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να χαρακτηρίσει θεωρίες συνωμοσίας πολλές από τις αποκαλύψεις και ισχυρίστηκε ότι το λάθος της κυβέρνησής του είναι ότι «δεν απαντήσαμε πειστικά από την αρχή στις θεωρίες συνωμοσίας από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και τον κ. Βελόπουλο. Έπρεπε να είχαμε απαντήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα ότι όλα αυτά ήταν τερατουργίες».
Κάλυψε, όπως αναμενόταν, τον Κώστα Αχ. Καραμανλή υποστηρίζοντας «δεν πρέπει να συνδέουμε την άρση της βουλευτικής ασυλίας ενός βουλευτή με τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που μπορεί να έχει βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Είτε ήταν είτε δεν είναι βουλευτής ο κ. Καραμανλής σήμερα, δεν κάνει καμία απολύτως διαφορά στο εάν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να συσταθεί προανακριτική. Η αντιπολίτευση μας λέει για προκαταρκτική αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κατηγορητήριο. Αν απευθύνεις τη βαριά κατηγορία για ανθρωποκτονία από ανθρώπινο δόλο, γράψ’ το και πήγαινε στη Βουλή να τοποθετηθούν τα κόμματα».
Δεν δεσμεύτηκε, πάντως, για την προανακριτική απλά σημείωσε ότι «θα το συζητήσουμε» εάν καταθέσει αίτημα η αντιπολίτευση.
Εάν δεν βάλουμε όρια θα… πάρουν μολότοφ τα παιδιά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε και των κυβερνητικών επιλογών στο θέμα του bullying και της βίας των ανηλίκων, αποφεύγοντας για ακόμη μια φορά να μιλήσει για τα βαθύτερα αίτια των φαινομένων αυτών.
Επέμεινε να υποστηρίζει σθεναρά τα κατασταλτικού τύπου μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων το οποίο κάθε παιδί πρέπει να σέβεται».
Προχώρησε, βέβαια, και σε μια πλήρως άστοχη σύνδεση θέλοντας να θολώσει το τοπίο και να επιστρέψει στο αγαπημένο γαλάζιο αφήγημα περί βίας στα πανεπιστήμια. «Αν δεν βάλουμε όρια και ένα πλαίσιο στα παιδιά 12-14 ετών, όταν θα πάνε στο πανεπιστήμιο ποιο είναι το υπόδειγμα που τους έχουμε διδάξει; Μετά θα πάρουν και την μολότοφ και θα θεωρούν ότι όλα είναι κοινωνικός αγώνας και μια κατάκτηση ,ένα ” κεκτημένο” το οποίο εμείς τους το προσφέραμε όταν είχαμε δυνατότητα να βάλουμε το πλαίσιο και δε το κάναμε» υποστήριξε χωρίς αιδώ.