ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΛΟΓΩ ΦΟΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΠΔ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου θα βρεθεί στις ΗΠΑ, στις 24 Ιουλίου, για να μιλήσει στο Αμερικανικό Κογκρέσο, απόφαση που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ μελών του Δημοκρατικού Κόμματος, λόγω των δολοφονικών επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα. Όπως αναφέρει το κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, ο Νετανιάχου, ενώ σκόπευε να κάνει μια στάση στην Ευρώπη, καθ’ οδόν για τις ΗΠΑ, άλλαξε τα σχέδιά του, καθώς στο μεταξύ αναμαίνεται να εκδοθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο(ΔΠΔ) ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει προσκληθεί από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνο Μάικ Τζόνσον, για να πραγματοποιήσει ομιλία και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου. Η ομιλία έχει οριστεί να γίνει στις 24 Ιουλίου.

Σύμφωνα με αμερικανικά και ισραηλινά ΜΜΕ, που επικαλούνται πηγές στον Λευκό Οίκο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, την εβδομάδα που θα βρίσκεται στις ΗΠΑ, θα συναντηθεί και τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε τελευταία φορά με τον Μπάιντεν όταν ο Αμερικάνος πρόεδρος ταξίδεψε στο Ισραήλ λίγες μέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, ζήτησε τον Μάιο να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού και των ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το αίτημα αυτό εξετάζεται από ομάδα δικαστών του ΔΠΔ, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να εκδοθούν αυτά τα εντάλματα.

Αν, επομένως, συμβεί αυτό, οι 124 χώρες-μέλη του ΔΠΔ θα είναι υποχρεωμένες να συλλάβουν τον Νετανιάχου σε περίπτωση που πατήσει στο έδαφός τους.

Τέλος, σύμφωνα με την Ισραηλινή Ραδιοφωνική Αρχή, υπήρχε η ιδέα μιας στάσης σε ευρωπαϊκή χώρα φιλική προς το Ισραήλ, όπως η Ουγγαρία ή η Τσεχία, αφού το πρωθυπουργικό αεροπλάνο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει υπερατλαντική πτήση με πάρα πολλούς επιβάτες από το Τελ Αβίβ προς στην Ουάσιγκτον. Αντί να πραγματοποιηθεί, όμως, αυτή η ενδιάμεση στάση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ με περιορισμένο αριθμό συνοδών αξιωματούχων.