Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από το έγκλημα με το δυστύχημα στα Τέμπη, και μάλλον θα έπρεπε να έχουμε συνηθήσει στο ψέμα, την κοροϊδία και την μηδενική ντροπή που χαρακτηρίζει τους ελληνικούς θεσμούς πάνω σε αυτήν την τραγωδία.
Κι ενώ οι οικογένειες των θυμάτων ψάχνουν τη δικαίωση απέναντι σε μια πρωτοφανή προσπάθεια συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών και ο λαός κατά χιλιάδες, είτε μέσω διαδηλώσεων, είτε μέσω της συλλογής υπογραφών με πρωτοβουλία της προέδρου του συλλόγου των θυμάτων (η οποία έφτασε το ένα εκατομμύριο υπογραφές) ζητούν δικαιοσύνη, η κυβέρνηση αλλά και η ίδια η Δικαιοσύνη, για μία ακόμη φορά, «ευλογούν τα γένια τους» και δίνουν υποσχέσεις για πλήρη απόδοση ευθυνών, όταν κάθε τους ενέργεια δείχνει το ακριβώς αντίθετο.
Έναν χρόνο μετά το πρώτο του διάγγελμα, αμέσως μετά το έγκλημα των Τεμπών, όταν τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σπεύσει να προεξοφλήσει πως «όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος», αυτή τη φορά επανήλθε μεταθέτοντας τις ευθύνες σε «συλλογική αποτυχία» και «διαχρονικά κενά του κράτους».
Χωρίς ντροπή, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αλλά και αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός. Γι’ αυτό και μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι».
Παράλληλα τόνισε πως «η αλήθεια, λοιπόν, δεν αργεί. Όπως δεν αργούν και οι προσπάθειες της πολιτείας να θεραπεύσει τις δικές της σοβαρές ελλείψεις».
Ανακοίνωση για τη σημερινή μέρα έσπευσε να βγάλει και ο πρώην υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλής, ο οποίος αντί να ζητήσει (τουλάχιστον) μία συγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων, προσπάθησε να περιαυτολογήσει, λέγοντας πως «η προσωπική μου οδύνη και η συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης, με οδήγησαν εκείνη την ημέρα στην άμεση παραίτηση».
«Όμως, η σκέψη μου δεν θα φύγει ποτέ από τους 57 συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, τους τραυματίες και τους επιβάτες που βίωσαν την τραγωδία, και βέβαια τους συγγενείς των θυμάτων. Κανένας δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο που βιώνουν, έχουν και θα έχουν πάντα τον σεβασμό μας», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.
Αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη προσπάθησε να καλύψει με άθλια επιχειρήματα τον Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι η πρώτη απάντηση που έδωσε ήταν ότι «ψηφίστηκε από τον λαό των Σερρών» άρα αθωώθηκε στα μάτια του κόσμου, και μάλιστα υποστήριξε ότι ήταν «βάσανος» η κάθοδός του στις εκλογές.
«Ήταν βάσανος, να συμφωνήσουμε όταν κατεβαίνεις στον λαό, ένας άνθρωπος που παραιτήθηκε την ίδια ώρα, ένας άνθρωπος συντετριμμένος. Κανείς δεν μπαίνει στα παπούτσια του Καραμανλή. Για μπέστε στα παπούτσια ενός υπουργού που καλείται να απαντήσει για τον μηχανοδηγό. Δεν μπορεί να ξέρει για τον μηχανοδηγό είναι αδύνατο ένας υπουργός να ξέρει», ανέφερε η Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας στο OPEN.
Τέλος η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το έγκλημα στα Τέμπη, προσπαθώντας να μας πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν «απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της».
«Η Ελληνική Δικαιοσύνη, από την πρώτη στιγμή, διερευνά νυχθημερόν την πολυπαραγοντική αυτή υπόθεση σε όλες τις πτυχές της και προς κάθε κατεύθυνση. Οι αρμόδιοι Εισαγγελικοί και Δικαστικοί Λειτουργοί πράττουν το καθήκον τους με ευσυνειδησία και αφοσιωμένοι στην υψηλή συνταγματική τους αποστολή», καταλήγει η ανακοίνωση.