ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΑ…ΥΠΗΡΧΕ

Σοβαρά εκτεθειμένη η Ελληνική Αστυνομία με τη γυναικοκτονία έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων προσπαθεί να συμμαζέψει τις ευθύνες της όσο αφορά τον χειρισμό της υπόθεσης.

Σήμερα το πρωί η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, μιλησε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή (προσπαθώντας ίσως να απομακρύνει τις ευθύνες της ηγεσίας της ΕΛ. ΑΣ.) επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που έχουν προκύψει από την άγρια δολοφονία της 28χρονης, κυριολεκτικά μπροστά από το φυλάκιο του Αστυνομικού Τμήματος στους Αγίους Αναργύρους, προχώρησε σε μία παραδοχή. Ότι περιπολικό υπήρχε για να μεταφέρει την 28χρονη στο σπίτι της ή τουλάχιστον ήταν δυνατόν αυτό να συμβεί με ασφαλέστερους όρους.

“Το θέμα μας είναι, όχι ότι δεν υπήρχε περιπολικό να μεταφέρει την κοπέλα, αλλά ότι δεν ενημερώθηκε περιπολικό για να γίνει η μεταφορά. Αυτό ερευνούμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Δημογλίδου, ενώ σημείωσε πως “γιατί δεν ενημερώθηκε η Άμεση Δράση από αστυνομικούς του Τμήματος, είναι ένα από τα ερωτήματα που απασχολεί και εμάς”.

Δεν τέθηκε ποτέ θέμα μη ύπαρξης περιπολίας στην περιοχή, υπήρχε περιπολία στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Το ερώτημα είναι το γιατί δεν κλήθηκε το περιπολικό από τους αστυνομικούς για να συνοδεύσει την κοπέλα στο σπίτι της” δήλωσε επίσης σε άλλη πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, το πρωί της Τετάρτης.

Εννοώντας, δηλαδή, ότι θα μπορούσαν οι αστυνομικοί υπάλληλοι του ΑΤ Αγίων Αναργύρων να καλέσουν περιπολικό, και να εξασφαλίσουν την ασφαλή μεταφορά της 28χρονης στο σπίτι της, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αντ’ αυτού της πρότειναν να καλέσει η ίδια το 100, όπως και έκανε, εξερχόμενη του ΑΤ, όπου και δέχτηκε τη θανατηφόρα επίθεση από τον πρώην σύντροφό της.

Εδώ είναι που προκύπτει ένα ακόμα ζήτημα, το οποίο επίσης καλέστηκε να απαντήσει η κ. Δημογλίδου, το πρωί της Τετάρτης: Τι έκανε ο αστυνομικός που βρισκόταν εντός του φυλακίου;

Γιατί πλέον, παρά τις αρχικές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ που περιέγραφαν ότι η δολοφονία της 28χρονης σημειώθηκε στην “περιοχή των Αγίων Αναργύρων” ή έκαναν λόγο για “απόσταση 100 μέτρων”, αποδείχθηκε ότι η γυναικοκτονία τελέστηκε ακριβώς έξω από το φυλάκιο του ΑΤ.

Ο άνθρωπος ήταν στην σκοπιά του, και υπάρχει και βιντεοληπτικό υλικό με την κοπέλα και το οικείο της πρόσωπο αποχωρώντας από το ΑΤ, χαιρετούν τον σκοπό και στην συνέχεια απομακρύνονται από το σημείο μέχρι και την ώρα που η κοπέλα δέχεται την επίθεση και επιστρέφει στο ΑΤ για να ζητήσει βοήθεια. Ουσιαστικά ο δράστης την τραυμάτιζε καθ’ οδόν και κατέληξε έξω από το ΑΤ” ανέφερε η κ. Δημογλίδου και ερωτώμενη στη συνέχεια για τον τρόπο που έδρασε ο εν λόγω αστυνομικός απάντησε, “δεν είναι ώρα να πούμε δικαιολογίες, όταν υπάρχει ένα 28χρονο κορίτσι νεκρό”.

Τραγελαφικές καταστάσεις πίσω από το “γράμμα του νόμου”

Αξίζει να τονιστεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός φρουρός είχε κατηγορηθεί από το Εσωτερικών Υποθέσεων το 2013 για μια υπόθεση πλαστογραφίας διαβατηρίων σε ΑΤ του κέντρου, που υπηρετούσε τότε.

Λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση, είχε προφυλακιστεί για κάποιο διάστημα. Διοικητικά, όποιες ποινές του επιβλήθηκαν, εκτίθηκαν και εξαντλήθηκαν. Την τελεσίδικη απόφαση για την υπόθεση του φρουρού έχει αναλάβει ο Άρειος Πάγος και αναμένεται. Αν κριθεί ένοχος, είναι τελικός βαθμός και μπορεί να αποταχθεί. Μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, δεν γίνεται να αποταχθεί.

ο αστυνομικός πρωτόδικα καταδικάστηκε και μπήκε φυλακή. Το αρχηγείο της αστυνομίας τον έβαλε σε διετή διαθεσιμότητα. Ο 48χρονος προσέφυγε στο Εφετείο ωστόσο το 2021 ο εισαγγελέας διέταξε τη φυλάκιση του.

Μεταφέρθηκε στις φυλακές της Λάρισας και φυλακίστηκε για 12 μήνες. Το 2023 με βούλευμα  αποφυλακίστηκε και στη συνεχεία έκανε ενστάσεις στα πειθαρχικά με το χαρτί της αποφυλάκισης και επέστρεψε στην αστυνομία!

Ο φάκελος του παρέμεινε ανοιχτός ώσπου πριν από μερικές ημέρες καταδικάστηκε τελεσίδικα από τον Άρειο Πάγο και τώρα ξεκίνησε ξανά η διαδικασία της απόταξης. Σύμφωνα με την δικηγόρο του, Σταματία Μάρκου, ο 48χρονος αρχιφύλακας είχε βγει από τη φυλακή με περιοριστικούς όρους και έδινε το παρών κάθε 1η του μήνα στο Τ.Α. Ιλίου (!!) όπου εκεί είναι η μόνιμη κατοικία του.

“Δεν έγιναν σωστές ενέργειες, δεν εκτιμήθηκε ο κίνδυνος και γι’ αυτό κι ελέγχονται οι αστυνομικοί”, ανέφερε η κ. Δημογλίδου, συμπληρώνοντας ότι, όσοι αστυνομικοί ήταν στο Τμήμα το βράδυ εκείνο ελέγχονται και θα κληθούν για κατάθεση. “Δεν μιλάμε για λάθη που έγιναν επειδή δεν υπήρχε προσωπικό σε καμία περίπτωση”, ξεκαθάρισε ενώ παραδέχτηκε πως “για να φτάσουμε στην τόσο άγρια δολοφονία του κοριτσιού από το Τμήμα, κάτι δεν εκτιμήθηκε σωστά”

Υπενθυμίζεται πως ρεπορτάζ του MEGA, αποκάλυψε χτες, Τρίτη (2/4) πως υπήρχε περιπολικό, ωστόσο τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, πέρα από την αξιωματικό υπηρεσίας, παρούσα στο τμήμα ήταν και μία ακόμη αξιωματικός, η οποία είχε οριστεί να είναι επόπτρια των Αστυνομικών Τμημάτων της περιοχής. Η επόπτρια ήταν επί τόπου, είχε περιπολικό αυτοκίνητο ενώ μαζί της ήταν και ένας οδηγός.

Κρίθηκε, όμως, με βάση πάντα το ρεπορτάζ, πως το περιστατικό δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θεώρησαν ότι ενδέχεται να συμβεί κάτι πιο σοβαρό στη συνέχεια της βραδιάς, με αποτέλεσμα να μη δώσουν εντολή να χρησιμοποιηθεί το εν λόγω όχημα.

Την Πέμπτη απολογείται ο 39χρονος δράστης

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την Πέμπτη 4 Απριλίου, έλαβε ο δράστης της γυναικοκτονίας έξω από το ΑΤ των Αγίων Αναργύρων. Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της 28χρονης κοπέλας βγήκε από το νοσοκομείο, όπου παρέμενε λόγω του αυτοτραυματισμού του με μαχαίρι δευτερόλεπτα μετά το έγκλημα, και φρουρούμενος οδηγήθηκε στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Ενώπιον της 25ης τακτικής ανακρίτριας, η οποία χειρίζεται την υπόθεση, ζήτησε προθεσμία προκειμένου να λάβει γνώση της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του και να απολογηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Σε βάρος του γυναικοκτόνου ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών για δίκη του χρήση.

Υπενθυμίζεται πως προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί η καταγγελία ότι η 28χρονη είχε καταφύγει στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων καταγγέλλοντας των πρώην σύντροφο της και γυναικοκτόνο, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές θα διερευνήσουν αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες από την πλευρά των αστυνομικών οργάνων που βρίσκονταν σε υπηρεσία. Μεταξύ άλλων θα ερευνηθεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Για το περιστατικό μάλιστα έχει γίνει ήδη εισαγγελική παρέμβαση και από την ηγεσία της ΓΑΔΑ έχει διαταχθεί ΕΔΕ για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες στους χειρισμούς αστυνομικών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θύμα γυναικοκτονίας είχε καταφύγει σε αστυνομικό τμήμα προκειμένου να ζητήσει βοήθεια.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, δολοφονήθηκε στη Σαλαμίνα μια γυναίκα 43 ετών από τον 70χρονο πρώην σύντροφό της. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο θύτης την είχε τραυματίσει βαριά.

Η μητέρα του θύματος είχε καλέσει τότε την αστυνομία, ανέφερε τον ξυλοδαρμό και ζήτησε να τους παραλάβει περιπολικό. Τους απάντησαν, όμως, ότι έπρεπε να μεταβούν μόνες τους στο τμήμα, γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο όχημα.

Ο δράστης τότε είχε αναζητηθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου, χωρίς πάντως να εντοπιστεί. Το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου, ο 70χρονος εμφανίστηκε στην αυλή του σπιτιού της μητέρας του θύματος, όπου εκείνη είχε καταφύγει. Την πυροβόλησε δύο φορές, στην κοιλιά και στο στήθος, τραυματίζοντάς τη θανάσιμα.