ΜΗΝΥΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Γενεύης κατέθεσε μήνυση για «συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων» στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά τής Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, η μήνυση κατά της φον ντερ Λάιεν αφορά σε συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι η άνευ όρων υποστήριξη της φον ντερ Λάιεν στο Ισραήλ (στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική και πολιτική) επέτρεψε να διαπράξει εγκλήματα πολέμου και συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα», επισημαίνει ο νομικός, που ηγείται της πρωτοβουλίας, Αλφρέντ ντε Ζαγιά.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, «είχε αποτελεσματικό ρόλο στην πρόσβαση στη στρατιωτική υποστήριξη που παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση στον ισραηλινό στρατό», επισημαίνοντας ότι «η φον ντερ Λάιεν δεν επέβαλε οικονομικές και στρατιωτικές κυρώσεις στο Ισραήλ και έκανε πολλές δηλώσεις που περιλάμβαναν πληροφορίες για την παροχή διπλωματικής υποστήριξης στο Ισραήλ».

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχεται επικρίσεις και έχει γίνει στόχος για την «φιλοϊσραηλινή της στάση» και την άνευ όρων υποστήριξή της στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Γενεύης είναι μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1980.