ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Ριζική αλλαγή της στάσης του Βατικανού όσον αφορά τα ζευγάρια του ιδίου φύλου, καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε την έγκρισή του «οι ιερείς να μπορούν να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια».

Όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, ο πάπας Φραγκίσκος έδωσε την συγκατάθεσή του στο να μπορούν οι καθολικοί ιερείς να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια ξεπερνώντας, με τον τρόπο αυτό, προηγούμενη απαγόρευση που είχε δημοσιοποιηθεί από την αρμόδια επιτροπή του Βατικανού.

Καθίσταται σαφές, όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει πως επιτρέπεται ο θρησκευτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών και ότι «δεν επιτρέπονται, παράλληλα, θρησκευτικές τελετές οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση με τέλεση γάμου».

Προσφέρει έναν εκτενή και ευρύ ορισμό του όρου «ευλογία» στη Γραφή για να επιμείνει ότι οι άνθρωποι που αναζητούν μια «υπερβατική σχέση με τον Θεό και αναζητούν την αγάπη και το έλεός του» δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε «μια εξαντλητική ηθική ανάλυση» ως προϋπόθεση για να τη λάβουν.

Είναι η πρώτη φορά που η Καθολική Εκκλησία εκφράζεται ξεκάθαρα επί του θέματος, με αναφορά σε «ευλογία υπέρ της υγείας, της αλληλοβοήθειας, της συμπαράστασης και την ψυχική γαλήνη». των ομόφυλων ζευγαριών.