Για ακόμη ένα περιστατικό, ο πολλαπλά έκθετος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης βάζει μπροστά στις αποκλειστικές ευθύνες της Ελ.ΑΣ. για τη ,γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, άλλη μία ΕΔΕ ως προπέτασμα καπνού, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Θυμίζουμε ότι το θύμα είχε μεταβεί στο Τμήμα για να ζητήσει βοήθεια καθώς αισθάνθηκε κίνδυνο απ’ την παρουσία του κακοποιητή πρώην συντρόφου της, που λίγα λεπτά μετά της αφαίρεσε τη ζωή με απανωτές μαχαιριές. Σημειώνουμε επίσης ότι πρόκειται για τη πέμπτη κατά σειρά γυναικοκτονία από την αρχή του έτους!
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επικαλέστηκε γενικά και αόριστα τα… πρωτόκολλα με τα οποία έχουν εκπαιδευτεί οι αστυνομικοί για την διαχείριση τέτοιων περιστατικών και σημείωσε ότι «θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο εφαρμόστηκαν όλα αυτά». Σημειώνεται ότι πέραν της ΕΔΕ, έχει διαταχθεί και εισαγγελική έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες αστυνομικών.
«Προέχει να διερευνήσουμε πώς έγινε το περιστατικό. Όταν πηγαίνει στην αστυνομία ένα τέτοιο περιστατικό υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα manual, πρωτόκολλα τα οποία ακολουθεί ένας αστυνομικός για να διαχειριστεί το περιστατικό. Άρα λοιπόν θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο εφαρμόστηκαν όλα αυτά», είπε συγκεκριμένα, ο υπουργός του δόγματος «νόμος και τάξη», ενός πάγιου αφηγήματος της Ν.Δ. που αρνείται όμως να προχωρήσει στην νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία.
Συνεχίζοντας το αφήγημά του ανάφερε πως: «Έχουμε πάνω από 17.000 αστυνομικούς που εκπαιδεύτηκαν σε αυτό». Τόνισε ξανά πως, «αυτό που προέχει είναι να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό, κάτω από ποιες συνθήκες διεξήχθη, πώς έχασε τη ζωή της η κοπέλα. Θα κάνουμε έρευνα σε βάθος ούτως ώστε η οποιαδήποτε ευθύνη να αποδώθει ή οποιοδήποτε αμέλεια αδράνεια παράλειψη να θεραπευτεί και να τιμωρηθεί και από την άλλη, να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια».
Ειδικά δε για την νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας ως διακριτού εγκλήματος, που ζητούν οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης, ο υπουργός είπε πως: «Συμφωνώ με τον όρο γυναικοκτονία, ποινικά όμως θέλει μια συζήτηση. Θα πρέπει ποινικολόγοι μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης να “καθίσουν κάτω”, να δούμε αν πραγματικά απαιτείται να υπάρξει αυτή η μεταβολή».
«Θα κάνουμε έρευνα σε βάθος ούτως ώστε η οποιαδήποτε ευθύνη να αποδοθεί ή οποιοδήποτε αμέλεια αδράνεια παράλειψη να θεραπευτεί και να τιμωρηθεί και από την άλλη, να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια», επέμεινε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Παραδέχθηκε πάντως ότι «από τη στιγμή που χάνεται μια ζωή τίποτα δεν έγινε καλά». Πρόσθεσε πως μετά τον covid υπάρχει έξαρση τέτοιων περιστατικών και πως πρόκειται για ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητήσουμε σε ένα άλλο επίπεδο, σαν κοινωνία. «Από την άλλη πλευρά όμως, επειδή ο τελευταίος αποδέκτης αυτής της υπόθεσης είναι η αστυνομία, η αστυνομία οφείλει, παλεύει, κάνει μια προσπάθεια μεγάλη να διαχειρίζεται τα περιστατικά κατά τον καλύτερο τρόπο», ανέφερε.
Η στάση της Αστυνομίας
Στο μεταξύ, απ’ την Αστυνομία διαρρέεται η πληροφορία ότι η αστυνομικός υπηρεσίας είπε στο θύμα να καλέσει την Άμεση Δράση ώστε να πάει περιπολικό στο σπίτι της, αλλά ότι η 28χρονη κοπέλα προτίμησε να καλέσει μόνη της το 100. Τελικά την ώρα που μιλούσε με το 100 ο δράστης της επιτέθηκε αιφνιδιαστικά και την σκότωσε.
Μια άλλη διαρροή απ’ την αστυνομία επίσης υπηρετεί το αφήγημα πως οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο Τμήμα προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την κοπέλα καταλλήλως.
Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η αστυνομία, ο φίλος της 28χρονης κατέθεσε πως «η Κυριακή μου ζήτησε να κάτσω έξω από το γραφείο της αξιωματικού υπηρεσίας. Εκεί άκουσα δύο γυναίκες να την προτρέπουν να υποβάλει μήνυση και εκείνη αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν τον φοβάται. Ύστερα βγήκε έξω και μου είπε θα πάρει την Άμεση Δράση για να μας συνοδεύσει στο σπίτι. Όντως πήρε τηλέφωνο.
Ενώ μιλούσε και έλεγε στους αστυνομικούς τι είχε συμβεί και που βρισκόμαστε, έστριψε την πλάτη της και ξαφνικά ένας άνδρας έπεσε με άλμα πάνω της και άρχισε να την μαχαιρώνει. Εγώ αιφνιδιάστηκα και άρχισα να φωνάζω. Ήρθε ένας αστυνομικός (ο σκοπός) του κλώτσησε το χέρι για να φύγει το μαχαίρι».
Παράλληλα, διέρρευσε τμήμα της φερόμενης σύντομης τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε το θύμα με το κέντρο Άμεσης Δράσης. Σύμφωνα με πληροφορίες η κοπέλα αφού έδωσε τα στοιχεία της και ανέφερε το σημείο όπου βρισκόταν, ζήτησε ένα περιπολικό να μεταβεί στο σπίτι της γιατί, όπως φέρεται να είπε, έξω από το σπίτι της ήταν ο πρώην σύντροφός της. Τότε ο αστυνομικός της ζήτησε να του πει τη διεύθυνση αλλά δευτερόλεπτα μετά δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση και ακούστηκαν ουρλιαχτά στη γραμμή, μέχρι που έκλεισε.
Η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
«Σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό 28χρονης γυναίκας «πλησίον» του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, γνωστοποιούνται τα ακόλουθα:
Περί την 22:10 ώρα χθες (1 Απριλίου 2024) το θύμα μετέβη με οικείο της πρόσωπο στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου περιέγραψε περιστατικά τα οποία είχαν λάβει χώρα σε βάρος της κατά το παρελθόν από τον πρώην σύντροφό της και τα οποία είχε καταγγείλει στην Αστυνομία. Παράλληλα, περιέγραψε ότι την προηγούμενη και την ίδια μέρα διαπίστωσε ότι ο πρώην σύντροφός της κινούνταν έξω από την οικία της.
Κατά την παραμονή της στην Υπηρεσία δεν υπέβαλε έγκληση σε βάρος του, εκφράζοντας την επιθυμία να μεταφερθεί με περιπολικό στην οικία της.
Κατά την έξοδό της από το Αστυνομικό Τμήμα κάλεσε την Άμεση Δράση και σε κοντινή απόσταση, ενώ συνομιλούσε με τηλεφωνήτρια, παρουσία του οικείου της προσώπου, δέχθηκε αιφνίδια επίθεση από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος με χρήση μαχαιριού την τραυμάτισε θανάσιμα και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε.
Ο δράστης συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο των Αθηνών.
Τονίζεται ότι από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση. Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού.
Μάλιστα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο στη Δυτική Αττική. Ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.
Επιπλέον, από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης και έγκαιρης ειδοποίησης της Αστυνομίας με δυνατότητα γεωεντοπισμού (Panic Button).
Επισημαίνεται ότι, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν στην υπόθεση».
Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης μέσω των διάφορων εσκεμμένων διαρροών της αστυνομίας δημιουργώντας ένα θολό αφήγημα, είναι και το ότι αρκετά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ λίγες ώρες μετά τη γυναικοκτονία και πριν ακόμη την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. έγραφαν-προφανώς με πληροφόρηση από την ίδια την αστυνομία- πως η γυναικοκτονία διαπράχθηκε εκατό μέτρα μακρυά από το αστυνομικό τμήμα και όχι έξω ακριβώς από τη πόρτα του (όπως κι έγινε).
Πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση κυβερνητικής προπαγάνδας προκειμένου να απομακρυνθούν οι ευθύνες (έστω και εκατό μέτρα μακρυά) της Ελληνικής Αστυνομίας.
Κάπως έτσι η χώρα έχει κατακτήσει επάξια την 107η θέση στο κόσμο, σε ότι αφορά την ελευθερία και ανεξαρτησία της ενημέρωσης και του τύπου.
Και σε αυτή τη περίπτωση δεν ευθύνεται μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι πρόθυμοι απολογητές της που θέλουν να λέγονται δημοσιογράφοι.