ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 

Εκτός κάλυψης από τα συστημικά μέσα, πέρασε η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι αντιδρούν στην ολοκλήρωση του business plan 2022-2025 από πλευράς διοίκησης της τράπεζας, ένα πλάνο το οποίο, όπως τονίζουν, περιλαμβάνει συρρίκνωση, μειώσεις καταστημάτων, μειώσεις εργαζομένων και εθελούσιες εξόδους.

Οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς είχαν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για σήμερα Δευτέρα, καταγγέλλοντας τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της διοίκησης της τράπεζας που «στοχοποιούν εκατοντάδες συναδέλφους προκειμένου να τους οδηγήσουν σε εθελούσια ανεργία».

Σύμφωνα με στοιχεία του Σωματείου Εργαζομένων, στα 385 καταστήματα της Πειραιώς στην Ελλάδα εργάζονται σήμερα περίπου 4.000 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας 40-45 έτη. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Η λογική συρρίκνωσης, που συνεχίζει να αποτελεί κεντρική επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς, οδήγησε μέχρι σήμερα σε δραστικές μειώσεις καταστημάτων δικτύου και σε μειώσεις προσωπικού μέσα από αλλεπάλληλες εθελούσιες εξόδους».

Αποτέλεσμα είναι από τη μια, να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης και ομαλής εξυπηρέτησης σημαντικών κομματιών της πελατείας και των τοπικών κοινωνιών και από την άλλη, εντατικοποίηση της εργασίας, μετά τη συστηματική συρρίκνωση και απογύμνωση του δικτύου από έμπειρο και καταξιωμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στοχοποιεί εργαζόμενους και στελέχη της τράπεζας με στόχο την γρήγορη μείωση του προσωπικού και του αντίστοιχου εργασιακού κόστους, σε μια χρονική στιγμή όπου τα κέρδη της τράπεζας είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Στην Αθήνα, στο πλαίσιο της απεργίας έγινε συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της Τράπεζας (Αμερικής 4). Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο.

Πάτρα
Ηράκλειο