Ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΚΡΙΤΗΣ. ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗ ΦΙΜΩΣΗ ΤΗΣ “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων συνεχίζεται σήμερα τετάρτη 19/6, η βιομηχανία εκφοβισμού που έχει εξαπολύσει ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας κατά της «Εφ.Συν.» και δημοσιογράφων της με εμφανή στόχο τη φίμωσή τους σε ό,τι αφορά τη δημοσιογραφική κάλυψη της υπόθεσης Λιγνάδη. Αύριο στο Ι΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έχει οριστεί η εξ αναβολής δίκη της μήνυσης που έχει υποβάλει ο ποινικολόγος κατά του δημοσιογράφου της «Εφ.Συν.» Δημήτρη Αγγελίδη για συκοφαντική δυσφήμηση διά του διαδικτύου, με αφορμή ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην «Εφ.Συν.» στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης Λιγνάδη.

Για την ίδια υπόθεση, ο κ. Κούγιας είχε καταθέσει και αγωγή στο αστικό δικαστήριο εναντίον της «Εφ.Συν.» και του δημοσιογράφου για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση διά του διαδικτύου, ζητώντας 30.000 ευρώ. Για την αστική αγωγή, που δικάστηκε τον Μάιο του 2023 στo Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το δικαστήριο αποφάσισε (απόφαση 3689/2024) να αναβάλει την έκδοση οριστικής απόφασης μέχρι να δικαστεί η υπόθεση στο ποινικό δικαστήριο και να βγει η απόφαση επί της μήνυσης στην ποινική διαδικασία.

Με αυτή του την απόφαση, το αστικό δικαστήριο συναρτά απολύτως την έκβαση της αστικής δίκης με την έκβαση της ποινικής, προσδίδοντας ουσιαστικά και στην ποινική μήνυση τον χαρακτήρα της καταχρηστικότητας που έχει αποδοθεί στην αστική αγωγή. Τόσο η ΕΣΗΕΑ όσο και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου έχουν καταδικάσει τη βιομηχανία απειλών και αγωγών του κ. Κούγια, κάνοντας λόγο για καταχρηστικές αγωγές SLAPP με σκοπό τη φίμωση των δημοσιογράφων και την αποθάρρυνση της άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος που τόσο από το Σύνταγμα όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση πρέπει να έχει την ελευθερία αξιολογικών κρίσεων και κριτικής για δημόσια πρόσωπα, όπως ο κ. Κούγιας.

Αυτά άλλωστε τα επισήμαιναν στην «Εφ.Συν.» εν όψει της αστικής δίκης, που τώρα συναρτάται με την ποινική, διακεκριμένοι συνταγματολόγοι, δικηγόροι, καθηγητές και άνθρωποι των γραμμάτων –Ξενοφών Κοντιάδης, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Θανάσης Καμπαγιάννης, Γιώργος Πλειός, Στρατής Μπουρνάζος– (βλ. «Ο Αλ. Κούγιας επιδιώκει με αγωγή SLAPP να φιμώσει την “Εφ.Συν.”», Γιώτα Τέσση, «Εφ.Συν.», 29/4/2023, και «Ο Δ. Αγγελίδης και η “Εφ.Συν.” όχι μόνο δικαιούνταν αλλά όφειλαν να γράψουν», Στρατής Μπουρνάζος, «Εφ.Συν.», 3/5/2023).

Το μόνο που έκανε το επίμαχο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» («Κρεσέντο χυδαιότητας από την υπεράσπιση Λιγνάδη», 12/4/2022) ήταν να καταγράψει τον λόγο και την παρουσία του συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη Λιγνάδη, σχολιάζοντας επίσης την οξύτητα των παρεμβάσεών του εναντίον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που προστατεύονται από τον νόμο. Το έκανε τηρώντας το καθήκον του δημοσιογραφικού έργου να ενημερώνει το κοινό με κριτικό λόγο, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το ιδιαίτερο δημόσιο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη δίκη όσο και ότι ο κ. Κούγιας απολαμβάνει ιδιαίτερη προβολή στα μέσα ενημέρωσης και απασχολεί συχνά την επικαιρότητα με την ακραία ρητορική του και την ακραία συμπεριφορά του.

Αλλωστε ο ίδιος, μέσα στις δικαστικές αίθουσες αλλά και με δελτία Τύπου που εκδίδει το γραφείο του και με τηλεοπτικές του εμφανίσεις, έχει στραφεί με ανοίκεια οξύτητα εναντίον διαδίκων, μαρτύρων, δικηγόρων, κοινωνικών ομάδων και δημοσιογράφων και έχει στοχοποιήσει με ιδιαίτερη επιμονή δημοσιογράφους της «Εφ.Συν.» και άλλων μέσων που αποκάλυψαν πτυχές της υπόθεσης Λιγνάδη ή κάλυψαν τη δίκη, μέσω μιας πρωτοφανούς επιχείρησης προσωπικών προσβολών και απειλών. Φαίνεται πως διεκδικεί να βρίσκεται υπεράνω κριτικής ώστε να συνεχίσει ανενόχλητα να λοιδορεί όσους κάθε φορά κρίνει ότι δεν εξυπηρετούν τις εκάστοτε επιδιώξεις του.

Το Verso.gr στέκεται αλληλέγγυο στο πλευρό των συναδέλφων της “Εφημερίδας των Συντακτών” και σε κάθε άλλο μέσο που συνεχίζει να αποκαλύπτει την αλήθεια κόντρα σε πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, ώστε η Ελευθερία του Λόγου να συνεχίσει να είναι ο βασικός κανόνας της δημοσιογραφίας και όχι η εξαίρεση

Πηγή: efsyn.gr