ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ ΕΚΑΨΑΝ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν σκηνές στην «ανθρωπιστική ζώνη» αλ Μαουάσι στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρει το Wafa.

Αξιωματούχοι της Γάζας απαιτούν από το Ισραήλ να απελευθερώσει 310 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που «υποβάλλονται σε βασανιστήρια» μετά από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο επιφανής γιατρός της Γάζας Iyad al-Rantisi πέθανε σε ισραηλινό κέντρο ανάκρισης τον περασμένο Νοέμβριο.

Η οικογένεια του al-Rantisi δήλωσε ότι περιμένουν ακόμα να ενημερωθούν για την τύχη του και ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας πριν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα.

Τη Τρίτη 18/6 εξάλλου ο Μ. Νετανίαχου με βίντεο του απευθύνθηκε στις ΗΠΑ ζητώντας με αυστηρότητα οι τελευταίες να μην καθυστερούν την παράδοση βομβών στο Ισραήλ.

Στον καταυλισμό Μαουάσι, τη ζώνη εκκένωσης δυτικά της Ράφα, κατά τη διάρκεια της νύχτας βαρύ πυροβολικό, σε συνδυασμό με αεροπορικές επιθέσεις, σκότωσε τουλάχιστον επτά άτομα σε σκηνές. Πριν από μερικές εβδομάδες, μια επίθεση εκεί σκότωσε τουλάχιστον 40 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στις σκηνές τους.

«Τέτοιες επιθέσεις υπενθυμίζουν ότι η ισραηλινή στρατιωτική αφήγηση για τις ασφαλείς ζώνες της Γάζας είναι παραπλανητική και αντιφατική», αναφέρει ο Χανί Μαχμούντ ανταποκριτής του AJ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει επίσης να πλήττει το κέντρο της Γάζας, κυρίως τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, με τουλάχιστον πέντε αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μόλις τα τελευταία λεπτά, μια πολυσύχναστη αγορά στο κέντρο του καταυλισμού Νουσεϊράτ δέχθηκε επίθεση. Ένα άτομο έχει αναφερθεί ότι σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν.

Ακύρωση συνάντησης με ισραηλινούς αξιωματούχους από τις ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος ακύρωσε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου με Ισραηλινούς αξιωματούχους μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου που κατακεραύνωνε τις ΗΠΑ για την καθυστέρηση, όπως είπε, των αποστολών όπλων, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Axios.

Οι ανώτεροι σύμβουλοι του προέδρου Μπάιντεν «εξοργίστηκαν» από το βίντεο και η ομάδα του «σοκαρίστηκε από την αχαριστία του Νετανιάχου», ανέφερε το Axios, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η ακύρωση της συνάντησης, ενώ ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι βρίσκονταν ήδη καθ’ οδόν για την Ουάσιγκτον, «καθιστά σαφές ότι υπάρχουν συνέπειες για την πραγματοποίηση τέτοιων ακροβασιών», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Axios.

Ο Λευκός Οίκος σχολιάζοντας τη δήλωση του Νετανιάχου στο βίντεο, είπε ότι μόνο «ένα συγκεκριμένο φορτίο» πυρομαχικών είχε διακοπεί.

Διαδηλωτες στην Κνεσετ ζητουν εκλογες

Ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στην Κνεσέτ του Ισραήλ και με συνθήματα και πλακάτ ζητά την πτώση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών.

Η δράση αυτή εντάσσεται στην εβδομάδα ανυπακοής που έχουν κηρύξει αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Ισραήλ.

Οι ισραηλινες δυναμεις καινε ελαιωνες και καταστρεφουν πηγαδια στη Δ. Όχθη

Επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων εναντίων Παλαιστινίων έλαβαν χώρα σε όλη τη Δυτική Όχθη την Τρίτη, μεταξύ άλλων στο Burin, νότια της Ναμπλούς, και στο Yasouf, βορειοανατολικά της Salfit, όπου κατέστρεψαν καλλιέργειες και κατεδάφισαν ένα πηγάδι.

Στην Μπούρκα, ανατολικά της Ραμάλα, έβαλαν φωτιά σε ελαιόδεντρα.

Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 962 επιθέσεις εποίκων από τις 7 Οκτωβρίου, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην καταστροφή 43.000 δέντρων και δενδρυλλίων που ανήκουν σε Παλαιστίνιους.

Επιπλέον, 549 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων και δυνάμεων από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι κρίσεις επιδεινώνονται στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης νερού, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν όλα τα πηγάδια, σύμφωνα με την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης της Βόρειας Γάζας.

Φορτηγά φορτωμένα με νερό έρχονται τώρα από την πόλη της Γάζας σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καλύψουν εν μέρει τις ανάγκες τους σε νερό.

«Δεν μπορώ να μεταφέρω το νερό. Ήρθαμε εδώ με τα παιδιά και τα εγγόνια μας για να πάρουμε ένα γαλόνι νερό που δεν είναι καθόλου αρκετό», δήλωσε μια Παλαιστίνια στο Al Jazeera.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο νερό μόνο για να πίνουμε. Στο βορρά έχουμε πείνα και σοβαρή έλλειψη πόσιμου νερού. Το νερό εδώ είναι αναμεμειγμένο με λύματα, γεγονός που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων. Όλοι μας υποφέρουμε από διάφορα είδη ασθενειών».

Ένας Παλαιστίνιος δήλωσε ότι η κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia είναι πολύ δύσκολη.

«Περιμένουμε πολύ ώρα να φτάσει το φορτηγό με το νερό και να πάρουμε ένα γαλόνι ή έναν κουβά νερό μόνο για να πιούμε».

ΟΗΕ: Το Ισραηλ εχει παραβιασει επανειλημμενα τους νομους του πολεμου

Μια νέα έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέτασε έξι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα με υψηλό αριθμό θυμάτων και διαπίστωσε ότι οι δυνάμεις του Ισραήλ «ενδέχεται να έχουν παραβιάσει συστηματικά τις αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και της προφύλαξης κατά την επίθεση».

«Η απαίτηση να επιλέγονται μέσα και μέθοδοι πολέμου που αποφεύγουν ή τουλάχιστον ελαχιστοποιούν σε κάθε βαθμό τους θανάτους αμάχων φαίνεται ότι παραβιάστηκε συστηματικά στην εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος του θύλακα και έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 37.372 ανθρώπους, με το 40% των θυμάτων αυτών να είναι παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.