ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΠΗΡΑ 41%, ΕΣΕΙΣ ΣΙΩΠΗΣΤΕ

Διπλά πυρά προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο. 

 Ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους και κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο να «αλλάξουν τροπάριο», αποκρούοντας τις επικρίσεις που δέχθηκε τόσο για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, όσο και για τις υποκλοπές και για την στάση της Ελλάδας απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην επιχειρηματολογία του κ. Φάμελλου και του κ. Ανδρουλάκη είπε ότι του θυμίζει κάτι εφήβους οι οποίοι αποκτούν τον πρώτο τους δίσκο.

«Μην έχοντας, λοιπόν, άλλον δίσκο να ακούσουν, τουλάχιστον στην ηλικία μας είχαμε ακόμα δίσκους, ακούν συνέχεια το ίδιο πράγμα, την ίδια μουσική, το ίδιο τροπάριο. Ο μεν κ. Φάμελλος, «αποκλίνετε από την Ευρώπη», «συμφέροντα», «Μητσοτάκης ΑΕ». Εσείς, κ. Ανδρουλάκη, μια μονοθεματική εμμονή -επιτρέψτε μου να το πω- με θέματα κράτους δικαίου, επαναφορά στο θέμα των υποκλοπών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως πρόσθεσε, «τα ίδια ακριβώς λέγατε πριν από τις εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία πήρε 41%, εσείς πήρατε 17% και εσείς πήρατε 12%. Αλλάξτε τροπάριο επιτέλους. Δεν θα σας υποδείξω εγώ τι θα πείτε. Αλλά διευρύνετε λίγο την γκάμα σας. Μην είστε τόσο, επιτέλους, μονοθεματικοί σε θέματα τα οποία καταλαβαίνω ότι σας αφορούν προσωπικά. Για τα οποία έχουμε μιλήσει πολλές φορές και εδώ είμαστε να ξαναμιλήσουμε», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στις εκλογές ο λαός έκανε μια πολιτική ετυμηγορία ως προς την πολιτική διάσταση του θέματος η οποία δεν υποκαθιστά το έργο της δικαιοσύνης.

Απαντώντας στην κριτική του κ. Ανδρουλάκη για τα θέματα του κράτους δικαίου είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Είστε προερχόμενος από την Ευρωβουλή και γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει ένας τελικός κριτής, ο οποίος κρίνει την αποτελεσματικότητα και τις επιδόσεις όλων των κρατών-μελών ως προς τα θέματα κράτους δικαίου. Και είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -τα γνωρίζει καλά και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, υπήρξε Υπουργός Δικαιοσύνης. Συνεργαστήκαμε σε πολλά θέματα με την Επιτροπή, για τα οποία δεχθήκαμε δικαιολογημένες υποδείξεις. Η Ελλάδα στα θέματα κράτους δικαίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει διαρκή πρόοδο. Αυτό λέει η Ευρώπη. Τώρα το τι λέτε εσείς, ο κ. Ράμμος και όποιος άλλος μπορεί να έχει τη δική του ατζέντα, αφορά εσάς και τους συνομιλητές σας. Αυτό λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Επίσης απευθυνόμενος στον κ. Φάμελλο που είπε ότι η Ελλάδα αποκλίνει από την Ευρώπη στα θέματα των οικονομικών επιδόσεων, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης συνεδρίασαν στην Αθήνα και χώρας μας εισέπραξε μία σειρά από εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια.

«Από αυτούς οι οποίοι, θέλω να θυμίσω, υπήρξαν από τους αυστηρότερους επικριτές μας. Από αυτούς που σε ένα βαθμό μπορεί να θεωρηθούν και συνυπεύθυνοι για το γεγονός ότι η Ελλάδα πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα λιτότητας τη δύσκολη περίοδο μετά την χρεοκοπία της. Και έρχονται όλοι, όλοι και αναγνωρίζουν την τεράστια πρόοδο της χώρας. Το γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πρωταγωνίστρια στην ανάπτυξη από εκεί που ήταν ουραγός, ότι η ανεργία διαρκώς αποκλιμακώνεται, ότι προσελκύουμε πια σημαντικές ξένες επενδύσεις», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έστρεψε για μία ακόμη φορά τα βέλη του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Αλήθεια, κ. Ανδρουλάκη, ήρθατε και μας είπατε για την μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ. Και αναφερθήκατε στις εποχές του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιάσερ Αραφάτ, δεκαετία ’80, ισχυριζόμενος τι; Ότι ήταν ισορροπημένες οι σχέσεις της χώρας τότε με την ευρύτερη γειτονιά μας; Διότι θέλω να σας θυμίσω -γιατί δεν τα θυμάστε μάλλον καλά- ότι επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα η οποία δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ. Και αυτό εσείς έρχεστε και ισχυρίζεστε τώρα κάνοντας αναφορά σε εκείνη την περίοδο, ότι ήταν ισορροπημένη πολιτική. Ή δεν τα ξέρετε, λοιπόν, οπότε καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε και να διαβάσετε λίγο περισσότερο για την ιστορία του κόμματός σας ή πολύ απλά είστε εκτός θέματος κάνοντας αυτή τη συγκεκριμένη αναφορά».

Φαμελλος: Η κυβερνηση νομοθετει το ρουσφετι

«Ήρθατε στη βουλή κ. Μητσοτάκη για να αλλάξετε λίγο την εικόνα της κυβέρνησης. Απομακρύνετε την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν ξέρω αν αυτή είναι η μεταρρύθμιση που έχετε στο μυαλό σας», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος.

«Η κυβέρνηση με το ακροδεξιό δεκανίκι άλλαξε την σύνθεση στις ανεξάρτητες αρχές. Δώδεκα το βράδυ βγάλατε το ΦΕΚ. Σε αυτό είστε γρήγοροι», πρόσθεσε.

«Μιλάτε για αξιοκρατία, όταν δεν έχετε οργανόγραμμα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης; Το νομοσχέδιο αυτό νομοθετεί τον κομματισμό στη δημόσια διοίκηση. Έρχεται η κα Κεραμέως και νομοθετεί ότι στο Δημόσιο θα επιλέγονται τα πρόσωπα με βάση επιτροπές με πλειοψηφία κυβερνητικά στελέχη. Το κατάλληλο στέλεχος της ΝΔ στην κατάλληλη θέση. Αυτό είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στη κατάλληλη θέση. Αυτό το λέγαμε αν έχει μπάρμπα στην Κορώνη. Νομοθετεί το ρουσφέτι», τόνισε ο Σ.Φάμελλος επιτιθέμενος στην κυβέρνηση.

«Μπροστα στην εξουσια σας ο σκοπος αγιαζει τα μεσα»

«Αποκούμπι κ. Μητσοτάκη ο Βελόπουλος που τα κάνατε πλακάκια! Έγκυρα μέσα ενημέρωσης όπως το “Βήμα” έγραψαν για πρόστιμο. Δεν τα διαβάσατε τα άρθρα αυτά; Για να προλάβουμε εμείς τα καταγγείλαμε να γίνει επιτέλους σύγκριση λίστας Μενουδάκου και ΕΥΠ; Για να δούμε ποιος είχε το predator; Αφήστε κ. Βελόπουλε τα εμβόλια, κηραλοιφές και επιστολές Ιησού και πείτε ποια τα κίνητρά σας;», σχολίασε σε έντονο ύφος ο Ν. Ανδρουλάκης.

«Για σας δεν υπάρχουν όρια κ. Μητσοτάκη, μπροστά στην εξουσία σας ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ο τρόπος που χρησιμοποιείτε τη θέση σας είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία. Είστε ένοχος για το παρακράτος και το μέγαρο Μαξίμου», υπογράμμισε στην ομιλία του.

«Σταθερά απομακρύνετε την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, όλα τα θυσιάζετε στο βωμό της εξουσίας», πρόσθεσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.