ΚΑΜΑΛΑ ΧΑΡΙΣ: “ΔΕΝ ΘΑ ΣΙΩΠΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ”

Η υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις είχε ασυνήθιστα σκληρό τόνο στις δημόσιες δηλώσεις της, μετά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ. 

Η Κάμαλα Χάρις άσκησε κριτική στον Νετανιάχου για την «τρομερή» ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα στις μεταξύ τους συνομιλίες που χαρακτήρισε «ειλικρινείς», προσθέτοντας όμως πως «δεν θα σιωπήσω» για την κατάσταση στη Γάζα. 

«Αυτό που συνέβη στη Γάζα τους τελευταίους εννέα μήνες είναι καταστροφικό. Οι εικόνες νεκρών παιδιών και απελπισμένων πεινασμένων ανθρώπων που φεύγουν αναζητώντας ασφάλεια, μερικές φορές εκτοπισμένοι για δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη φορά», σχολίασε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. 

Η Χάρις τόνισε ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του» και κατήγγειλε τη Χαμάς ως μια «βάναυση τρομοκρατική οργάνωση» που πυροδότησε τον πόλεμο και είχε διαπράξει «φρικτές πράξεις σεξουαλικής βίας». 

«Δεν μπορούμε να αποστρέφουμε το βλέμμα μπροστά σε αυτές τις τραγωδίες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνουμε αναίσθητοι όταν βλέπουμε τα δεινά και δεν θα παραμείνω σιωπηλή», πρόσθεσε η υποψήφια των Δημοκρατικών, καθώς ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας διανύει τον δέκατο μήνα του.

Ζήτησε τη σύσταση παλαιστινιακού κράτους και κάλεσε τον Νετανιάχου και τη Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων για να τερματιστεί ο πόλεμος που οδήγησε στον θάνατο πάρα πολλούς άμαχους πολίτες. «Όπως μόλις είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, είναι καιρός να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι σηματοδοτούν οι παρεμβάσεις Χάρις

Οι παρατηρήσεις της Χάρις την Πέμπτη, οι οποίες ήταν αιχμηρές και σοβαρές μπορεί ενδεχομένως να αντανακλούν -όπως σημειώνουν ορισμένοι αναλυτές- τη διαφοροποίησή της στην εξωτερική πολιτική συγκριτικά με τη στάση Μπάιντεν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. 

Δεν πέρασε απαρατήρητο πως η Χάρις  έκανε δημόσια παρέμβαση επί του θέματος αφότου συνάντησε τον Νετανιάχου – χωριστά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Μπάιντεν. 

Οι αναλυτές αναφέρουν πως είναι πιο πιθανό να ασκήσει δημόσια κριτική στον Νετανιάχου παρά στον Μπάιντεν και να επικεντρώσει την προσοχή της στον αριθμό των αμάχων Παλαιστινίων – ακόμα κι αν διατηρούσε τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ ή και άλλη υποστήριξη προς το Ισραήλ. 

Χθες, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εκτίμησαν ότι το Ισραήλ και η Χαμάς είναι «πιο κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο να σημειώνει ότι το πλαίσιο για τη συμφωνία είχε υπάρξει, αλλά η ενδεχόμενη ανακωχή εξαρτάται πλέον από ορισμένα ευαίσθητα ζητήματα, οι λεπτομέρειες των οποίω κρίνουν την έκβαση των συνομιλιών. Ο τρόπος που θα εφαρμοστεί μία πιθανή συμφωνία επηρεάζει την πορεία των διαπραγματεύσεων. 

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ξανά την «ολική νίκη» στον πόλεμο της Γάζας έναντι της Χαμάς, υποσχόμενος πως θα υπάρξουν «εντατικές» προσπάθειες για να φέρουν τους ομήρους στην πατρίδα τους, αλλά παρέχοντας ελάχιστες λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθεί αυτό.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες Πέμπτη τον ισραηλινό πρωθυπουργό να «οριστικοποιήσει» τη συμφωνία για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δελτίο Τύπου για τη συνάντηση που δημοσιοποίησε. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε «στην ανάγκη να γεφυρωθούν τα εναπομείναντα κενά, να οριστικοποιηθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους και να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με το κείμενο.

Ακόμη, ο Δημοκρατικός κάλεσε να αρθούν τα εμπόδια στη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, να αποκατασταθούν βασικές υπηρεσίες, καθώς και να προστατεύονται οι άμαχοι στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκφράζοντας ταυτόχρονα την «ακλόνητη» δέσμευση των ΗΠΑ στην «ασφάλεια του Ισραήλ» έναντι «όλων των απειλών από το Ιράν και ενδιαμέσους του», συμπεριλαμβανομένων «της Χαμάς, της Χεζμπολά και των Χούθι».

Συναντήσεις με Τραμπ και Μασκ 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τον επιχειρηματία Ίλον Μασκ, τον επικεφαλής εταιρειών όπως η Tesla, μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

«Συζητήσαμε για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, τον αντίκτυπό της στην οικονομία και στην κοινωνία, κι εξερευνήσαμε τρόπους για την τεχνολογική συνεργασία (σ.σ. των εταιρειών του Μασκ) με το Ισραήλ», σημείωσε ο Νετανιάχου μέσω X.

Τραμπ: «Οι ΗΠΑ θα σβήσουν το Ιράν από τον χάρτη» εάν…

Ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα «σβήσουν» το Ιράν από τον χάρτη, «από την επιφάνεια της Γης», αν δολοφονηθεί με υπαιτιότητα της Τεχεράνης, ανέφερε χθες Πέμπτη, μια ημέρα αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στην «απειλή» αυτή.

«Αν όντως ‘δολοφονήσουν τον πρόεδρο Τραμπ’, κάτι που είναι πάντα μια πιθανότητα, ελπίζω ότι η Αμερική θα αφανίσει το Ιράν, θα το σβήσει από την επιφάνεια της Γης», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος και υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο μέσω Truth Social. «Αν δεν το κάνουν αυτό, οι αμερικανοί ηγέτες θα θεωρηθούν δειλοί!», πρόσθεσε.

Προχθές Τετάρτη, στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου τόνισε πως «όπως μάθαμε πρόσφατα, αυτοί (σ.σ. το Ιράν) απειλούν ξεδιάντροπα να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Τραμπ».

Οι αμερικανικές αρχές έλαβαν, κατά δημοσιεύματα, πληροφορίες πριν από μερικές εβδομάδες σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη απεργάζεται συνωμοσία εναντίον του κ. Τραμπ· αποφάσισαν να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας του. Το Ιράν διέψευσε κατηγορηματικά τη «μοχθηρή» κατηγορία.