ΝΙΚΗΤΑΣ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΣΥΡΡΑΦΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟ MASTER PLAN ΤΩΝ ΟΛΛΑΝΔΩΝ»

Ο Νικήτας Μυλόπουλος, καθηγητής Υδρογεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μιλά για σχέδιο-πρόταση για το μέλλον της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες, που παρουσιάστηκε από την Ολλανδική εταιρία, θέτοντας τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν.

Ο ίδιος τονίζει ότι δεν πρόκειται για μία τεχνική, επιστημονική μελέτη, αλλά για μια περιγραφή μιας κατάστασης χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία και χωρίς αναλύσεις ενώ δεν καταλήγει σε επιστημονικά συμπεράσματα. Όπως σημειώνει, πρόκειται για μία πρόταση έργων παλαιάς λογικής, όπως η εκτροπή του Αχελώου, ωστόσο κρατήθηκαν κάποιες προτάσεις θετικές, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται ολιστική προσέγγιση με έργα που θα συνδυάζονται.

Παράλληλα μιλά για την έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού μέσω της διαχείρισής του ενώ θέτει και το ζήτημα της ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας της περιοχής, θέμα που όπως είπε, είναι πολυδιάστατο.

Τέλος σημειώνει ότι η συγκεκριμένη εταιρία δεν εξειδικεύεται πλήρως για αυτό που της ανατέθηκε να κάνει, τονίζοντας ότι αναμενόταν μια διαφορετική προσέγγιση και μελέτη, και όχι ένα συνονθύλευμα παλαιότερων προτάσεων ενώ τονίζει ότι υπάρχει και το ζήτημα των άμεσων παρεμβάσεων που είναι απαραίτητες βραχυπρόθεσμα.

Συνέντευξη στον Μάριο Διονέλλη, στις 21.03.2023 – www.pisoselides.gr