Ο BANKSY ΕΚΑΝΕ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ GLASTONBURY

Μια παρέμβαση στο Glastonbury πραγματοποίησε ο Banksy, ο οποίος απελευθέρωσε το βράδυ της Παρασκευής μια φουσκωτή βάρκα στο κοινό, η οποία ήταν γεμάτη με φουσκωτά ομοιώματα προσφύγων. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ερμηνείας του κομματιού “Danny Nedelko” από τους IDLES, το οποίο έχει αντιρατσιστικές αναφορές στους στίχους του.

Να πω εδώ ότι ο Danny Nedelko είναι υπαρκτό πρόσωπο. Πρόκειται για φίλο των μελών του συγκροτήματος ο οποίος είναι μετανάστης στην Αγγλία από την Ουκρανία και είναι επίσης τραγουδιστής στους Heavy Lungs, μια μπάντα στο ίδιο Post punk ύφος με τους Idles.

Όσο ακούγονταν στο θρυλικό βρετανικό φεστιβάλ οι στίχοι “My blood brother is an immigrant/ A beautiful immigrant”, η εν λόγω βάρκα ταξίδευε πάνω από τα κεφάλια του κοινού, το οποίο υποδέχθηκε θερμά το stunt νομίζοντας πως επρόκειτο για μια κίνηση των IDLES. Στην πραγματικότητα όμως, ούτε το συγκρότημα γνώριζε τι είχε ετοιμάσει ο Banksy, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη ακόμα και σήμερα.

Η παρέμβαση του καλλιτέχνη έρχεται σε μια περίοδο που το ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί κύριο θέμα της πολιτικής συζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία μαστίζεται από την άνοδο της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας. Το Glastonbury αφιέρωσε και το Terminal 1, ένα νέο σημείο του για την ενημέρωση των φεστιβαλιστών ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.