ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ ΛΟΓΩ ΦΙΛΟΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια θα παρακολουθήσουν σήμερα τα μαθήματά τους διαδικτυακά καθώς πανεπιστημιακοί αξιωματούχοι ελπίζουν σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην πανεπιστημιούπολη της πόλης της Νέας Υόρκης, μετά τις μαζικές συλλήψεις της περασμένης εβδομάδας έπειτα από διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η πρόεδρος του Κολούμπια Νέματ Μινούς Σαφίκ ανέφερε πως το πανεπιστήμιο ακυρώνει τα διά ζώσης μαθήματα για σήμερα καταγγέλλοντας παράλληλα την αντισημιτική ρητορική και την απειλητική και παρενοχλητική συμπεριφορά, όπως είπε, που έχει παρατηρηθεί πρόσφατα στην πανεπιστημιούπολη.

«Τις εντάσεις αυτές έχουν εκμεταλλευθεί άτομα που δεν έχουν σχέση με το Κολούμπια τα οποία έχουν έρθει στην πανεπιστημιούπολη για να επιδιώξουν τη δική τους ατζέντα», είπε η Σαφίκ.

Τουλάχιστον 100 διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων συνελήφθησαν την Πέμπτη στην πανεπιστημιούπολη όταν η Σαφίκ έδωσε την άδεια στην αστυνομία της Νέας Υόρκης να διαλύσει έναν καταυλισμό φοιτητών που διαμαρτύρονταν για τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι αντιδράσεις στο Κολούμπια κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν οι φοιτητές δημιούργησαν μια “κατασκήνωση αλληλεγγύης για τη Γάζα” στην πανεπιστημιούπολη για να διαμαρτυρηθούν για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική δράση του Ισραήλ αλλά και για «τη συνεχιζόμενη οικονομική επένδυση του Κολούμπια σε εταιρείες που επωφελούνται από το ισραηλινό απαρτχάιντ, τη γενοκτονία και την κατοχή στην Παλαιστίνη», όπως σημείωναν σε ανακοίνωσή τους.

Το πανεπιστήμιο κάλεσε την αστυνομία της Νέας Υόρκης να απομακρύνει τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές την περασμένη Πέμπτη, με 100 εξ αυτών να συλλαμβάνονται.

Το Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε πως ανέστειλε την φοιτητική ιδιότητα των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης μέχρι νεοτέρας, ωστόσο οι φοιτητές έστησαν και πάλι τις σκηνές τους. Η επιχείρηση εναντίον των φοιτητών έγινε μετά τις κατηγορίες των Ρεπουμπλικανών εναντίον της διοίκησης του Κολούμπια για “υπόθαλψη αντισημιτισμού”.

Ο Έλι Μπούχλερ, ένας ορθόδοξος ραβίνος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Κολέγιο Μπάρναρντ, είπε στους φοιτητές σε μήνυμα μέσω διαδικτύου πως η πανεπιστημιούπολη και η αστυνομία της πόλης δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των Εβραίων φοιτητών, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

«Λυπάμαι πολύ που το λέω, θα σας συνιστούσα να γυρίσετε στα σπίτια σας το ταχύτερο δυνατό μέχρις ότου η πραγματικότητα μέσα και γύρω από την πανεπιστημιούπολη να βελτιωθεί σημαντικά», ανέφερε ο Μπούχλερ σε μήνυμα στο WhatsApp που έστειλε σε εκατοντάδες φοιτητές πριν από την έναρξη του εβραϊκού Πάσχα το Σαββατοκύριακο.

Οι διαδηλώσεις στο Κολούμπια, που θυμίζουν τις διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ στο Κολούμπια πάνω από 50 χρόνια πριν, είναι οι τελευταίες σε μια σειρά διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε πανεπιστημιουπόλεις, γέφυρες, αεροδρόμια μετά την έναρξη της πιο πρόσφατης κλιμάκωσης στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση στις 7 Οκτωβρίου.

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επίσης παρατηρήσει μια αύξηση στις προκαταλήψεις και στο μίσος εναντίον Εβραίων, Αράβων και μουσουλμάνων τους μήνες που ακολούθησαν την 7η Οκτωβρίου.