ΝΕΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ COYOTE’S ARROW

Οι πρώτες δυνατές ζέστες στο έμπα του καλοκαιριού έφεραν στην Αθήνα μία αίσθηση της ερήμου της Αριζόνα. Εκείνης της ερήμου, όπου ο αποπνικτικός καυτός άνεμος κάνει τη μέρα μια κόκκινη σκόνη να περιπλανιέται παρέα με μπάλες ξεραμένων θάμνων, και τη νύχτα τα κρόταλα των κροταλιών να συνθέτουν, μαζί με τα κλαψουρίσματα των τσακαλιών, τον ήχο του αφιλόξενου τοπίου. Σήμερα, σε αυτό το τοπίο που κάποτε το διέσχιζαν οι αρχέγονες, όμορφες και υπέροχες ανθρώπινες φυλές των αυτοχθόνων, μοναχικοί καβαλάρηδες, ντεσπεράντος, κάθε λογής ζωοκλέφτες και ληστές τραπεζών, οι ορδές των τουριστών καταναλώνουν τοπία, εμπειρίες και… άμμο, αντί να ταξιδεύουν σαν χαμένα παιδιά και να ζουν τις ανολοκλήρωτες περιπέτειές τους.

Για τους περισσότερους, τα παραπάνω μπορεί να μην έχουν τόσο σχέση με την Αθήνα και με μια rock and roll μπάντα, αλλά στο δικό μου μυαλό τέτοιες εικόνες σχηματίζονται κάθε φορά που ακούω το όνομα «Coyote’s Arrow». Όπως οι φυλές των Ινδιάνων της ερήμου πίστευαν ότι ανήκαν στην ίδια οικογένεια, έτσι και αυτή η αθηναϊκή μπάντα «μητροπολιτικών Ινδιάνων» είναι πάνω από όλα οικογενειακή υπόθεση.
Στις 13 του Ιούνη, λοιπόν, εν μέσω βρασμού και ιδρώτα, οι Coyote’s Arrow κυκλοφόρησαν τον τρίτο τους δίσκο με τίτλο Medicine. Ένα άλμπουμ που στους καιρούς που ζούμε είναι πραγματικό φάρμακο προς όφελος της ψυχικής μας ισορροπίας. Γιατί, όπως αναφέρει η ίδια η μπάντα στο δελτίο τύπου που συνοδεύει τον δίσκο, η μουσική είναι το φάρμακο απέναντι σε αυτούς τους καιρούς όπου κυριαρχούν το ψέμα, η εκμετάλλευση, η αδιαφορία, η απελπισία και ο εκφασισμός της ζωής κάθε έμβιου όντος.

Για τους Coyote’s Arrow το Μedicine λειτουργεί με τρόπο θεραπευτικό και ανατρεπτικό. Είναι αυτή η φυσική «ουσία» που μπορεί να επηρεάζει και να αφυπνίζει τα πνεύματα και τις ψυχές εκείνων που είναι πρόθυμοι να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε όποιον την έχει ανάγκη, κόντρα σε συμφέροντα και σκοταδισμούς.
Οι στίχοι τους μιλούν για τον εκφυλισμό του ανθρώπινου είδους και για τον εγωισμό που κάνει τους ανθρώπους μίζερους και δυστυχισμένους, αλλά και για την αγάπη, την οικογένεια και την ανάγκη για εσωτερική αναζήτηση.
Η μουσική τους δεν έχει ταμπέλες και όρια, αλλά επιδίδεται σε αυτό που θέλει να ορίσει και να εκφράσει η δική τους καρδιά, έχοντας τη μία τους πλευρά στραμμένη στην ανάγκη για κοινωνική αφύπνιση και την άλλη στην αίσθηση της ελευθερίας και αρμονίας που προσφέρει η ταύτιση με τα στοιχεία της φύσης.

Το Medicine είναι ένας urban rock and roll δίσκος, χωρίς πολλές φιοριτούρες, αλλά με ουσία. Περιέχει μουσικά μηνύματα μέσα από τα απλά ακόρντα που έκαναν το rock ένα από τα προσφιλέστερα μουσικά είδη του ανθρώπινου γένους και τα αποθηκεύει με χαρακτηριστική άνεση στη μνήμη, προκειμένου να ανασύρονται σε άσχετες στιγμές στα χείλη ψιθυρίζοντας στίχους και σφυρίζοντας μελωδίες.
Έχοντας ακούσει τις προηγούμενες δισκογραφικές δουλειές των Coyote’s Arrow, πιστεύω ότι το Medicine είναι η πιο ώριμη με την έννοια ότι η μπάντα διακρίνεται πλέον για τη σφιχτή δομή του ήχου της και έχει βρει πώς ακριβώς θέλει να ακούγεται, απελευθερωμένη από τα ασυνείδητα deja vu των σπουδαίων σχημάτων στα οποία έπαιζαν κάποια από τα μέλη τους.

Για την ιστορία, οι Coyote’s Arrow σχηματίστηκαν τον χειμώνα του 2014 από μέλη της αθηναϊκής underground σκηνής όπως οι Deus Ex Machina, και οι Nonmandol.
Με τη μία πλευρά τους στραμμένη στη μάχη για επιβίωση και την άλλη στην αίσθηση της ελευθερίας και της αρμονίας που προσφέρει η ταύτιση με τα στοιχεία της φύσης, δίνουν διαρκώς το στίγμα τους όποτε τους ζητηθεί, με εκρηκτικές εμφανίσεις σε συναυλίες αλληλεγγύης και κοινωνικών-πολιτικών χώρων, με αυξημένη την ενσυναίσθηση της ανθρωπιάς και των κοινωνικών αγώνων που δίνονται στους δρόμους μιας μεγαλούπολης, η οποία τελεί υπό διαρκή καταστροφή – όπως η Αθήνα. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος, πέρα από τον μουσικό, για να τους ανακαλύψετε-όσες και όσοι, φυσικά, δεν τους γνωρίζετε.

Οι Coyote’s Arrow είναι οι:

Δημήτρης Μάνθος – κιθάρα
Σταύρος X – φωνή
• Εύα Κολόμβου – τύμπανα
• Μαρία Κεΐσογλου – μπάσο
• Σπύρος Λαδάς – κιθάρα
Ευτυχία Μάνθου – φωνητικά, κρουστά, πλήκτρα

Το Medicine κυκλοφορεί σε κόκκινο βινύλιο από την Ouga Booga and the Mighty Oug Recordings και ψηφιακά από το bandcamp της μπάντας.

Κυκλοφορία: 13 Ιουνίου 2024
Recorded at Wreck it Sound Studios,Corinth,GR
Produced by John Sotiropoulos
Mixed by John Sotiropoulos at Wreck it Sound Studios,Corinth,GR
Engineered by John Sotiropoulos
Mastered by John Sotiropoulos at Wreck it Sound Studios,Corinth,GR
Production Assistant: John Raptis
Cover ART: Tolik
Photo: Panos Skordas

https://www.facebook.com/Coyotes.arrow
https://www.instagram.com/coyotes_arrow
https://coyotesarrow.bandcamp.com

https://www.facebook.com/Ougaboogarecs

Πηγή: merlins.gr