ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΕΔΗΝ: ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΑΒ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ στα νησιά, αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μιχάλης Γιαννάκος, εν όψει του Πάσχα και της έναρξης της τουριστικής σεζόν στη χώρα «η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων των νησιών και του ΕΚΑΒ παραμένει ιδιαιτέρως προβληματική και επισφαλής».

«Προκηρύξεις για προσωπικό γίνονται, αλλά κανείς υγειονομικός δεν ενδιαφέρεται. Και όποιος αποφασίζει να πάει σε υγειονομική μονάδα νησιού να δουλέψει, παραιτείται γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Με 1.850 ευρώ στον γιατρό και με 800 ευρώ σε νοσηλευτή και διασώστη ΕΚΑΒ δεν βρίσκεις προσωπικό. Το κόστος ζωής πολύ μεγαλύτερο. Ο μισθός δεν φθάνει ούτε για το νοίκι του σπιτιού. Οι φορείς των νησιών δεν συμβάλλουν με κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής  αν και η υγεία είναι υπόθεση όλων», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει τα προβλήματα που υπάρχουν στις υγειονομικές μονάδες σε 13 μεγάλα νησιά, η ΠΟΕΔΗΝ έκανε έρευνα και τα αποτελέσματά της είναι απογοητευτικά.

Αναλυτικά η κατάσταση των νοσοκομείων στα νησιά:

Νοσοκομείο Κυθήρων:

Υπηρετούν μόνο 1 επικουρικός παθολόγος, 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος, 1 χειρουργός, 1 ακτινολόγος, τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει  κανένας αναισθησιολόγος ούτε για διασωλήνωση, κανένας αγροτικός γιατρός, κανένας Γενικός γιατρός. Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού περί τους 4.000. Ταυτόχρονα δεν μπορούν εντός του νησιού να επιλέξουν προσωπικό γιατρό. Οι προκηρύξεις άγονες.

Νοσοκομείο Κω:

Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος. Υπηρετεί μόνο 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος. Προκηρύξεις γίνονται συνεχώς αλλά άγονες.

Νοσοκομείο Σύρου:

Είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες. Τεράστιες ελλείψεις γιατρώννοσηλευτών και λοιπών ειδικοτήτων. Υπηρετούν 3 παθολόγοι, 2 αναισθησιολόγοι και βοηθάει και 1 αναισθησιολόγος από τη ΜΑΦ, 2 Καρδιολόγοι και βοηθάει και 1 από τη ΜΑΦ.

Αποτέλεσμα αυτών υπολειτουργεί η ΜΑΦ. Ακόμη υπηρετούν 2 νεφρολόγοι εκ των οποίων 1 συνταξιοδοτείται, κανένας νευρολόγος, κανένας ψυχίατρος και τους ενήλικες ψυχικά ασθενείς τους εξετάζει παιδοψυχίατρος. Τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού ανοίγει η υπεραπαραίτητη ογκολογική υπομονάδα και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα κάλυψης με νοσηλευτικό προσωπικό. Το ίδιο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τεχνολόγους.

Νοσοκομείο Νάξου:

Υπηρετεί μόνο 1 χειρουργός, 1 αναισθησιολόγος. Ουσιαστικά δεν λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας. Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος για αυτό και αξονικές το νοσοκομείο κάνει 10 ημέρες το μήνα.

Κέντρο Υγείας Τήνου:

Υπηρετούν μόνο 1 παιδίατρος, 1 μικροβιολόγος, 1 οδοντίατρος. Τίποτα άλλο. Τα παθολογικά περιστατικά τα εξετάζει η παιδίατρος.

Κέντρο Υγείας Αμοργού:

Υπηρετούν μόνο 1 καρδιολόγος και 4 νοσηλευτές. Τίποτα άλλο.

Νοσοκομείο Σαντορίνης:

Δεν υφίσταται παθολογικός τομέας. Δεν υπηρετεί κανείς παθολόγος, κανείς Γενικός Ιατρός. Δεν υπηρετεί κανείς μικροβιολόγος, κανείς ακτινολόγος. Υπηρετεί 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος.

Νοσοκομείο Λήμνου:

Τα επείγοντα καλύπτονται από αγροτικούς. Υπηρετούν 1 γενικός ιατρός, 1 παθολόγος, 1 μόνιμος χειρουργός και 1 χειρουργός με μπλοκάκι, 2 αναισθησιολόγοι, 1 καρδιολόγος, 1 νεφρολόγος στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Νοσοκομείο Λέρου:

Ξέμειναν από ορθοπεδικό για τις επόμενες ημέρες αφού ο μοναδικός βρίσκεται σε άδεια. Υπηρετούν 2 χειρουργοί, 1 αναισθησιολόγος, 2 παιδίατροι εκ των οποίων 1 υπό παραίτηση,  2 νεφρολόγοι εκ των οποίων 1 υπό  παραίτηση. Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος και τις επόμενες ημέρες λόγω άδειας θα μείνει ακάλυπτο το νοσοκομείο. Οριακές καταστάσεις παντού.

Νοσοκομείο Κέρκυρας:

Μεγάλα προβλήματα στη παθολογική κλινική. Υπηρετούν 2 μόνιμοι παθολόγοι και 1 με μπλοκάκι. Δεν φθάνουν να καλύψουν  τις ανάγκες.  Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν μόνο 2 νεφρολόγοι. Μεγάλο πρόβλημα στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα. Υπηρετεί 1 μόνιμος και έρχονται βοηθάνε 3 γιατροί ακτινολόγοι με μπλοκάκι. Οι γνωματεύσεις των εξετάσεων γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα. Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Νοσοκομείο Κεφαλονιάς:

Υπηρετεί μόνο 1 αναισθησιολόγος, 2 ακτινολόγοι που δεν μπορούν να καλύψουν όλο το μήνα. Επίσης υπηρετεί 1 παθολόγος και καλύπτουν 2 ακόμη με μετακίνηση εκ των οποίων 1 από κέντρο υγείας και 1 με μπλοκάκι.

Νοσοκομείο Ζακύνθου:

Υπηρετεί μόνο 1 παθολόγος και καλύπτει ακόμη 1 με μετακίνηση από κέντρο υγείας. Προκηρύξεις άγονες συνεχώς. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν 2 νεφρολόγοι και 1 φεύγει Μάιο με το κενό τεράστιο.

Νοσοκομείο Λευκάδας:

Μεγάλο πρόβλημα στο χειρουργικό τομέα. Υπηρετεί 1 αναισθησιολόγος, έρχεται και καλύπτει εφημερίες 1 με μπλοκάκι και έρχονται και καλύπτουν αναισθησιολόγοι  με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία. Υπηρετούν 2 χειρουργοί και 1 με μπλοκάκι καλύπτει εφημερίες.

Υπάρχουν ημέρες που είναι ακάλυπτο το νοσοκομείο στο χειρουργικό τομέα. Υπηρετούν μόνο 1 πνευμονολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 ΩΡΛ.
Λόγω μεταφοράς στο νέο νοσοκομείο αυξήθηκαν τμήματα και κλινικές  χωρίς αναμόρφωση του οργανισμού του παλαιού νοσοκομείου.

Παρ ότι δεν εμφανίζονται κενές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, μαίες και λοιπό υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις.

Αναλογη εικόνα και στο ΕΚΑΒ

Για ακόμη ένα καλοκαίρι δεν έγινε καμία ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό (διασώστες και Πληρώματα Ασθενοφόρων) στα νησιά. Παραμένει η ίδια τραγική εικόνα με τα προηγούμενα χρόνια.

«Το ΕΚΑΒ με συνεχείς μετακινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα σε νησιά όπως  Μύκονος, Σάμος, Πάρος, Τήνος, Ανδρος και Λέρος, το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να καλύψει τις κενές βάρδιες ακόμη και την 24ωρη λειτουργία ενός και μόνο ασθενοφόρου. Το ίδιο γίνεται στα μεγαλύτερα νησιά (Χίος,  Κως, Σαντορίνη) για την λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου. Παρά ταύτα επιχειρεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια και κάποιες ημέρες του μήνα  δεύτερο. Τουλάχιστον να συνεχιστεί και εφέτος (πέρυσι ήταν για 1 μήνα-1 βάρδια την ημέρα ) η κάλυψη των νησιών με  Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ», σχολιάζει ο κ. Γιαννάκος.

Όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας που διαθέτουν ασθενοφόρο όχημα αντί για προσλήψεις μόνιμων ή επικουρικών πληρωμάτων ασθενοφόρων συνεχίζεται η κάλυψη των κενών θέσεων με στρατιωτικούς και το πάσης φύσεως προσωπικό των κέντρων υγείας, κάτι που είναι «παράνομο και επικίνδυνο για διακομοζόμενους ασθενείς και για το προσωπικό που δεν διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Μάλιστα, στις αμοιβαίες μετατάξεις διασωστών που γίνονται από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ εκμεταλλεύονται κάποιοι διασώστες το σωστό αυτό  μέτρο για να μεταταχθούν από  νησί χωρίς αντικατάσταση.