ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΚΟΠΙΜΑ ΛΙΜΟ

Η δολοφονική επίθεση του Ισραηλινού στρατού (IDF) σε ξένους εργαζόμενους στην Αμερικάνικη ΜΚΟ WCK, προκαλεί νέο γύρο διεθνών αντιδράσεων κατά του Ισραήλ (που το ίδιο αποδίδει το χτύπημα σε «έλλειψη πειθαρχίας» των διοικητών), παρά τις αυξανόμενες κατηγορίες για στοχευμένη και συστηματική ενέργεια κατά των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Την ίδια στιγμή η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται ενώ η ισραηλινή αντιπροσωπεία κατέθεσε νέα πρόταση στις διαπραγματεύσεις που θα διαβιβαστεί στη Χαμάς.

WCK: Η επίθεση στους εργαζόμενους δεν ήταν κατά λάθος – Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει αμάχους σήμερα

Ο José Andrés, ο διάσημος σεφ που ίδρυσε το World Central Kitchen, έγραψε ένα άρθρο για τον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet μετά την ισραηλινή επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής βοήθειας της οργάνωσής του που σκότωσε επτά μέλη του προσωπικού.

«Οι αεροπορικές επιδρομές κατά της αυτοκινητοπομπής μας δεν ήταν απλώς κάποιο ατυχές λάθος στην ομίχλη του πολέμου. Ήταν μια άμεση επίθεση σε σαφώς επισημασμένα οχήματα των οποίων οι κινήσεις ήταν γνωστές στον ισραηλινό στρατό», γράφει ο Andrés. «Ήταν επίσης το άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησής του πρωθυπουργού Νετανιάχου να συμπιέζει την ανθρωπιστική βοήθεια σε απελπιστικά επίπεδα».

Και προσθέτει: «Το Ισραήλ είναι καλύτερο από τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται αυτός ο πόλεμος. Είναι καλύτερο από το να μπλοκάρει την παροχή τροφίμων και φαρμάκων στους αμάχους. Είναι καλύτερο από το να σκοτώνει εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που συντονίζουν τις κινήσεις τους.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει τους χερσαίους δρόμους για τρόφιμα και φάρμακα σήμερα. Πρέπει να σταματήσει σήμερα να σκοτώνει αμάχους και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Πρέπει να ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι προς την ειρήνη σήμερα».

Πολωνία: Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα στην κρατική υπόσταση, το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα να κάνει κατάχρηση βίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας επανέλαβε το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ιδρύσουν ανεξάρτητο κράτος και κατήγγειλε την «κατάχρηση» βίας από το Ισραήλ – μια ακόμη ένδειξη των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Πολωνίας μετά τη δολοφονία ενός Πολωνού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση.

Σε ανάρτησή του στο Χ, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στην κατάχρηση βίας και στον παράνομο εποικισμό.

«Αναγνωρίζουμε επίσης το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ιδρύσουν ένα κράτος και να δημιουργήσουν ένα θεσμικό πλαίσιο για να ζήσουν ειρηνικά. Στην παρούσα κατάσταση, και οι δύο πλευρές χάνουν».

Στα 140 είναι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ που προτίθενται να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως κράτος, σύμφωνα με κατάλογο που εστάλη στους προέδρους του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τουσκ: Οι σχέσεις με το Ισραήλ τίθενται σε μια πραγματικά σκληρή δοκιμασία

Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά της αυτοκινητοπομπής της WCK που σκότωσε επτά εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και έναν Πολωνό υπήκοο, υπονομεύουν τους δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και της Πολωνίας, λέει ο πρωθυπουργός της χώρας.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι ενώ η «συντριπτική πλειοψηφία των Πολωνών έδειξε πλήρη αλληλεγγύη στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς» στις 7 Οκτωβρίου, η αλληλεγγύη αυτή τίθεται τώρα «σε μια πραγματικά σκληρή δοκιμασία».

«Η τραγική επίθεση σε εθελοντές και η αντίδρασή σας προκαλούν κατανοητή οργή», είπε.

Ανώτερος αξιωματούχος της καναδικής κυβέρνησης λέει ότι πολλά έθνη θα καταθέσουν σύντομα την επίσημη επίπληξη, γνωστή ως demarche, στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Την Τρίτη, ένας κορυφαίος αξιωματούχος του τμήματος Παγκόσμιων Υποθέσεων του Καναδά έκανε επίσης επίσημη παράσταση στον πρέσβη του Ισραήλ στον Καναδά, ανέφερε το Associated Press που επικαλείται τον ανώνυμο αξιωματούχο.

Μεταξύ των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που σκοτώθηκαν αργά τη Δευτέρα ήταν ένας Καναδός-Αμερικανός, καθώς και ένας Παλαιστίνιος, τρεις Βρετανοί πολίτες, Πολωνοί και Αυστραλοί υπήκοοι.

Ο πρόεδρος της ΓΣ του ΟΗΕ εκφράζει την οργή του για τη δολοφονία των 7 εργαζομένων στη WCK

Ο Ντένις Φράνσις, πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωσε ότι είναι «εξοργισμένος από τις τραγικές δολοφονίες των εργαζομένων βοήθειας της WCK από την ισραηλινή απεργία».

«Πρόκειται για ανθρώπους που ήρθαν να βοηθήσουν άλλους κάτω από τις πιο επικίνδυνες και άσχημες συνθήκες», δήλωσε ο Φράνσις, ο οποίος είναι επίσης πρεσβευτής του Τρινιντάντ και Τομπάγκο στον ΟΗΕ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Απλώς δεν μου έχουν μείνει λόγια», ανέφερε.

Αποκάλυψη AJ: Διαδοχικά χτυπήματα στα αυτοκίνητα της WCK

Έρευνα του πρακτορείου ελέγχου Sanad του Al Jazeera διαπίστωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις που σκότωσαν επτά άτομα σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας της World Central Kitchen (WCK) ήταν σκόπιμες.

Με βάση την έρευνα που βασίστηκε σε μαρτυρίες και εικόνες από την περιοχή, παρουσιάζεται ένα χρονικό των γεγονότων.

Η WCK ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι οι εργαζόμενοί της έφευγαν από την αποθήκη της Deir el-Balah μετά την παράδοση 100 τόνων επισιτιστικής βοήθειας και ότι «παρά τον συντονισμό των κινήσεων με τον [ισραηλινό στρατό], η αυτοκινητοπομπή χτυπήθηκε».

Η έρευνα του AJ διαπίστωσε ότι τρία οχήματα αποτέλεσαν στόχο μετά την έξοδο από την αποθήκη:

Το δεύτερο όχημα έγινε στόχος περίπου 800 μέτρα μακριά από το σημείο όπου χτυπήθηκε το πρώτο.

Το τρίτο αυτοκίνητο αποτέλεσε στόχο περίπου 1,6 χιλιόμετρα (σχεδόν ένα μίλι) μακριά από το δεύτερο αυτοκίνητο, με βάση τη θέση του μετά τον βομβαρδισμό.

Σε «λανθασμένη αναγνώριση» αποδίδει ο ισραηλινός στρατός την επίθεση στους εργαζόμενους της WCK

Ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ λέει ότι το φονικό ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε επτά εργαζόμενους της ανθρωπιστικής οργάνωσης Central World Kitchen στη Γάζα ήταν αποτέλεσμα «λανθασμένης αναγνώρισης σε περίπλοκες συνθήκες».

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα προκαταρκτικής έρευνας, ο αντιστράτηγος Χέρζι Χάλεβι εξέφρασε τη μεταμέλειά του και χαρακτήρισε την επίθεση «σοβαρό λάθος».

«Ήταν ένα λάθος που ακολούθησε μια λανθασμένη ταυτοποίηση – τη νύχτα κατά τη διάρκεια ενός πολέμου σε πολύ περίπλοκες συνθήκες. Δεν έπρεπε να είχε συμβεί», δήλωσε. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Χέλβι δήλωσε ότι ένα ανεξάρτητο όργανο θα διεξάγει «ενδελεχή έρευνα» που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός εκτιμά το «σημαντικό έργο» της WCK.

Σχεδόν 33.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα

Τουλάχιστον 32.975 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 75.577 έχουν τραυματιστεί στη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Περίπου 59 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 83 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε το υπουργείο.

Το 30% των παιδιών κάτω των δύο ετών αντιμετωπίζει ακραίο υποσιτισμό

Ο υποσιτισμός των παιδιών στη Γάζα εξαπλώνεται με ρυθμούς ρεκόρ, αναφέρει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ).

«Το WFP παρέχει απελπιστικά αναγκαία τρόφιμα σε 1,45 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα κάθε μήνα, αλλά καθώς η λιμοκτονία πλησιάζει, χρειαζόμαστε περισσότερη πρόσβαση. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός», ανέφερε η οργάνωση στο X.

Το 30% των παιδιών κάτω των 2 ετών στη Γάζα αντιμετωπίζουν ακραίο υποσιτισμό.

Με πληροφορίες από το in.gr