ΝΕΟ “ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ” ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ. ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Στην καπιταλιστική αγορά των Χρηματιστηρίων Ενέργειας, οι τιμές του ρεύματος εκτινάσσονται με τα νοικοκυριά να βρίσκονται αντιμέτωπα με νέα ληστρικά τιμολόγια που θα τσακίσουν τα πενιχρά εισοδήματα τους. Με πρόσχημα την άνοδο της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες αγορές της ΝΑ Ευρώπης, έχουν εκτοξευτεί οι χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος σε επίπεδα που θυμίζουν την ενεργειακή κρίση του 2022.

Σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουλίου, η Ελλάδα έχει την τρίτη υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ε.Ε., 190 ευρώ η μεγαβατώρα, κάτω από τα 230 ευρώ της Ουγγαρίας και τα 212 ευρώ της Ρουμανίας. Την ίδια στιγμή, η χονδρική τιμή ρεύματος στη Γαλλία είναι 55 ευρώ, στην Ισπανία και την Πορτογαλία 59, στη Γερμανία 91 και στις σκανδιναβικές χώρες από 28 έως 85 ευρώ.

Οι αναλογίες αυτές είναι σταθερές από τις αρχές του Ιουλίου και προδιαθέτουν για μια νέα θεαματική αύξηση της λιανικής τιμής του ρεύματος στα τιμολόγια του Αυγούστου, που δεν θα τα μάθουμε πριν από την 1η του επόμενου μήνα, και όχι από όλους τους παρόχους, όπως κατέδειξε η πρακτική τους τον προηγούμενο μήνα: οι περισσότεροι πάροχοι στα κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγια «υποσχέθηκαν» ανακοίνωση τιμών για τον Ιούλιο… τον Αύγουστο.

Με δεδομένο αυτό το ραντεβού στα τυφλά μεταξύ καταναλωτών και αρκετών παρόχων, έχει σημασία η τρομακτική κλιμάκωση των τιμών χονδρικής από τις αρχές Ιουλίου. Χθες η μέγιστη τιμή στο χρηματιστήριο ενέργειας έφτασε για τις βραδινές ώρες τα 550 ευρώ η μεγαβατώρα, έχοντας ξεκινήσει από τα 130 ευρώ στις αρχές του μήνα. Η κλιμάκωση της μέγιστης τιμής, που αποδίδεται στην ευρεία χρήση του όλο και ακριβότερου φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή –σταθερά κοντά στο 40%–, έχει παρασύρει τη μέση χονδρική τιμή στις 12 πρώτες μέρες του Ιουλίου στα 190 ευρώ.

Αν η τάση αυτή συνεχιστεί όλο τον μήνα, αυτό σημαίνει ότι η μέση χονδρική τιμή του Ιουλίου θα είναι αυξημένη κατά 30% σε σχέση με τον Ιούλιο, που σημαίνει ότι τα τιμολόγια λιανικής του Αυγούστου θα είναι κατ’ ελάχιστον αντίστοιχα αυξημένα. Επειτα από μια αύξηση 20% τον Ιούλιο και 50% τον Ιούνιο, αυτή η εξέλιξη σημαίνει σχεδόν διπλασιασμό των τελικών τιμών σε σχέση με τον περασμένο Μάιο. Να δείτε που στο τέλος ρήτρα αναπροσαρμογής θα λέμε και θα κλαίμε…

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ

Διπλή διαμαρτυρία προς τα αρμόδια υπουργεία από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αλλά και την ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με καταγγελίες μελών τους πως δέχονται υπέρογκους λογαριασμούς από παρόχους ενέργειας.

Η είδηση που είχε γίνει γνωστή εδώ και μήνες αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έδωσε έγκριση για ένα ποσό από τα 800 εκατ. που είχαν δοθεί το 2022-2023 και διαφήμιζε η κυβέρνηση ως επιδότηση για να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σήμερα, όμως, κι ενώ είχαν προηγηθεί σχετικά ρεπορτάζ πριν από λίγες ημέρες είχαμε τη οργισμένες αντιδράσεις από τους δύο φορείς.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος έστειλε επιστολή στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «σχετικά με τις, χωρίς αιτιολογία από τους πάροχους, επιπρόσθετες υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίες και δεν δικαιολογούνται από τα υφιστάμενα τιμολόγια».

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι συμπληρωματικοί αυτοί λογαριασμοί ενέργειας, φαίνεται να έχουν στηριχθεί σε μία υπουργική απόφαση, η οποία και εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου 2024, μία ημέρα μετά τις Ευρωεκλογές, και με την οποία δίνεται στους πάροχους ενέργειας η δυνατότητα να ζητήσουν πίσω ποσά που αντιστοιχούσαν σε επιδοτήσεις που δόθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023 και είχαν σκοπό να μειώσουν το τελικό πληρωτέο ποσό ανά λογαριασμό, σε μία περίοδο που το ύψος των λογαριασμών ενέργειας «γονάτιζε» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το ύψος εκείνης της επιδότησης έφτανε τα 800 εκατομμύρια ευρώ και δόθηκε μέσω του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, χωρίς όμως, όπως φαίνεται, τη σχετική έγκριση από την Ε.Ε.

«Το εξοργιστικό και παράδοξο συνεχίζει η ΓΣΕΒΕΕ, είναι πως ενώ η Κυβέρνηση γνώριζε το πρόβλημα, δεν φρόντισε να καλύψει το ποσό αυτό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζει αυξημένα έσοδα ή μέσω των παρόχων που παρουσιάζουν υπερκέρδη ή με κάποιο συνδυασμό αυτών των πηγών, αλλά έρχεται πλέον με «πονηρό» και ανάλγητο τρόπο να το εισπράξει από τις επιχειρήσεις, οι οποίες, ιδίως οι μικρές και πολύ μικρές, αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και η έλλειψη ρευστότητας».

Η γενική συνομοσπονδία, υπογραμμίζει ότι «καταδικάζει απερίφραστα το χαράτσι που θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις και καλεί τα αρμόδια υπουργεία να ανακαλέσουν άμεσα».

ΕΕΑ: Τεσσερα ερωτηματα προς τους αρμοδιους

Παρέμβαση έκανε για το ζήτημα και ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, αναφέροντας ότι τις τελευταίες ημέρες φθάνουν στο Επιμελητήριο παράπονα επαγγελματιών που αναφέρουν ότι καλούνται να πληρώσουν σε παρόχους εκατοντάδες ευρώ και μάλιστα σε διάστημα λίγων ημερών. 

«Όπως μάθαμε, πρόκειται για ποσά που είχαν καταχωρηθεί εκείνη την περίοδο ως κρατική επιδότηση» επισημαίνει και συμπληρώνει πως η καταβολή τους δεν εγκρίθηκε από την Ε.Ε., συνεπώς, μετά από πρόσφατη υπουργική απόφαση οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία είσπραξης των ποσών αυτών.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ανεπίτρεπτη ενέργεια και ζητά απαντήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία σε συγκεκριμένες απορίες: 

  • Όλοι αυτοί οι σημερινοί οφειλέτες είχαν ενημερωθεί με όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτά τα ποσά θα γίνουν απαιτητά;
  • Το ίδιο το κράτος δεν φρόντισε για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω επιδότησης;
  • Πόσο ηθικό είναι να ζητείται από έναν επαγγελματία να εξοφλήσει μέσα σε διάστημα λίγων ημερών -υπάρχουν σχετικοί λογαριασμοί στη διάθεση του Ε.Ε.Α.- ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό; Αναρωτήθηκε κανείς αν αυτός ο άνθρωπος, υπό τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά με την τόση ακρίβεια και το λειτουργικό κόστος στα ύψη, μπορεί να έχει τη δυνατότητα εμπρόθεσμης πληρωμής του όποιου ποσού;
  • Από την στιγμή που η κυβέρνηση κάποια στιγμή έμαθε ότι δεν υπήρχε έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές, γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους οφειλέτες;