ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΟΥ

Ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού συμβουλίου υπό τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του από την κυβέρνηση, μετά το τελεσίγραφο που είχε απευθύνει προς τον πολιτικό του αντίπαλο σχετικά με την μεταπολεμική Γάζα.

«Ο Νετανιάχου μας εμποδίζει να προχωρήσουμε προς μία πραγματική νίκη. Για τον λόγο αυτόν αποχωρούμε σήμερα από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης με βαριά την καρδιά, αλλά χωρίς μετάνοια», δήλωσε σε τηλεοπτική του δήλωση ο Μπένι Γκαντς καλώντας τον ισραηλινό πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην διευρυμένη κυβέρνηση που σχηματίσθηκε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Μπένι Γκαντς, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Εθνική Ενότητα, είχε απευθύνει στις 18 Μαΐου τελεσίγραφο προς τον Νετανιάχου.

Απαιτούσε την υιοθέτηση από το πολεμικό συμβούλιο «σχεδίου δράσης» για την μεταπολεμική Γάζα, εν απουσία του οποίου «θα ήταν αναγκασμένος να παραιτηθεί από την κυβέρνηση». Η προθεσμία που είχε θέσει έληγε στις 8 Ιουνίου.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε λίγα λεπτά αργότερα τον Μπένι Γκαντς να μην «εγκαταλείψει» την μάχη.

«Το Ισραήλ βρίσκεται σε έναν υπαρξιακό πόλεμο σε πολλά μέτωπα. Μπένι, δεν είναι η στιγμή για να εγκαταλείψεις την μάχη, είναι η στιγμή για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», δήλωσε με ανάρτησή του στο Χ ο ισραηλινός πρωθυπουργός λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Μπένι Γκαντς.

Η παραίτηση του κ. Γκαντς δεν αναμένεται, τουλάχιστον άμεσα, να προκαλέσει πολιτικές ανατροπές. Η κυβερνητική συμμαχία του κ. Νετανιάχου διαθέτει πάντα πλειοψηφία στην Κνέσετ,το ισραηλινό κοινοβούλιο, χάρη στην υποστήριξη παρατάξεων της άκρας δεξιάς.