ΝΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Συνήθεια τείνουν να γίνουν τα συνεχόμενα «χαστούκια» από την Ευρώπη σε βάρος της Ελλάδας για το κράτος Δικαιού – Ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο νέο ψήφισμα το οποίο τοποθετεί την χώρα μας μαζί με την Ουγγαρία, την Μάλτα, την Ισπανία, την Γαλλία και την Σλοβακία στη μαύρη λίστα όσον αφορά στο Κράτος Δικαίου και την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με 374 ψήφους υπέρ, 113 ψήφους κατά και 45 αποχές την έκθεση της LIBE με «ηχηρά καμπανάκια» για την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. 

Το Ευρωκοινοβούλιο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την οπισθοδρόμηση της Δημοκρατίας σε πολλά κράτη μέλη, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, και επέκρινε την αδράνεια της Επιτροπής στη διαφύλαξη των αξιών της ΕΕ.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το ευρωκινοβούλιο αναφέρει ότι «απειλείται η ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών, όπως στην περίπτωση του χειρισμού του σκανδάλου κατασκοπευτικού λογισμικού από την Ελλάδα, ενώ πρέπει ακόμη να γίνουν κινήσεις για την προστασία των δημοσιογράφων από τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού και άλλες απειλές».

Οι ευρωβουλευτές αποδοκιμάζουν τη χρήση υπερβολικής βίας και της διακριτικής μεταχείρισης από την αστυνομία, καθώς και τη δυσανάλογη χρήση βίας κατά διαδηλωτών, αναφέροντας συγκεκριμένα τις μαζικές κρατήσεις στη Γαλλία και τους θανάτους από αστυνομικά πυρά τριών νέων Ρομά στην Ελλάδα.

Τέλος, το Κοινοβούλιο αναφέρει ότι η οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων και η υπονόμευση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων επηρεάζουν τις θρησκευτικές μειονότητες, τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, τις γυναίκες, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αιτούντες άσυλο.