Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, δασκάλων και καθηγητών, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ Α.Ε.Ι.

Με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, δασκάλων και καθηγητών πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, για όγδοη βδομάδα, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στα Προπύλαια μετά τις 12 και η πορεία ξεκίνησε λίγο αργότερα με πορεία προς το Σύνταγμα ενώ οι φοιτητές κατέληξαν στη Νομική όπου θα πραγματοποιηθεί το συντονιστικό των φοιτητικών συλλόγων των ΑΕΙ που τελούν υπό κατάληψη.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και έγραψαν ξανά τα ονόματα των 57 νεκρών του εγκλήματος. «Το αίμα δεν σβήνεται ούτε ξεπλένεται. Ουρλιάζει για Δικαιοσύνη», έγραψαν οι φοιτητές μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν ζήτημα αντισυνταγματικότητας και ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η πλειονότητα των φορέων τάσσονται κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με εξαίρεση τους εκπροσώπους εργοδοτικών και οικονομικών φορέων, οι υπόλοιποι στηλίτευσαν την παραβίαση του άρθρου 16. 

Θεσσαλονίκη

Νέα κινητοποίηση ενάντια στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων πραγματοποίησαν φοιτητές.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Καμάρας και από εκεί πραγματοποίησαν πορεία μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου φθάνοντας στο ΥΜΑΘ όπου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας φωνάζοντας συνθήματα με τα αιτήματά τους.

Μέσω των οδών Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου και Εγνατίας η πορεία κατέληξε στο campus του ΑΠΘ. Δυνάμεις της αστυνομίας περιφρουρούσαν τη διαδήλωση και η Τροχαία ρύθμιζε την κυκλοφορία στους δρόμους του κέντρου.