Επιδρομή στο Ιράν φέρεται να εξαπέλυσε σήμερα το Ισραήλ σε αντίποινα για την ιρανική επίθεση το περασμένο σαββατοκύριακο με εκατοντάδες drones και πυραύλους.
Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε διάφορες πόλεις, ενώ ακούστηκαν εκρήξεις στην Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Υπήρξαν επίσης αναφορές ότι η αεράμυνα λειτούργησε γύρω από την Ταμπρίζ.
Αμερικανικά μέσα, επικαλούμενα αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.
Οι αξιωματούχοι ανέφεραν πως το Ισραήλ ενημέρωσε την κυβέρνηση Μπάιντεν την Πέμπτη ότι το χτύπημα θα γίνει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες. Το NBC διευκρίνισε πως δεν υπήρξε αμερικανική συμμετοχή.
Το CNN μετέδωσε πως η επιχείρηση δεν είχε στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, επικαλούμενο επίσης Aμερικανό αξιωματούχο.
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ως τώρα. Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου περιορίστηκε να απαντήσει «δεν έχουμε τίποτε να πούμε αυτή τη στιγμή».
Το Ισραήλ διεμήνυσε μέσα στην εβδομάδα πως θα ανταποδώσει την ιρανική επίθεση του Ιράν κατά την οποία εκτοξεύθηκαν πάνω από 350 drones και πύραυλοι, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε εν πτήσει.
Η επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης έγινε σε αντίποινα για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, που η Τεχεράνη απέδωσε στον ισραηλινό στρατό.
Ισραηλινός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Washington Post το πρωί της Παρασκευής ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή εντός του Ιράν ως αντίποινα για την επίθεση της Κυριακής.
Τόνισε δε ότι το χτύπημα «στόχευε να δώσει το μήνυμα στο Ιράν ότι το Ισραήλ είχε την ικανότητα να χτυπήσει μέσα στη χώρα».
ΔΟΛΕ: ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Ισφαχάν. Ο ΔΟΑΕ επισήμανε ότι ζητά ακραία αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και επανέλαβε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο σε στρατιωτικές συγκρούσεις.
Η Ambrey, βρετανική εταιρεία ασφαλείας, ανακοίνωσε ότι δόθηκε συμβουλή στα εμπορικά πλοία που διέρχονται «τον Αραβικό Κόλπο και τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό» να παραμείνουν σε εγρήγορση σε περίπτωση αυξημένης δραστηριότητας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ ζήτησε από τους εργαζόμενούς της και τις οικογένειές τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό της χώρας. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «μέχρι νεωτέρας» οι εργαζόμενοι της αμερικανικής κυβέρνησης και τα μέλη των οικογενειών τους «δεν μπορούν να ταξιδεύουν για προσωπικούς λόγους» έξω από τις μεγάλες πόλεις Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ και Μπερσέβα.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ: «ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΠΟΙΝΩΝ»
Στο μεταξύ, η Τεχεράνη φαίνεται ότι προς το παρόν υποβαθμίζει το συμβάν.
Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει σχέδιο για άμεσα αντίποινα, ενώ δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για το ποιος βρίσκεται πίσω από το περιστατικό.
Σύμφωνα με τον Δρα Σανάμ Βακίλ, διευθυντή του προγράμματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Chatham House, που μίλησε στον Guardian, η αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν σε στρατιωτική τοποθεσία, μάλλον είχε στόχο να αποφευχθούν οι ζημιές και να υπάρξει ιρανική αντίδραση. Εκτίμησε μάλιστα ότι το γεγονός ότι το Ιράν επιμένει να αρνείται ότι υπήρξε επίθεση από το εξωτερικό, συνηγορεί στο ότι υπάρχει διάθεση και για τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση.
Τόνισε πάντως ότι ο χρόνος που επελέγη από το Ισραήλ, στα γενέθλια του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ήταν ξεκάθαρα εσκεμμένος και συμβολικός.