ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ: «ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΕΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΘΑ ΧΩΡΑΝΕ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ;»

O πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.), Νίκος Κατσαράκης, μιλά για την κατάργηση δεκάδων πανεπιστημιακών τμημάτων στην χώρα, μεταξύ των οποίων έξι στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

Ο ίδιος τονίζει ότι η αντίδραση του πανεπιστημιακού ιδρύματος έχει να κάνει αφενός με τη χρησιμότητα των συγκεκριμένων τμημάτων με βάση και την μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, και αφετέρου με τον τρόπο με τον οποίο προχωρά η απόφαση αυτή. Σύμφωνα με τον πρύτανη, τα ιδρύματα ποτέ δεν έλαβαν τις απαντήσεις για τους σχετικούς φακέλους που κατατέθηκαν όταν ιδρύθηκαν τα συγκεκριμένα τμήματα.

Παράλληλα επισημαίνει την έλλειψη διαλόγου μεταξύ του υπουργείου και των πανεπιστημίων, αναφέροντας την ανάγκη άμεσης συνάντησης, τόσο με τον υπουργό Παιδείας, κ. Πιερρακάκη, όσο και με τους τοπικούς αιρετούς, ούτως ώστε να επανεξεταστεί το ζήτημα.

Τέλος κάνει λόγο για μια επιλογή του τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», την ώρα που το Πανεπιστήμιο επένδυσε χρήματα και, κυρίως, ανθρώπινους πόρους. Τέλος επισημαίνει πως δεν είναι τυχαίο ότι η κατάργηση των τμημάτων έρχεται λίγο πριν την ήδη εξαγγελθείσα ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Συνέντευξη στον Μάριο Διονέλλη, στις 07.11.2023 – www.pisoselides.gr