ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΙΑ – ΣΧΕΔON 9.000 ΝΕΚΡΟΙ 

Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπαλία στη Γάζα χτυπήθηκε ξανά, μια ημέρα μετά την ισραηλινή αεροπορική επίθεση που σκότωσε δεκάδες και προκάλεσε ευρεία καταδίκη.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, σφοδρός ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε για πρώτη φορά την Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται στα βόρεια του θύλακα. 

Αν και ο αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη ασαφής, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περίπου 150 άλλοι τραυματίστηκαν και δεκάδες άλλοι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο ισραηλινός βομβαρδισμός κατέστρεψε 15 πολιτικά κτίρια και άφησε περίπου 100 νεκρούς και 300 τραυματίες.

Ο εκπρόσωπος των IDF Ρίτσαρντ Χεχτ επιβεβαίωσε την επίθεση στην Τζαμπάλια, προσθέτοντας ότι ο θάνατος αμάχων ήταν συνέπεια μιας “τραγωδίας του πολέμου”.

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι στόχος ήταν η εξουδετέρωση υψηλόβαθμου αξιωματικού της Χαμάς, ο οποίος φέρεται να είχε εμπλοκή στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ωστόσο παρά τον θάνατο του Ιμπραήμ Μπιάρι κατά τον χθεσινό βομβαρδισμό, αλλά και τη διεθνή κατακραυγή για τα θύματα, το Ισραήλ προχώρησε σε νέο βομβαρδισμό του καταυλισμού.

Ο Ισμαήλ Χανίγιε, επικεφαλής της Χαμάς, κατηγόρησε τον πόλεμο στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει κρυφτεί πίσω από έναν δεξιό συνασπισμό «για να στρέψει τα μάτια του κόσμου από την ενοχή του».

Πρόσθεσε ότι οι αιχμάλωτοι που συνελήφθησαν από τη Χάμας υπόκεινται στον ίδιο ισραηλινό βομβαρδισμό με τους Παλαιστίνιους, «οι τελευταίοι από τους οποίους ήταν στη σφαγή της Τζαμπαλία». Ο Χανίγιε απευθύνθηκε επίσης στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι θα πρέπει να σταματήσουν την υποστήριξη σε «αυτή τη φασιστική κυβέρνηση και να σταματήσουν να παρεμποδίζουν τις διεθνείς προσπάθειες» για την επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας.

«Επιλέγετε τη λάθος πλευρά της ιστορίας» είπε προσθέτοντας ότι «η περιοχή δεν θα είναι ασφαλής ή σταθερή όσο ο λαός μας δεν αποκτήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του και δεν επιστρέψει».

Ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Τζόζεφ Μπορέλ, δήλωσε ότι «είναι σοκαρισμένος από τον μεγάλο αριθμό θυμάτων μετά τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία».

«Βασιζόμενος στη σαφή θέση του Συμβουλίου της ΕΕ ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και διασφαλίζοντας την προστασία όλων των αμάχων, είμαι απογοητευμένος από τον μεγάλο αριθμό θυμάτων μετά τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλία από το Ισραήλ».

«Εάν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και συνεχιστούν οι γρήγορες επιθέσεις των ΗΠΑ και του Σιωνιστικού καθεστώτος, τότε οι συνέπειες θα είναι σκληρές» προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαιρέτισε τις πρώτες εκκενώσεις τραυματιών από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τόνισε ότι χιλιάδες τραυματισμένοι πολίτες και άτομα με χρόνιες ασθένειες χρειάζονται επίσης θεραπεία.

Πρισσότεροι από 1.000 ασθενείς χρειάζονται αιμοκάθαρση για να παραμείνουν στη ζωή. 2.000 ασθενείς βρίσκονται σε θεραπεία για τον καρκίνο. 45.000 άνθρωποι έχουν καρδιαγγειακή νόσο. και περισσότεροι από 60.000 έχουν διαβήτη. 

«Αυτοί οι ασθενείς πρέπει να μπορούν να έχουν σταθερή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη εντός της Γάζας. Τα νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις υγείας πρέπει να προστατεύονται από βομβαρδισμούς και στρατιωτική χρήση», ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι σχεδόν 8.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος με το Ισραήλ. Ο αριθμός των νεκρών περιλαμβάνει περισσότερα από 3.600 παιδιά, ενώ περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.