ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΔΕΗ(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το τελευταίο διάστημα, διάφοροι επαγγελματίες καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις λαμβάνουν… ραβασάκια με συμπληρωματικούς λογαριασμούς ρεύματος.

Με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση (εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου 2024), δίνεται στους πάροχους ενέργειας η δυνατότητα να ζητήσουν πίσω ποσά που αντιστοιχούσαν σε επιδοτήσεις που δόθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023, δηλαδή ως κρατική στήριξη για την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Το ύψος εκείνης της επιδότησης έφτανε τα 800 εκατομμύρια ευρώ και αφορούσε διάφορους κλάδους επαγγελματιών με παροχή ισχύος έως 35 kVA. Η επιδότηση δόθηκε μέσω του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, χωρίς όμως – όπως φαίνεται – να έχει υπάρξει και η σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος έστειλε επιστολή στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «σχετικά με τις, χωρίς αιτιολογία από τους πάροχους, επιπρόσθετες υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίες και δεν δικαιολογούνται από τα υφιστάμενα τιμολόγια».

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι συμπληρωματικοί αυτοί λογαριασμοί ενέργειας, φαίνεται να έχουν στηριχθεί σε μία υπουργική απόφαση, η οποία και εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου 2024, μία ημέρα μετά τις Ευρωεκλογές, και με την οποία δίνεται στους πάροχους ενέργειας η δυνατότητα να ζητήσουν πίσω ποσά που αντιστοιχούσαν σε επιδοτήσεις που δόθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023 και είχαν σκοπό να μειώσουν το τελικό πληρωτέο ποσό ανά λογαριασμό, σε μία περίοδο που το ύψος των λογαριασμών ενέργειας «γονάτιζε» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το ύψος εκείνης της επιδότησης έφτανε τα 800 εκατομμύρια ευρώ και δόθηκε μέσω του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, χωρίς όμως, όπως φαίνεται, τη σχετική έγκριση από την Ε.Ε.

«Το εξοργιστικό και παράδοξο συνεχίζει η ΓΣΕΒΕΕ, είναι πως ενώ η Κυβέρνηση γνώριζε το πρόβλημα, δεν φρόντισε να καλύψει το ποσό αυτό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζει αυξημένα έσοδα ή μέσω των παρόχων που παρουσιάζουν υπερκέρδη ή με κάποιο συνδυασμό αυτών των πηγών, αλλά έρχεται πλέον με «πονηρό» και ανάλγητο τρόπο να το εισπράξει από τις επιχειρήσεις, οι οποίες, ιδίως οι μικρές και πολύ μικρές, αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και η έλλειψη ρευστότητας», τονίζεται στην διαμαρτυρία.

Η γενική συνομοσπονδία, υπογραμμίζει ότι «καταδικάζει απερίφραστα το χαράτσι που θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις και καλεί τα αρμόδια υπουργεία να ανακαλέσουν άμεσα».

Από την πλευρά του, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θεωρεί «ανεπίτρεπτο» να συμβεί κάτι τέτοιο και καλεί τα συναρμόδια υπουργεία να απαντήσουν σε κάποιες «εύλογες» απορίες:

  • Όλοι αυτοί οι σημερινοί οφειλέτες είχαν ενημερωθεί με όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτά τα ποσά θα γίνουν απαιτητά;
  • Το ίδιο το κράτος δεν φρόντισε για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω επιδότησης;
  • Πόσο ηθικό είναι να ζητείται από έναν επαγγελματία να εξοφλήσει μέσα σε διάστημα λίγων ημερών -υπάρχουν σχετικοί λογαριασμοί στη διάθεση του Ε.Ε.Α.- ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό; Αναρωτήθηκε κανείς αν αυτός ο άνθρωπος, υπό τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά με την τόση ακρίβεια και το λειτουργικό κόστος στα ύψη, μπορεί να έχει τη δυνατότητα εμπρόθεσμης πληρωμής του όποιου ποσού;
  • Από την στιγμή που η κυβέρνηση κάποια στιγμή έμαθε ότι δεν υπήρχε έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές, γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους οφειλέτες;