ΜΕ ΡΑΝΤΖΑ Η ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΣΤΟ “ΑΤΤΙΚΟ”

Για συνηθισμένες εικόνες των δημοσίων νοσοκομείων με τους ασθενείς να νοσηλεύονται στους διαδρόμους σε ράντσα, σε άθλιες συνθήκες χωρίς να μπορούν να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τους, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το Αττικόν στην τελευταία του εφημερία ανέπτυξε 90 ράντζα στους διαδρόμους, μολονότι το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι λαμβάνονται μέτρα για την καλύτερη κατανομή των περιστατικών.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το φαινόμενο οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού που δεν επιτρέπει να ανοίξουν και νέες κλινικές για τις νοσηλείες των ασθενών.

Μάλιστα, προκρίνουν το γεγονός πως στη χώρα μας διαθέτουμε 3,5 κλίνες ανά 1000 κατοίκους, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανά 1000 κατοίκους.

«Με αυτή τη κατάσταση τι είναι καλύτερο; Να αναπτύσσονται ράντζα ή να νοσηλεύονται παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά στη διασπορά δηλαδή σε επεμβατικές ειδικότητες με μεγάλο κίνδυνο διασποράς ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων;», διερωτάται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Παναγιώτης Γιαννάκος.

«Δεν είναι εικόνα αυτή των νοσοκομείων. Να μην χωράς στους διαδρόμους των παθολογικών και πνευμονολογικών κλινικών από τα ράντζα. Να νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά προβλήματα σε κλινικές του χειρουργικού τομέα», καταλήγει ο ίδιος.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ:

«ΑΤΤΙΚΟ. ΠΑΛΙ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΡΑΝΤΖΑ.

Χθές εφημέρευε το ΑΤΤΙΚΟ. Ανέπτυξε 90 ράντζα. Φταίει το ΑΤΤΙΚΟ. Ασφαλώς όχι. Τι φταίει; Η έλλειψη παθολογικών και πνευμονολογικών νοσοκομειακών κρεβατιών για να καλύψουν τις ανάγκες τώρα με την έξαρση των ιώσεων. Φταίνε οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που δεν επιτρέπουν την λειτουργία των απαραίτητων παθολογικών και πνευμονολογικών κλινών. Φταίει η απαξίωση των περιφερειακών νοσοκομείων που αναγκάζονται να διακομίζουν τους ασθενείς στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.

Στη χώρα μας διαθέτουμε 3,5 κλίνες ανά 1000 κατοίκους. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανά 1000 κατοίκους. Χιλιάδες κλίνες από τα νοσοκομεία της χώρας μας υπολειτουργούν λόγω ελλείψεων προσωπικού. Για αυτό είναι αδύνατη η διαχείριση με ασφάλεια των παθολογικών και πνευμονολογικών κλινικών.

Με αυτή τη κατάσταση τι είναι καλύτερο; Να αναπτύσσονται ράντζα ή να νοσηλεύονται παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά στη διασπορά δηλαδή σε επεμβατικές ειδικότητες με μεγάλο κίνδυνο διασποράς ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων;

Δεν είναι εικόνα αυτή των νοσοκομείων. Να μην χωράς στους διαδρόμους των παθολογικών και πνευμονολογικών κλινικών από τα ράντζα. Να νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά προβλήματα σε κλινικές του χειρουργικού τομέα».