AP Photo/Abdel Kareem Hana

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΜΚΟ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Επτά εργαζόμενοι -έξιξένοι υπήκοοι και ένας παλαιστίνιος- της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν, στη Γάζα. Η αμερικανική ΜΚΟ World Central Kitchen συμμετέχει στην αποστολή βοήθειας διά θαλάσσης, μέσω Κύπρου, στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατασκευή προσωρινής αποβάθρας στην ακτή για να υπάρχει δυνατότητα εκφόρτωσης. Η World Central Kitchen ανέφερε ότι σταματά αμέσως τη λειτουργία της στην περιοχή. 

Σύμφωνα με παλαιστινιακά και ισραηλινά ΜΜΕ, επρόκειτο για ανθρώπους από τις ΗΠΑ, την Πολωνία, την Αυστραλία, τη Βρετανία και την Ιρλανδία, καθώς και τον παλαιστίνιο οδηγό και διερμηνέα της ομάδας. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε «συντετριμμένος» για τους θανάτους σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας εργαζομένων της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen.

«Είμαστε συντετριμμένοι και βαθιά ανάστατοι» για το πλήγμα, ανέφερε μέσω X η εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Έιντριεν Γουότσον. «Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να προστατεύονται» καθώς «διανέμουν βοήθεια απελπιστικά απαραίτητη» και «παροτρύνουμε το Ισραήλ να διενεργήσει αμέσως έρευνα» για το συμβάν, πρόσθεσε. 

Μετά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, Avichay Adraee, δήλωσε ότι «πραγματοποιείται διεξοδική επανεξέταση στα υψηλότερα επίπεδα για να γίνουν κατανοητές οι συνθήκες του τραγικού περιστατικού». Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο υπηκόου Αυστραλίας η οποία συμμετείχε στην αποστολή της αμερικανικής ΜΚΟ.

Αναφορικά με την Παγκόσμια Κεντρική Κουζίνα (WCK), η φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ προσφέρει τρόφιμα και ετοιμάζει γεύματα για άτομα που έχουν ανάγκη. Τον περασμένο μήνα είχε σερβίρει περισσότερα από 42 εκατομμύρια γεύματα στη Γάζα για 175 ημέρες. Το Reuters αναφέρει ότι ο σεφ José Andrés ίδρυσε το WCK το 2010 στέλνοντας μάγειρες και φαγητό στην Αϊτή μετά από σεισμό. Έκτοτε, ο οργανισμός έχει παραδώσει τρόφιμα σε κοινότητες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, πρόσφυγες στα σύνορα των ΗΠΑ, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid και άτομα σε συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Στην πιο πρόσφατη ανάρτησή του τη Δευτέρα στο X, η WCK είπε ότι οι ομάδες του κινητοποιούνται καθημερινά σε όλη τη Γάζα για να μοιράζουν τρόφιμα στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. «Οι 60+ κουζίνες μας στη νότια και κεντρική Γάζα μαγειρεύουν εκατοντάδες χιλιάδες γεύματα κάθε μέρα».

Τα νοσοκομεία στο στόχαστρο του Ισραήλ 

Ισραηλινός βομβαρδισμός στο νοσοκομείο Αλ Ακσά της Λωρίδας της Γάζας στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους δεκαεπτά, ανέφερε την Κυριακή ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μέσω X, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έβαλε στο στόχαστρο «κέντρο διοίκησης» της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, συμμάχου της Χαμάς. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως ο ισραηλινός στρατός απέσυρε άρματα μάχης και άλλα οχήματα που είχαν αναπτυχθεί μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, προπολεμικά τη μεγαλύτερη δομή υγείας του θυλάκου, όπου διεξήγαγε επιχείρηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προσθέτοντας πως κατόπιν εντοπίστηκαν «δεκάδες πτώματα». Στο ερειπωμένο Αλ Σίφα «κανείς δεν γλίτωσε», ανέφερε ο επικεφαλής ομάδας διασωστών, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτών από το νοσοκομειακό συγκρότημα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, περιγράφοντας εικόνες με «διασκορπισμένα πτώματα» στα χαλάσματα.