Σάλο έχει προκαλέσει στο Ισραήλ ο ισχυρισμός της Ισραηλινής ΜΚΟ, HonestReporting ότι φωτορεπόρτερ από τη Γάζα, εξωτερικοί συνεργάτες μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων και διεθνών ΜΜΕ, πιθανώς γνώριζαν εκ των προτέρων για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, αφού παρίσταντο στις επιθέσεις.
Το Παρατηρητήριο αναφέρεται συγκεκριμένα σε τέσσερις φωτορεπόρτερ, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται στα credits πολλών φωτογραφιών από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.
Η HonestReporting σχολιάζει ότι «μερικές από τις φρικαλεότητες τους καταγράφηκαν από φωτορεπόρτερ με έδρα τη Γάζα που εργάζονται για τα πρακτορεία ειδήσεων Associated Press και Reuters, των οποίων η παρουσία νωρίς το πρωί στην παραβιασμένη συνοριακή περιοχή εγείρει σοβαρά ηθικά ερωτήματα».
Οι φωτορεπόρτερ αυτοί -εξωτερικοί συνεργάτες των πρακτορείων Reuters, Associated Press, των New York Times και του CNN- τράβηξαν φωτογραφίες από ένα φλεγόμενο ισραηλινό άρμα μάχης και ενόπλους της Χαμάς να αιχμαλωτίζουν ομήρους, όπως την Ισραηλινογερμανίδα Σάνι Λουκ, ο θάνατος της οποίας ανακοινώθηκε μερικές μέρες αργότερα, και να μεταφέρουν σορούς αμάχων.
Μάλιστα, για ένα εξ’ αυτών, τον Hassan Eslaiah, η HonestReporting τονίζει ότι έχει γνωριμίες με την ηγεσία της Χαμάς, αναδημοσιεύοντας φωτογραφία του με τον διοικητή της μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης και φερόμενο εγκέφαλο της επίθεσης, Γιαχία Σινουάρ.
Διαψεύδουν τα ΜΜΕ
Ο διεθνής ειδησεογραφικός οργανισμός Reuters διέψευσε σήμερα κάθε υπαινιγμό ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με στόχο ισραηλινούς αμάχους και στρατιώτες, με δήλωσή του στην οποία απαντά σε άρθρο του μκο HonestReporting, που παρακολουθεί τα μέσα ενημέρωσης για μεροληψία σχετικά με την τωρινή σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ.
«Γνωρίζουμε για την έκθεση της HonestReporting και για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος δύο φωτογράφων, που συμμετείχαν στην κάλυψη από το Reuters της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Το Reuters διαψεύδει κατηγορηματικά ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση ή ότι είχε ενσωματώσει δημοσιογράφους του στις τάξεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το Reuters απέκτησε φωτογραφίες από δύο ανεξάρτητους φωτογράφους που εδρεύουν στη Γάζα, οι οποίοι το πρωί της 7ης Οκτωβρίου βρίσκονταν στο σύνορο και με τους οποίους δεν είχε προηγούμενη συνεργασία», αναφέρεται.
Σύμφωνα με το Reuters, «οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Reuters ελήφθησαν δύο ώρες μετά την εκτόξευση από την Χαμάς ρουκετών πάνω από το Ισραήλ και πάνω από 45 λεπτά αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ένοπλοι είχαν διασχίσει το σύνορο. Δημοσιογράφοι του Reuters δεν βρίσκονταν επί του πεδίου στις τοποθεσίες που αναφέρονται στο άρθρο του HonestReporting».
Από την πλευρά της, η Νικόλ Μέιρ, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του Associated Press, επισήμανε ότι το πρακτορείο χρησιμοποιεί «φωτογραφίες που τραβούν εξωτερικοί συνεργάτες ανά την υφήλιο, της Γάζας περιλαμβανομένης».
«Ο Χασάν Εσλάια ήταν κατά καιρούς εξωτερικός συνεργάτης του AP και άλλων ειδησεογραφικών οργανισμών. Το Associated Press δεν είχε πρότερη γνώση των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου. Ο ρόλος του Associated Press είναι να συλλέγει πληροφορίες για έκτακτες ειδήσεις ανά την υφήλιο, όπου συμβαίνουν ακόμη κι αυτά τα γεγονότα, τα τρομακτικά, και προκαλούν μαζικές απώλειες», σημείωσε.