ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ ΠΡΟΦΥΓΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Σε απεργία πείνας οι συγκρατούμενοι του, που καταγγέλλουν ότι ο 24χρονος ζητούσε μέρες ιατρική βοήθεια.

Ένας ακόμα θάνατος στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (Προ.Κε.Κ.Α.) αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα και την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι πρόσφυγες.

Ο 24χρονος πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης στο Γ.Ν. Κορίνθου λόγω επιπλοκών από βαριάς μορφής πνευμονία. Δήλωσε αδιαθεσία το βράδυ της προηγούμενης, της 23ης Οκτωβρίου, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. 

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή επικαλείται μαρτυρίες προσφύγων σύμφωνα με τους οποίους ο Sheheryaar Ahmed ζητούσε επί τρείς μέρες ιατρική βοήθεια όντας καρδιοπαθής. 

Όμως, «οι αστυνομικοί φύλακες του παρείχαν ντεπόν και τελικά τον μετέφεραν στο νοσοκομείο μετά από τρείς μέρες. Δύο μέρες μετά ήρθαν απλά για να μαζέψουν τα ρούχα του και έτσι έμαθαν οι συγκρατούμενοι του ότι είχε πεθάνει».

«Ήταν άρρωστος και δεν τον πήραν στο νοσοκομείο. Χθες τον πήγαν στο νοσοκομείο. Μετά πήραν ρούχα του. Μετά πέθανε. Τι είμαστε; Ζώα; Δεν παίρνουμε φαγητό. Κάνουμε απεργία πείνας μέχρι να τα κάνουν σωστά τα πράγματα» δήλωσε πρόσφυγας στην ΚΕΕΡΦΑ σημειώνοντας τις άθλιες συνθήκες στο Προ.Κε.Κ.Α.. «Κάθε δύο μέρες κλείνουν νερό. Δεν έχουμε για μπάνιο ή για να πλύνουμε ρούχα» είπε.

Ο θάνατος του 24χρονου έρχεται να προστεθεί σε αυτούς του Κούρδου Ιμπραήμ Εχούντ, που τον Μάρτιο του 2021 κρεμάστηκε στις τουαλέτες του ίδιου κέντρου κράτησης, όπου έμεινε 17 μήνες μετά από αλλεπάλληλες αυθαίρετες αποφάσεις παράτασης της κράτησής του, και στου 26χρονου, που ήταν βαριά άρρωστος, και πέθανε από παθολογικά αίτια στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, όπου στο παρελθόν έχουν πεθάνει κι άλλοι πρόσφυγες.

Τον περασμένο Ιούλιο οι κρατούμενοι στην Αμυγδαλέζα ξεσηκώθηκαν με τις αστυνομικές αρχές να προχωρούν σε συλλήψεις κρατουμένων, στους οποίους ασκήθηκαν εξοντωτικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Η ΚΕΕΡΦΑ ζητά να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες θανάτου του Sheheryaar Ahmed και καταγγέλλει πως «η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης έχει ανέβει επίπεδο μετα το πνίξιμο 600 προσφύγων στο ναυάγιο της Πύλου, με το Λιμενικό να επιχειρεί να ρυμουλκήσει το σαπιοκάραβο προς την Ιταλία και με την απανθράκωση 28 προσφύγων στο φλεγόμενο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.

»Οι ζωές των μεταναστών δεν μετράνε για τον Καιρίδη και τον Μητσοτάκη, είναι απλά “εισβολείς” που απωθούνται με φράχτες, καταδιώξεις και pushbackς από το Λιμενικ. Μετράνε ώς αριθμοί κρατουμένων προς απέλαση με τις επιχειρήσεις σκούπα της Αστυνομίας. Ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί της κυβέρνησης που κραυγάζουν κλείστε τα σύνορα στους πρόσφυγες, τους κατατρεγμένους των πολέμων, των δικτατοριών, της πείνας στηρίζουν τον στρατό κατοχής του Νετανιάχου που δολοφονεί χιλιάδες παιδιά στη Γάζα, στηρίζουν τους δικτάτορες σαν το Σίσυ της Αιγύπτου. Τώρα, η ρατσιστική παρανοϊκή πολιτική του Μητσοτάκη και του Καιρίδη, της φυλάκισης χιλιάδων μεταναστών χωρίς χαρτιά ενώ λείπουν δεκάδες χιλιάδες εργατικά χέρια στον επισιτισμό και στα χωράφια, απλά σκοτώνει μέσα στην απανθρωπιά των στρατοπέδων συγκέντρωσης για να στείλει το μήνυμα «μην έρθετε στην Ελλάδα».