ΜΙΛΗΣΕ «ΩΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ» Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Σε υποκριτικές συστάσεις και εκκλήσεις προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Νετανιάχου εξαντλήθηκε η Διεθνής Ανθρωπιστική Διάσκεψη στο Παρίσι όπου συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Κανένα συγκεκριμένο μέτρο, καμία κύρωση για τη Γενοκτονία, κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τα εκατομμύρια των αποκλεισμένων αμάχων στη Γάζα. Και ο Μητσοτάκης ως φίλος του Ισραήλ καλεί τον Νετανιάχου να δείξει αυτοσυγκράτηση.

«Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και των ομήρων», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα όπως και Κύπρος βρίσκονται κοντά στην περιοχή της κρίσης σημειώνοντας πως το ελληνικό κράτος ήδη έχει παράσχει, με εναέρια μέσα, ανθρωπιστική βοήθεια στην λωρίδα της Γάζας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε επίσης υπέρ της κυπριακής πρότασης περί δημιουργίας ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα και σημείωσε πως η Ελλάδα προτίθεται να συμμετάσχει ενεργά στο εγχείρημα.

Τέλος ο πρωθυπουργός την αναγκαιότητα «να ξεκινήσουμε την συζήτηση για πολιτική λύση στη σύγκρουση αυτή, που είναι και ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

«Μιλώ ως φίλος του Ισραήλ»

«Μιλώ ως φίλος του Ισραήλ και θεωρώ ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες στους φίλους. Και πιστεύω ότι ενώ αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει. Έχει ιδιαίτερη σημασία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Γι’ αυτό το λόγο ήμασταν στην πρώτη γραμμή – όταν λέω «εμείς», αναφέρομαι στην Ελλάδα-, όσον αφορά στην αναγνώριση της ανάγκης για μία ανθρωπιστική παύση, προκειμένου να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και να επιτραπεί στους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα στη Γάζα, οι οποίοι θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να φύγουν, να το πράξουν σε συνθήκες ασφάλειας» αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στο Politico ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει αυτή την πολύ επιθετική του καμπάνια, ναι, θα υπάρξει αυξανόμενη ανησυχία για την αναλογικότητας της ισραηλινής απάντησης» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τονίζει ότι «είναι σημαντικό να αναλογιστούμε την επόμενη ημέρα στη Γάζα και πως θα εξεύρουμε μία πολιτική λύση στη διένεξη. Στο τέλος της ημέρας οφείλουμε να αναλογιστούμε ποιο είναι το τίμημα της ήττας της Χαμάς», κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, η γαλλική πλευρά θέτει τον παράγοντα της «προστασίας των αμάχων», σημειώνοντας ότι «η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία δεν σημαίνει ότι θα απολέσουμε τις αξίες μας έναντι της ανθρώπινης ζωής και της δημοκρατίας», δείχνοντας πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και γεωπολιτικές στοχεύσεις για τη Μέση Ανατολή.  

Τονίζεται πάντως ότι μετά τη διάσκεψη δεν πρόκειται να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν προκειμένου να μην υπάρξουν ατελείωτες συζητήσεις για τη χρήση «μίας λέξης ή μιας άλλης», επισήμανε πηγή προσκείμενη στη γαλλική κυβέρνηση, αποδεικνύοντας έτσι και τις έντονες αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς που υπάρχουν ανάμεσα στις αστικές τάξεις και τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.