ΜΕΝΔΩΝΗ STRIKES AGAIN* ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μας έχει συνηθίσει σε διάφορους ρόλους (με πρωτοκλασάτο πάντα αυτόν της…εργολάβου τσιμεντώματος της Ακρόπολης).

Αυτή τη φορά η υπερδραστήρια-πάντα υπέρ της Τέχνης-Υπουργός ντύθηκε τον ρόλο…D.J. των 90’ς, τότε που στα bar και club της ημεδαπής μεσουρανούσαν τα σκυλάδικα, τα λαϊκά και λαϊκοPop «τραγούδια».

Σύμφωνα με τη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση και απόφαση της Υπουργού-D.J. θα υπάρξει «εφαρμογή ποσοστού υποχρεωτικής μετάδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού και ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού σε ορισμένους από τους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχειακών και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, των εμπορικών κέντρων, καζίνο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους αναμονής επιβατών αεροδρομίων και λιμένων».

Πιο συγκεκριμένα: «Σε μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής απόδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού και τη στήριξη των Ελλήνων δημιουργών, στιχουργών, ερμηνευτών και εν γένει συντελεστών του ελληνόφωνου τραγουδιού, προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, στις 29 Φεβρουαρίου αναρτήθηκε σε διαβούλευση  το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, με τίτλο “Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού”.

Βέβαια, το πιο προβληματικό σημείο του νομοσχεδίου δεν είναι μονάχα η επιβολή ποσόστωσης, μα το γεγονός πως η παραβίαση αυτής ενέχει και πρόστιμο από 2.000-20.000€.

Δεν ξέρω φυσικά αν στη συνέχεια η Υπουργός-D.J. καταθέσει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε η ελληνόφωνη μουσική να αποκτήσει Π.Ο.Π σήμανση όπως η φέτα, η προσπάθεια της πάντως για ανάδειξη του ελληνόφωνου τραγουδιού-και μέσω προστίμου όπως είπα- είναι αξιοθαύμαστη!

Αφού λοιπόν η Λίνα Μενδώνη έλυσε όλα τα προβλήματα του Πολιτισμού, των αρχαιολογικών χώρων και συνολικά της Τέχνης στην Ελλάδα, είδε ότι υπάρχει ένα…κενό στα μουσικά ακούσματά μας και ήρθε να το διορθώσει, γιατί καλό το Rock, το Hip-Hop, η Electronica και η lounge, μπρο μου, αλλά ρε φίλε αν δεν ακούσεις λαϊκό νταλκά δεν νιώθεις λέμε!

Ο γράφων είναι πολλά χρόνια επαγγελματίας D.J.. Ποτέ δεν δέχτηκα παρεμβάσεις στη δουλειά μου όσο αφορά το τι θα έπαιζα στα bar που εξακολουθώ να παίζω κατά καιρούς. Φαντάζομαι ότι η Υπουργός θέλει να…διορθώσει τις ατέλειές μου και την ικανότητα μου, αλλά και να διευρύνει το πρόγραμμά μου ως D.J. επιβάλλοντας να παίζω και μουσική για…moysaka, taverna, zorbas κλπ. Κάτι θα ξέρει παραπάνω από μένα, τον φτωχό, μόνο και άσημο D.J. κοτζάμ Υπουργός φαντάζομαι.

Ίσως πάλι να θέλει με αυτόν τον τρόπο να ανάψει τις νύχτες μας με νταλκάδες, χαρτοπετσέτες και αχ βαχ, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι έχει στη κεφαλή της.

Όπως γράφει και ο καλός μου φίλος Σοφοκλής Αρχοντάκης στο 2020mag.gr «Στην Χούντα των Συνταγματαρχών αλλά και του Μεταξά, κυρίως όμως στην πρώτη, η βλαχομπαρόκ αισθητική ήταν στο απόγειό της. Όλες οι λέξεις μεταφράζονταν στα ελληνικά, υπό την απειλή μαστιγίου ή περιστρόφου (χαρές που θα κάνει ένας γλωσσολόγος αν απαγορευτεί η λέξη μπυραρία και την αποκαλούμε ζυθεστιατόριο με απειλή φυλάκισης) και η αισθητική άρχιζε και τελείωνε στις Αμαλίες, το συρτάκι και τα τσολιαδάκια. Χωρίς να πιάνουμε πως υπάρχουν χώροι στους οποίους η ηρεμία είναι σημαντικό πράγμα, φανταστείτε να υπάρχει μια καθυστέρηση στην πτήση και να είσαι υποχρεωμένος να ακούς Ρουβά, Παολάρα και Μόνικα, φλερτάροντας με τον νευρικό κλονισμό ή να ουρλιάζεις στους σεκιουριτάδες του αεροδρομίου.»

Η Λίνα Μενδώνη πιστή στον…Ελληνικό-κιτς-Πολιτισμό που «ανέδειξε» η επταετία, επιχειρεί με το μαστίγιο του νόμου και την απειλή προστίμου, όχι μόνο να μας καθορίσει το τί θα ακούμε, αλλά να μας το επιβάλει με το ζόρι και από πάνω, αλλιώς το πρόστιμο καραδοκεί.

Άδελφια D.J.s υπομονή και σε αυτό, ξέρω ότι πολλές και πολλοί από εσάς παίζετε ελληνικά κομμάτια στα set σας, όποτε μάλλον δεν έχουμε τίποτε να φοβόμαστε μη τύχει και σκάσει η Λίνα σε ρόλο υπερ D.J. και αρχίζει να μας ψειρίζει τα νυχτοκάματα.

Εγώ πάντως γνωστοποιώ στη κυρία Υπουργό (και D.J. είπαμε) ότι παίζω εδώ και πάρα πολλά χρόνια ελληνική μουσική στα Set μου όπως για παράδειγμα: Γενιά του Χάους, Lost Bodies, και πολλά πολλά άλλα κομμάτια όσο αφορά τα κλασικά ελληνικά τραγούδια, αλλά δεν μένω μόνο σε αυτό.

Παρουσιάζω ταυτόχρονα και νέους ελπιδοφόρους καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου όπως οι Γεμάτος Αράχνες ρε Φίλε οι Πεθαίνουν στο Τέλος ή οι Κροταλίας για παράδειγμα.

Συνεπώς νομίζω ότι όσο αφορά τη μετάδοση ελληνικής μουσικής σας έχω καλύψει κυρία Υπουργέ (και D.J. είπαμε για να μη ξεχνιόμαστε)

Στη φωτογραφία βλέπετε τη κυρία Υπουργό Λίνα Μενδώνη με έναν άγνωστό της φαν τής ελληνικής μουσικής και Τέχνης γενικότερα, να την αγκαλιάζει συγκινημένος για αυτή της την απόφαση.

* Ο τίτλος του άρθρου είναι δανεισμένος από το τραγούδι των The Smiths “Big Mouth Strikes Again”

Αντώνης Ζήβας