ΚΡΗΤΗ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ

Η «Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων» συναντήθηκε στο Βάμο Αποκορώνου με ανθρώπους από συλλογικότητες των Χανίων για το ζήτημα των εξορύξεων, και όπως τονίζεται, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική.

Στη συνάντηση αυτή έγινε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στα παραχωρημένα – από το ελληνικό κράτος στις πετρελαϊκές εταιρείες ExxonMobil και Helleniq Energy – θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού Χανίων.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, σκοπός ήταν να διερευνηθεί από κοινού η προοπτική δημιουργίας ενός πυρήνα ανθρώπων στα Χανιά που θα ασχοληθεί ενεργά με το ζήτημα εν όψει της απόφασης των πετρελαϊκών εταιρειών να προχωρήσουν σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις στις θάλασσες της Κρήτης.

Αυτή τη στιγμή οι εταιρείες βρίσκονται στη διαδικασία ανάλυσης των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες που προηγήθηκαν, για να επιλέξουν τους στόχους με τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου όπου θα βάλουν τα τρυπάνια τους σε βάθος που θα φτάνει έως και τα 4.500 μέτρα.

Άλλωστε, υπάρχουν ήδη επαφές των εταιρειών με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να γίνει το λιμάνι της Σούδας επιχειρησιακό τους κέντρο και τόπος φύλαξης του εξοπλισμού τους.

Όπως επισημαίνει η Πρωτοβουλία, αν προχωρήσουν σε εξορύξεις και εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων, μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις που θα λειτουργήσουν ως βάσεις της χημικής βιομηχανίας που ονειρεύονται, θα δημιουργηθούν στη Γαύδο και την Παλαιόχωρα.

«Απέναντι σε αυτό το εφιαλτικό σενάριο, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντισταθούμε συλλογικά στη μαύρη ανάπτυξη που απειλεί να μετατρέψει τις θάλασσες μας σε βιομηχανικές ζώνες για τα κέρδη των πολυεθνικών του πετρελαίου», τονίζει η Πρωτοβουλία στην ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ότι «με κάθε διαθέσιμο μέσο, κινηματικό και νομικό, θα επιχειρήσουμε να ακυρώσουμε στην πράξη τα καταστροφικά σχέδια τους για το νησί μας».

Άλλωστε, όπως υποστηρίζει η Πρωτοβουλία, «αυτές οι δραστηριότητες θα έχουν ολέθριες επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία, την ειρήνη και την τοπική οικονομία. Αυτό μας αποδεικνύει το βεβαρυμένο από οικολογικά εγκλήματα, περιβαλλοντικές καταστροφές και πολεμικές συρράξεις, βιογραφικό των πετρελαϊκών εταιρειών».

Τέλος ανακοινώθηκε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν στα Χανιά ανοιχτές συνελεύσεις ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων με σκοπό να οργανωθούν μια σειρά από ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις για το ζήτημα.

«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Κρήτη το τελευταίο θύμα της πετρελαϊκής βιομηχανίας! Οι μαύρες επενδύσεις τους, δεν χωράνε στους μικρούς μας παραδείσους», καταλήγει η ανακοίνωση.