ΝΕΑ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ. ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Η κυβέρνηση επιχειρεί με πραξικοπηματική τροπολογία να τους διώξει με κάθε τρόπο από τη μεταλλουργία προκαταλαμβάνοντας την απόφαση του δικαστηρίου. Νέο συλλαλητήριο αύριο στο Σύνταγμα κατά της κουτοπόνηρης διάταξης, τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους.

Στο ρεπορτάζ του Γιάννη Κιμπουρόπουλου για την “Εφημερίδα των Συντακτών” διαβάζουμε:

H κυβέρνηση ξεκίνησε πριν από σχεδόν πέντε χρόνια μια ακραία επιθετική επικοινωνιακή στρατηγική απαξίωσης της μεγαλύτερης μεταλλουργίας της χώρας, με στόχο το ξεπούλημά της μπιρ παρά, και τελικά ο απολογισμός είναι ένα σερί από συντριπτικές επικοινωνιακές ήττες.

Η τελευταία καταγράφτηκε χθες, τόσο στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου εκδικαζόταν η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με αίτημα να μείνουν στις θέσεις εργασίας τους μέχρι τη μεταβίβαση της εταιρείας στον νέο ιδιοκτήτη, όσο και στο κέντρο της Αθήνας, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου έγινε άλλη μια μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων και πολλών συνδικάτων με αίτημα την απόσυρση μιας πραξικοπηματικής τροπολογίας με την οποία η κυβέρνηση προσπάθησε να προκαταλάβει την απόφαση του δικαστηρίου.



Ακόμη και ο δικαστής που εξετάζει την υπόθεση δεν μπόρεσε να κρύψει τη δυσφορία του για τον τρόπο που ο εκπρόσωπος του Δημοσίου παρουσίασε την τροπολογία ως επιχείρημα κατά της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων των εργαζόμενων. Κι έτσι, μαζί με τη μεγάλη κινητοποίηση στα δικαστήρια και την εντυπωσιακή παρουσία εκπροσώπων της αντιπολίτευσης (του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς), η κουτοπόνηρη και κατάπτυστη τροπολογία προφανώς έπαιξε τον ρόλο της στην απόφαση του δικαστηρίου που δίνει άλλη μια μικρή ανάσα στους εργαζόμενους.

Το Πρωτοδικείο αποφάσισε λοιπόν να παρατείνει την ισχύ της προσωρινής διαταγής, με την οποία οι 850 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μένουν στις θέσεις τους, τουλάχιστον μέχρι τις 28 Ιουνίου, οπότε οι δυο πλευρές, των εργαζομένων, διά του δικηγόρου τους Δημήτρη Περπατάρη, και του Δημοσίου, καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Η οριστική απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να εκδοθεί από μία μέρα έως και πολλές εβδομάδες αργότερα, θεωρητικώς ακόμη και μήνες. Κι είναι ένα ερώτημα αν στο μεταξύ θα έχει εκδοθεί και η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής της ιρλανδικής CMI κατά της ανακήρυξης της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- AD Holdings ως προτιμητέου επενδυτή στον διαγωνισμό πώλησης της ΛΑΡΚΟ.

Ωστόσο, η αναμέτρηση κυβέρνησης-συνδικάτων για τη ΛΑΡΚΟ δεν θα κάνει διάλειμμα… 10 ημερών. Αύριο Πέμπτη, από τις 12 το μεσημέρι, οργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα από τα ίδια τα σωματεία των εργαζομένων της μεταλλουργίας, με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικάτων και ομοσπονδιών, αλλά και της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, που έχουν κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας, με βασικό αίτημα την απόσυρση της πονηρής τροπολογίας των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας (δυναμικό το ντεμπούτο της Ν. Κεραμέως στο υπουργείο!), η οποία κατατέθηκε τη νύχτα της Δευτέρας και με την πρωτοφανή στα νομοθετικά χρονικά πρόβλεψη για εφαρμογή της από την ημερομηνία κατάθεσης, δηλαδή την 17η Ιουνίου!

Τι λέει η τροπολογία που περιλήφθηκε σε νομοσχέδιο το οποίο ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία για τα αυτοκινούμενα οχήματα; Η διάταξη επιχειρεί να ακυρώσει την ισχυρή νομική επιχειρηματολογία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, στην οποία βασίζεται και η δικαστική προσφυγή τους, ότι ο ίδιος ο κυβερνητικός νόμος του 2020 για την πώληση της μεταλλουργίας προβλέπει τη συνέχιση της λειτουργίας της μέχρι τη μεταβίβασή της στον νέο ιδιοκτήτη.

Η κυβερνητική τροπολογία «δραπετεύει» από αυτή τη δέσμευση και αναφέρει ότι «σε περίπτωση περιορισμού ή διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης» ο ειδικός διαχειριστής έχει τη δυνατότητα να αναθέτει σε ειδικό προσωπικό τη συντήρηση και φύλαξη των εγκαταστάσεων για λόγους ασφαλείας και του λιμένα της Λάρυμνας για την πρόληψη περιβαλλοντικής ζημίας χρησιμοποιώντας μέρος των κρατικών ενισχύσεων που προορίζονταν για την εξόφληση οφειλών σε ενεργειακούς παρόχους, δηλαδή στη ΔΕΗ. Η βασική αλλαγή είναι ότι ο ειδικός διαχειριστής μπορεί να παραδώσει την επιχείρηση στον νέο ιδιοκτήτη «σε κατάσταση παύσης λειτουργίας». Είναι προφανές ότι η τροπολογία λειτουργεί εκβιαστικά προς τους εργαζόμενους, αλλά και προς το δικαστήριο όπου κατατέθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα με τις απολύσεις των 850.

Στην ίδια άλλωστε κατεύθυνση κινείται και το εσπευσμένο άνοιγμα της πλατφόρμας της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), στην οποία καλούνται φορείς του Δημοσίου (δήμοι, ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ κ.ά.) να δηλώσουν «διαθέσιμες θέσεις εργασίας» ώστε να γίνει η αντιστοίχηση με τους υπό απόλυση εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που θα απορροφηθούν εκεί. Πόσο πιο κραυγαλέα θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση την επιχείρηση διάσπασης του μετώπου των εργαζομένων της μεταλλουργίας με το δέλεαρ «μιας σίγουρης δουλειάς στο Δημόσιο;»