ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΕΝΑΚΗ: ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΥΓΓΕΝΩΝ, ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο πρώην υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης. Αρχικά, η βίαιη συμπεριφορά του σε υπάλληλο αεροπορικής εταιρείας προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με το σχετικό βίντεο να είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικό.

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Χθες Δευτέρα 08//07, η σύζυγος του αείμνηστου αθλητή του Τάε Κβον Ντο, και αναπληρωτή εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξανδρου Νικολαΐδη, Δώρα Τσαμπάζη επανέφερε μια ακόμη καταγγελία για τον Λ. Αυγενάκη η οποία όταν είχε καταγγελθεί από τον αθλητή σε τηλεοπτικό κανάλι είχε περάσει εντελώς στα “ψιλά”.

Τότε, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης είχε αποκαλύψει σε τηλεοπτική εκπομπή πως ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε βγάλει κονδύλι 20.000 ευρώ, ως Υφυπουργός Αθλητισμού, για την προβολή του στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο και πιο συγκεκριμένα για βίντεο και φωτογραφίες.

Συγκεκριμένα η κ. Τσαμπάζη σε σχόλιο της στο X ανέφερε:

«Καταγγελία του Αλέξανδρου Νικολαΐδη το καλοκαίρι του ’21 για τον Λευτέρη Αυγενάκη. Έβγαλε κονδύλι 20.000 ευρώ για την προσωπική του προβολή στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο. Φυσικά η καταγγελία πέρασε τότε στα ψιλά. »

Τώρα, σε δεινή θέση έχει φέρει τον Λ. Αυγένακη η επιστολή – φωτιά προς τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού που απέστειλε η Παναγιώτα Δελαγραμμάτικα, πρόεδρος του Συνδέσμου Αθλητών Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΣΑΜΑΕ), στην οποία καταγγέλλει ότι στην Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (ΟΕΔΜΑ) διορίστηκε –με υπέρογκες αμοιβές ως υπεύθυνος εθελοντών– ο σύζυγος της αδελφής του Λευτέρη Αυγενάκη. Παράλληλα η κα Δελαγραμμάτικα κάνει λόγο και για αστρονομικές αμοιβές που λαμβάνουν στελέχη της ΟΕΔΜΑ.

Με αφορμή τα παραπάνω, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή. Όπως αναφέρουν, «η ΟΕΔΜΑ – Motorsport Greece είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Παρά σχετική Υπουργική Απόφαση που ρητώς αναφέρει τον άμισθο χαρακτήρα του προέδρου της ΟΕΔΜΑ, τα τελευταία χρόνια αποφάσεις προέδρου αναρτηθείσες στη Διαύγεια καταγράφουν αμοιβές χιλιάδων ευρώ προς το πρόσωπό του. Από το 2021 μέλος της Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΔΜΑ διορίστηκε ο αδερφός της συζύγου του κ. Αυγενάκη, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες εκπροσώπων του μηχανοκίνητου αθλητισμού o ανωτέρω διορισμός έγινε χωρίς να γίνουν γνωστά τα κριτήρια της επιλογής και η σχέση του συγκεκριμένου προσώπου με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ο εξ αγχιστείας συγγενής του πρώην αναπλ. υπουργού Αθλητισμού φαίνεται πως διορίστηκε επίσης υπεύθυνος εθελοντών του Ράλι Ακρόπολις, λαμβάνοντας για υπηρεσίες μόλις 30 ημερών πολλές χιλιάδες ευρώ. Υπέρογκες αμοιβές φαίνεται να έχουν λάβει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και στελέχη της ΟΕΔΜΑ. Τα ανωτέρω γεννούν σοβαρές υπόνοιες παράτυπης οικονομικής διαχείρισης, παράνομου χρηματισμού και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος».

Στην ερώτησή τους καλούν τον νυν αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση να απαντήσει στα εξής:

1. Γνωρίζει τις εν λόγω αμοιβές που αποφασίζει τα τελευταία χρόνια η Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού; Γνωρίζει τα σχετικά ποσά και τους δικαιούχους αυτών;

2. Έχει διατάξει ποτέ τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου στην ΟΕΔΜΑ ως φορέα εποπτευόμενο από το Υπουργείο;

3. Λαμβάνοντας υπόψη τον δημόσιο χαρακτήρα των αναρτητέων στην Διαύγεια πράξεων, πώς επέτρεψε να λαμβάνονται αποφάσεις αμοιβής του προέδρου της ΟΕΔΜΑ ενώ απαγορεύεται με σχετική ΥΑ;

4. Γνωρίζει για τον διορισμό του εξ αγχιστείας συγγενή του πρώην αναπλ. υπουργού Αθλητισμού ως μέλος ΓΣ της ΟΕΔΜΑ ενώ σύμφωνα, με καταγγελίες των εκπροσώπων του μηχανοκίνητου αθλητισμού, το εν λόγω πρόσωπο δεν έχει καμία σχέση με τους αγώνες αυτοκινήτου και ειδικά με την οργάνωση αγώνων αυτοκινήτου;

5. Γιατί παρά τον άμισθο χαρακτήρα της ιδιότητας του μέλους της ΓΣ της ΟΔΜΑΕ, το εν λόγω πρόσωπο λάμβανε αμοιβές πολλών χιλιάδων ευρώ;

Αναλυτικά η ερώτηση

ΘΕΜΑ: Παράνομες αμοιβές χιλιάδων ευρώ, σκιώδεις διορισμοί και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος με φόντο την ΟΕΔΜΑ

Η Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού ΟΕΔΜΑ – Motorsport Greece είναι φορέας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Συστάθηκε με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού με σκοπό την διεκδίκηση και διοργάνωση διεθνών διοργανώσεων μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Σύμφωνα με την  ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ ΔΥΑ/681905/20588/4155/3-12-2020 και  με την τροποποίηση αυτής: «6. Ο Πρόεδρος [σ.σ. της ΟΕΔΜΑ] εκπροσωπεί δικαστικώς, εξωδίκως και έναντι τρίτων την Επιτροπή στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκαλεί τη Γενική Συνέλευση και προεδρεύει των συνεδριάσεών της. Ο Πρόεδρος παρέχει τις υπηρεσίες του αμισθί και χωρίς την καταβολή της στο άρθρο 21 του ν. 4354/2015 προβλεπομένης αποζημίωσης».

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο Πρόεδρος της ΟΕΔΜΑ είναι άμισθος και δεν αποζημιώνεται για την υπηρεσία και το έργο που παρέχει.

Αποφάσεις Προέδρου από το 2023 και 2024 αναρτημένες στη Διαύγεια εν τούτοις, αναιρούν τον παραπάνω άμισθο χαρακτήρα και προβλέπουν αποζημιώσεις για τον Πρόεδρο της ΟΕΔΜΑ και μάλιστα πολλών χιλιάδων ευρώ.

Ενδεικτικά:

1) Αμοιβή Προέδρου – 2023 40.000€

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A875%CE%9646%CE%9C8%CE%9B%CE%A1-%CE%92%CE%A6%CE%A6?inline=true

2) Συμπληρωματική αμοιβή Προέδρου – 2023 19.000€

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A173%CE%9946%CE%9C8%CE%9B%CE%A1-%CE%9A%CE%985?inline=true

3)Συμπληρωματική αμοιβή  Προέδρου – 2024 19.000€

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A173%CE%9946%CE%9C8%CE%9B%CE%A1-%CE%9A%CE%985?inline=true

Σύμφωνα επίσης με την ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑΔΥΑ/681905/20588/4155/3-12-2020 και με την τροποποίηση αυτής: «Τα μέλη της Γ.Σ. της Επιτροπής ορίζονται και αντικαθίστανται χωρίς αποζημίωση με απόφαση του αρμοδίου Υφυπουργού Αθλητισμού και Πολιτισμού, συμμετέχουν σε αυτή χωρίς αμοιβή, και χωρίς την καταβολή της στο άρθρο 21 του ν. 4354/2015 προβλεπομένης αποζημίωσης».

Σύμφωνα λοιπόν με την ως άνω Υπουργική Απόφαση, μέλος της Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΔΜΑ από το 2021 διορίστηκε ο αδερφός της συζύγου του πρώην Αναπλ. Υπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη. [Παρουσίαση του Υπευθύνου Εθελοντών – https://www.acropolisrally.gr/2021/el/category-media-gr/nea/genika/164-enimerosi-kriton-kai-ethelonton)

Από πουθενά ωστόσο δεν φαίνεται να προκύπτει η σύνδεση του συγκεκριμένου προσώπου με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό αλλά και με βάση ποια κριτήρια επιλέχθηκε για την εν λόγω θέση.

Εκτός από μέλος της Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΔΜΑ, ο εξ αγχιστείας συγγενής του πρώην Αναπλ. Υπουργού Αθλητισμού φαίνεται πως διορίστηκε επίσης Υπεύθυνος Εθελοντών του Ράλι Ακρόπολις. Αυτή τη φορά η θέση του ήταν επ’ αμοιβή.

Για την εργασία προετοιμασίας και οργάνωσης των εθελοντών του Ράλι, δηλαδή για υπηρεσίες μερικών ημερών πριν την διενέργεια των αγώνων, συνολικά περίπου 30 ωρών, ο εν λόγω Υπεύθυνος φαίνεται ότι έλαβε πάνω από πάνω από 25.000€ συνολικά.

Ενδεικτικά:

1)19.592€   το 2021

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%91%CE%9C%CE%9D46%CE%9C8%CE%9B%CE%A1-9%CE%932?inline=true

2) 8.680€  το 2022

https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%A37446%CE%9C8%CE%9B%CE%A1-%CE%92%CE%934?inline=true

3) 17.360 €  το 2023

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%A69%CE%9946%CE%9C8%CE%9B%CE%A1-%CE%918%CE%A1?inline=true

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι εκτός της ιδιότητας του Υπεύθυνου Εθελοντών του Ράλι, ο εξ αγχιστείας συγγενής του πρώην Αναπλ. Υπουργού Αθλητισμού διατήρησε την ιδιότητά του ως μέλος της ΓΣ της ΟΔΜΑΕ με την αμοιβή του για τις Υπηρεσίες Υπεύθυνου Εθελοντών να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άμισθη ιδιότητά του ως μέλος της ΓΣ.

Σύμφωνα με σχετικές αναρτηθείσες στη Διαύγεια αποφάσεις, υπέρογκες αμοιβές φαίνεται να έχουν λάβει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και άλλα στελέχη της ΟΕΔΜΑ, χωρίς μάλιστα στις αναρτηθείσες αποφάσεις να αναγράφονται τα ονόματα των στελεχών που έλαβαν αμοιβές πολλών χιλιάδων ευρώ.

Ενδεικτικά:

https://diavgeia.gov.gr/search?advanced=true&query=q:%22%CE%91%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%B2%CE%AD%CF%82%20%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%87%CF%8E%CE%BD%22&page=0&fq=organizationUid:%22100066055%22&sort=relative

Επειδή, η ΟΕΔΜΑΕ –  Motorsport Greece είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Επειδή, παρά σχετική Υπουργική Απόφαση που ρητώς αναφέρει τον άμισθο χαρακτήρα του Προέδρου της ΟΕΔΜΑ, τα τελευταία χρόνια αποφάσεις Προέδρου αναρτηθείσες στη Διαύγεια καταγράφουν αμοιβές χιλιάδων ευρώ προς το πρόσωπό του.

Επειδή, από το 2021 μέλος της Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΔΜΑ διορίστηκε ο αδερφός της συζύγου του πρώην Αναπλ. Υπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Επειδή, σύμφωνα με καταγγελίες εκπροσώπων του μηχανοκίνητου αθλητισμού o ανωτέρω διορισμός έγινε χωρίς να γίνουν γνωστά τα κριτήρια της εν λόγω επιλογής.

Επειδή, ο εξ αγχιστείας συγγενής του πρώην Αναπλ. Υπουργού Αθλητισμού φαίνεται πως διορίστηκε επίσης Υπεύθυνος Εθελοντών του Ράλι Ακρόπολις, λαμβάνοντας για υπηρεσίες ημερών πολλές χιλιάδες ευρώ.

Επειδή, υπέρογκες αμοιβές φαίνεται να έχουν λάβει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και στελέχη της ΟΕΔΜΑ.

Επειδή, τα ανωτέρω γεννούν σοβαρές υπόνοιες παράτυπης οικονομικής διαχείρισης, παράνομου χρηματισμού και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

⇒ Γνωρίζει τις εν λόγω αμοιβές που αποφασίζει τα τελευταία χρόνια η Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού; Γνωρίζει τα σχετικά ποσά και τους δικαιούχους αυτών;

 Έχει διατάξει ποτέ τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου στην ΟΕΔΜΑ ως φορέα εποπτευόμενο από το Υπουργείο;

⇒ Λαμβάνοντας υπόψη τον δημόσιο χαρακτήρα των αναρτητέων στην Διαύγεια πράξεων, πώς επέτρεψε να λαμβάνονται αποφάσεις αμοιβής του Προέδρου της ΟΕΔΜΑ ενώ απαγορεύεται με σχετική ΥΑ;

⇒ Γνωρίζει για τον διορισμό του εξ αγχιστείας συγγενή του πρώην Αναπλ. Υπουργού Αθλητισμού ως μέλος ΓΣ της ΟΕΔΜΑ ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες των εκπροσώπων του μηχανοκίνητου αθλητισμού, το εν λόγω πρόσωπο δεν έχει καμία σχέση με τους αγώνες αυτοκινήτου και ειδικά με την οργάνωση αγώνων αυτοκινήτου;

⇒ Γιατί παρά τον άμισθο χαρακτήρα της ιδιότητας του μέλους της ΓΣ της ΟΔΜΑΕ, το εν λόγω πρόσωπο λάμβανε αμοιβές πολλών χιλιάδων ευρώ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

 • Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
 • Ακρίτα Έλενα
 • Αποστολάκης Ευάγγελος
 • Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
 • Βέττα Καλλιόπη
 • Γαβρήλος Γεώργιος
 • Γιαννούλης Χρήστος
 • Ζαμπάρας Μιλτιάδης
 • Ηλιόπουλος Όθων
 • Θρασκιά Ουρανία
 • Καλαματιανός Διονύσης
 • Καραμέρος Γεώργιος
 • Κασιμάτη Νίνα
 • Κεδίκογλου Συμεών
 • Μάλαμα Κυριακή
 • Μαμουλάκης Χαράλαμπος
 •  Μπάρκας Κων/νος
 • Νοτοπούλου Αικατερίνη
 • Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

 • Παπαηλιού Γεώργιος
 • Παππάς Νίκος
 • Παππάς Πέτρος
 • Πολάκης Παύλος
 • Πούλου Παναγιώτα
 • Σαρακιώτης Ιωάννης
 • Χρηστίδου Ραλλία

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ Π. ΠΟΛΑΚΗ

Για όργιο αναθέσεων και διαπλοκής ανάμεσα σε εταιρείες, περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, επιμελητήριο Αχαΐας και υπουργείο Αθλητισμού επί Αυγενάκη κάνει λόγο ο Παύλος Πολάκης.

«Όλα έρχονται στην επιφάνεια! Να πω πως περιμένω να ενδιαφερθεί κάποιος εισαγγελέας Αν χαλάσουν όλοι οι φούρνοι στη Δυτική Ελλάδα και γίνει κάτι τέτοιο να δηλώσω πως ο τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει όλα τα στοιχεία στη διάθεσή του» σημειώνει ο τομεάρχης Διαφάνειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλοντας πάρτι εκατομμυρίων μετά από σχετικό email που έλαβε ο τομέας του κόμματος.

Μιλά για πάρτι πάνω από 1.000.000 ευρώ στις διάφορες επιχειρήσεις συμφερόντων του Γ. Καραγεωργόπουλου, με απευθείας αναθέσεις από τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη, τον Άδωνι Γεωργιάδη, την Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, την Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Ποδηλασίας.