ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΣΦΑΓΗΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ – ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ, ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

Για ακόμη μια φορά, ο ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε χθες Δευτέρα κάθε ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που έχει μετατραπεί σύμφωνα με τον ΟΗΕ σε «νεκροταφείο παιδιών», ενώ διεμήνυσε πως οι αρχές της χώρας του θα αναλάβουν τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» αφού τερματιστεί ο πόλεμος με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που σήμερα εισέρχεται στον δεύτερο μήνα του.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News χθες βράδυ, ενώ διεμήνυσε επίσης πως η χώρα του θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Καθώς «όταν δεν έχουμε εμείς την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς», πρόσθεσε.

Νωρίτερα χθες, ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, είπε από τον Λίβανο όπου βρίσκεται πως η Χαμάς θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας και δεν θα αποδεχθεί να σχηματιστεί «κυβέρνηση του Βισύ», παραπέμποντας στο δοσιλογικό γαλλικό καθεστώς την περίοδο της ναζιστικής κατοχής κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι δηλώσεις του κ. Νετανιάχου έγιναν μερικές ώρες αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε εκ νέου έκκληση να κηρυχθεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», κάτι που χαρακτήρισε «πιο επείγον κάθε ώρα που περνάει», προκειμένου να τερματιστεί «ο ανθρωπιστικός εφιάλτης στη Γάζα», που έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο παιδιών».

Πάνω από 10.000 νεκροί

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ο Γιούνις αλ Χάτιμπ, τόνισε χθες πως «καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Χιλιάδες επί χιλιάδων αμάχων σκοτώνονται (…) Τα μέλη μας σκοτώνονται. Οι εθελοντές μας σκοτώνονται».

Οι ακατάπαυστοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη μικροσκοπική παλαιστινιακή περιοχή, ανάμεσα στις πιο πυκνοκατοικημένες στον πλανήτη, που εξαπολύθηκαν σε αντίποινα για την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 10.022 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων 4.000 και πλέον παιδιών, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς χθες Δευτέρα.

Στο Ισραήλ σκοτώθηκαν πάνω από 1.400 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, κυρίως την ημέρα της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, της πιο πολύνεκρης από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948. Η Χαμάς πήρε επίσης πάνω από 240 ομήρους και τους μετέφερε στη Γάζα.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί αποτελούν σκληρή δοκιμασία για τα 2,4 εκατ. Παλαιστίνιους που έχουν παγιδευτεί στον θύλακα 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, χωρίς νερό, τρόφιμα, ή ηλεκτρικό ρεύμα από την 9η Οκτωβρίου.

Πλέον οι βίαια εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας είναι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, με άλλα λόγια ο μισός και πλέον πληθυσμός της, σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκουτέρες στηλίτευσε χθες το ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει μέσω Ράφας –όπου βρίσκεται συνοριακή διέλευση που συνδέει τον θύλακο με την Αίγυπτο– είναι τραγικά ανεπαρκής. Έχουν φθάσει 569 φορτηγά από την 21η Οκτωβρίου, εξήγησε μιλώντας για «σταγόνες» βοήθειας που αδυνατούν να καλύψουν «τον ωκεανό αναγκών».

Η ένταση παραμένει στα ύψη, ειδικά στην Δυτική Όχθη, έδαφος υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 150 Παλαιστίνιοι από πυρά στρατιωτών ή εβραίων εποίκων από την 7η Οκτωβρίου, με βάση τους αριθμούς της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στο παλαιστινιακό τμήμα της ιερής πόλης που το Ισραήλ έχει προσαρτήσει και χαρακτηρίζει «αιώνια πρωτεύουσά του», ισραηλινή αστυνομικίνα πέθανε έπειτα από επίθεση που υπέστη από Παλαιστίνιο 16 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε.

Άλλη εστία εντάσεων: στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου οι ανταλλαγές πυρών παραμένουν καθημερινές ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, από τη μια, και τον ισραηλινό στρατό από την άλλη.

Από την 7η Οκτωβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους 83 άνθρωποι στη λιβανέζικη πλευρά, συμπεριλαμβανομένων 11 αμάχων, με βάση καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου· ενώ στην ισραηλινή πλευρά, έχουν σκοτωθεί έξι στρατιώτες και δυο άμαχοι.