ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Έσοδα από τόκους που θα φτάσουν τα 6,5 δις ευρώ αναμένουν το 2024 οι ελληνικές τράπεζες, διαβλέποντας ότι ο πήχης των επιτοκιακών εσόδων θα παραμείνει υψηλά, ακόμη και εάν η ΕΚΤ ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) για τα εποπτευόμενα ιδρύματα, το 79,25% των λειτουργικών εσόδων του εγχώριων τραπεζών προέρχεται από την ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και επιτοκίων καταθέσεων, έναντι 60,56% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Σύμφωνα με τα εποπτικά στατιστικά στοιχεία της ΕΚΤ για το εννεάμηνο του 2023, το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών, διαμορφώνεται στο 3,20%. Που σημαίνει επιτοκιακή «ψαλίδα» μεγαλύτερη από χώρες όπως η Ιταλία (2,10%), η Ισπανία (2,63%), η Αυστρία (2,43%), η Ιρλανδία (1,98%), το Λουξεμβούργο (1,69%), η Φινλανδία (1,59%), η Ολλανδία (1,56%), το Βέλγιο (1,51%), η Γερμανία (1,13%) και η Γαλλία (0,89%).

Λίγο χαμηλότερη από την επιτοκιακή ψαλίδα στην Ελλάδα είναι αυτή στην Πορτογαλία (3,16%), ενώ με υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια κινούνται χώρες όπως η Σλοβενία (3,30%), η Λιθουανία (3,58%), η Εσθονία (3,77%) και η Λετονία (3,90%).

Οι προσδοκίες για συνέχεια των υψηλών ροών εσόδων από τα επιτόκια στις ελληνικές τράπεζες αποτελούν ισχυρό «χαρτί» για την ελκυστικότητά τους στους ξένους επενδυτές, αλλά και από τους βασικούς λόγους για τις ανοδικές αναθεωρήσεις των προοπτικών τους από τους διεθνείς οίκους.

Σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα, με την οποία αναθεώρησε ανοδικά προηγούμενες προβλέψεις που έκανε τον Δεκέμβριο, η JPMorgan προβλέπει επιτοκιακά έσοδα: για την AlphaBank 1,635 δισ. ευρώτο 2024 και 1,556 δισ. το 2025, για τη Eurobank2,107 και 2,463 δισ. ευρώ αντίστοιχα, για την Εθνική Τράπεζα 2,181 και 1,972 δισ. ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς 1,911 και 1,733 δις. ευρώ το 2024 και το 2025.

Όπως αναφέρει η ΤτΕ στην ίδια έκθεση, το εννεάμηνο του 2023 η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκε, λόγω της σημαντικής αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους και της μείωσης των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο. 

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το ΜέΡΑ25 στην οποία τονίζει:

Το καρτέλ των τραπεζιτών κάνει ρεκόρ κερδοφορίας στις πλάτες μας

Ανάκτηση εθνική κυριαρχίας στο τραπεζικό σύστημα η μόνη λύση

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δηλαδή οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Αlpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, λειτουργούν ως καρτέλ: εναρμονισμένα χαμηλά επιτόκια προς τους καταθέτες – υψηλά επιτόκια προς τους δανειολήπτες.

Απόδειξη είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός (SSM). Οι ελληνικές τράπεζες κάνουν ρεκόρ κερδοφορίας, με το 79,25% των λειτουργικών εσόδων τους να προέρχεται από τα “επιτοκιακά κέρδη”, από την ψαλίδα δηλαδή μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και επιτοκίων καταθέσεων, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 60,56%! Στις δε Γαλλία και Γερμανία, το ποσοστό των επιτοκιακών κερδών διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα – στο 43,46% και 53,90% αντίστοιχα.

Πώς μπορούν και κάνουν αυτό το πάρτι οι τραπεζίτες στην Ελλάδα;

Επειδή οι κυβερνήσεις των κκ. Παπαδήμου, Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα, Τσίπρα και Μητσοτάκη τους χάρισαν €60 δις (€46 δις συν €13,6 δις οι τόκοι) κι επειδή οι μετοχές που έλαβε το Δημόσιο σε αντάλλαγμα αυτών των δισεκατομμυρίων, δεν του έδιναν ψήφο στις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών, με αποτέλεσμα το Δημόσιο που είχε την πλειοψηφία των μετοχών, να μην έχει λόγο στην διοίκηση – την οποία κράτησαν οι τραπεζίτες που φαλίρισαν τις τράπεζες. Τα κέρδη στους τραπεζίτες, η ζημιά στην κοινωνία.

Κι έτσι έστησαν το καρτέλ που μας δίνει μηδενικό επιτόκιο καταθέσεων αλλά τεράστιο επιτόκιο δανεισμού και μας χρεώνει χαράτσι στις συναλλαγές, είτε μεταφέρουμε χρήματα, είτε απλώς πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας.

Τι πρέπει να γίνει;

Ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας στο τραπεζικό σύστημα και στο σύστημα συναλλαγών. Απαιτείται η δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, που θα σπάσει το καρτέλ.

Στην πράξη, κατάργηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Τραπεζικών Συμμετοχών που θα λειτουργεί με μόνο γνώμονα το συμφέρον των πολλών.