ΜΕΣΩ… E-MAIL, ΑΠΟΛΥΟΥΝ 400 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «PHILOS» ΤΟΥ ΕΟΔΥ

Έντονη είναι η αγανάκτηση των εργαζομένων του προγραμματος «Philos» του ΕΟΔΥ με αφορμή την επικείμενη λήξη των συμβάσεων τους στις 30 Ιουνίου – Καταγγέλλουν την μη ανανέωση των συμβάσεών τους, αλλά και τον «ελεεινό», όπως τον χαρακτηρίζουν, τρόπο ενημέρωσης τους μέσω e-mail την προηγούμενη Παρασκευή.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ, σε ανακοίνωση του, εκφράζει την οργή του καθώς οι συμβάσεις τους πρόκειται να λήξουν στις 30 Ιουνίου, ενώ στις αρχές Μαΐου ο ίδιος ο ΕΟΔΥ ζήτησε από τους εργαζόμενους υπεύθυνες δηλώσεις αποδοχής ή όχι παράτασης έως και 31/7/2024.

«Η απαράδεκτη και ανεξήγητη αυτή κίνηση της διοίκησης του ΕΟΔΥ είναι σε πλήρη αντιπαράθεση αφενός με το ΦΕΚ 64Α’- 01/05/2024, παρ. 2 του Άρθρου 37 του ν.5107/2024, στο οποίο αναφέρεται η ανανέωση των συμβάσεων μέχρι τις 31/07 και σύμφωνα με αυτό συντάχθηκαν και οι δηλώσεις αποδοχής των προτάσεων μας», υπογραμμίζουν.

Αφού κάνουν λόγο για ανάλγητη κίνηση, επισημαίνουν ότι η απόφαση λήξης των συμβάσεων τους στα τέλη Ιουνίου θέτει εργαζόμενους που έδωσαν τόσα χρόνια τον καλύτερο τους εαυτό σε υπηρεσίες παροχής φροντίδας υγείας τόσο στον πληθυσμό προσφύγων μεταναστών, όσο και σε δομές του Εθνικού Συστήματος υγείας σε ένα ασταθές και αβέβαιο εργασιακό περιβάλλον.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Στις 30/06/2024 ο ΕΟΔΥ τερματίζει την παροχή φροντίδας υγείας στις δομές προσφύγων και στο ΕΣΥ παύοντας τις συμβάσεις του προσωπικού Philos.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη κίνηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), ο οποίος Παρασκευή μεσημέρι θεώρησε σωστό να ενημερώσει μέσω ενός ελεεινού e-mail εκατοντάδες εργαζόμενες και εργαζόμενους του προγράμματος Philos ότι οι συμβάσεις τους θα λήξουν στις 30/06, παρά το γεγονός ότι στις αρχές Μαΐου ο ίδιος ο ΕΟΔΥ ζήτησε από τους εργαζόμενους υπεύθυνες δηλώσεις αποδοχής ή όχι παράτασης έως και 31/7/2024. Η απαράδεκτη και ανεξήγητη αυτή κίνηση της διοίκησης του ΕΟΔΥ είναι σε πλήρη αντιπαράθεση αφενός με το ΦΕΚ 64Α’- 01/05/2024, παρ. 2 του Άρθρου 37 του ν.5107/2024, στο οποίο αναφέρεται η ανανέωση των συμβάσεων μέχρι τις 31/07 και σύμφωνα με αυτό συντάχθηκαν και οι δηλώσεις αποδοχής των προτάσεων μας.

Η ανάλγητη αυτή κίνηση μόνο οργή και αγανάκτηση μας προκαλεί. Μια κίνηση που θέτει εργαζόμενους που έδωσαν τόσα χρόνια τον καλύτερο τους εαυτό σε υπηρεσίες παροχής φροντίδας υγείας τόσο στον πληθυσμό προσφύγων μεταναστών, όσο και σε δομές του Εθνικού Συστήματος υγείας σε ένα ασταθές και αβέβαιο εργασιακό περιβάλλον.

Πέρα από την οργή, γεννιούνται όμως και πολλά ερωτήματα:

Ποιος θα συνεχίσει το έργο αυτών των εργαζομένων στις δομές, στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ; Το ίδιο το Υπουργείο Μετανάστευσης μας ενημέρωσε, στην πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους μας, ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΟΜ και ιατρικού ομίλου ή/και ΜΚΟ για την εκτέλεση του προγράμματος ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ.

Μάλιστα, εκπρόσωποι των αναδόχων του προγράμματος ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ –που πρόκειται να αντικαταστήσει/συνεχίσει το Phlos- κατά τις επισκέψεις τους σε καμπ τον τρέχοντα μήνα δήλωσαν ότι πριν τις 15/09 δεν πρόκειται να είναι «έτοιμοι». Ας μας απαντήσει λοιπόν ο Ε.Ο.Δ.Υ. και τα αρμόδια Υπουργεία τι σκοπεύουν να κάνουν;

Ποιο θα είναι το μέλλον των περίπου 400 εργαζομένων στα υποέργα του Philos;

Πώς να μην αναρωτηθούμε για τα κίνητρα και τη χρονικότητα αυτού του e-mail προς το προσωπικό Philos; Παρασκευή και ώρα 14:38, ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος ακριβώς από το εγκληματικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου όπου βρήκαν τραγικό θάνατο πάνω από 600 πρόσφυγες, 14 Ιουνίου 2024 ημέρα κυβερνητικού ανασχηματισμού με αλλαγή στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και παραμονή «επί τα αυτά» στο Υγείας. Συμβολική και «σημαδιακή» η μέρα λοιπόν που αποφάσισε η διοίκηση του ΕΟΔΥ να απειλήσει με τον εργασιακό καιάδα τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του PHILOS.

Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι σε κάθε αυθαιρεσία και μόχλευση εναντίον του εργασιακού μας μέλλοντος και της προάσπισης της δημόσιας υγείας ως καθολικό αγαθό».