ΙΣΡΑΗΛ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΜΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ 

Σύμφωνα με τους “Times of Israe”, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου τόνισε «ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς στη Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του Ισραήλ», δηλαδή να εξαλειφθεί η Χαμάς, να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων και να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει πλέον καμία απειλή από τη Γάζα για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης, για να συζητηθεί η συμφωνία που θα προβλέπει τουλάχιστον 50 ομήρους – παιδιά, μητέρες και γυναίκες – με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός για 4-5 ημέρες και την απελευθέρωση 150-300 Παλαιστίνιων κρατουμένων.

“Είμαστε σε πόλεμο και ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι μας”, σχολίασε ο Νετανιάχου, όπου έκανε αυτές τις δηλώσεις ενόψει και της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθεί η συμφωνία που θα προβλέπει απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρωμ- παιδιά, μητέρες και γυναίκες – με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός για 4-5 ημέρες και την απελευθέρωση 150-300 Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Ο Νετανιάχου, επίσης ανέφερε πως η επιστροφή των ομήρων αποτελεί κορυφαία, “ιερή προτεραιότητα και είμαι προσηλωμένος σε αυτήν”, καθώς και ότι «μπροστά μας έχουμε μια δύσκολη απόφαση, αλλά σωστή. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να επιστραφούν όλοι. Ο πόλεμος έχει στάδια και η επιστροφή των ομήρων θα έχει στάδια».

Σύμφωνα με τη Χααρέτζ, η προτεινόμενη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 50 ομήρων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εκεχειρίας τεσσάρων έως πέντε ημερών, όπως δήλωσε ισραηλινή πηγή την Τρίτη. Η συμφωνία αφορά την απελευθέρωση Ισραηλινών πολιτών που είναι εν ζωή. 

Περίπου δέκα όμηροι θα απελευθερώνονται κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, με το Ισραήλ να ελπίζει ότι ο συνολικός αριθμός των ομήρων που απελευθερώνονται θα φτάσει τους 80.

Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, προστίθεται. η Χαμάς θα επιχειρήσει να εντοπίσει επιπλέον ομήρους που κρατούνται από άλλες ομάδες, όπως τον Ισλαμικό Τζιχάντ, ενώ θα επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στη Λωρίδα. Από τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν, δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται κανένας κρατούμενος που έχει καταδικαστεί για φόνο.

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν από ισραηλινό πλήγμα το βράδυ της Τρίτης σε πολυκατοικία στα περίχωρα της Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το προσκείμενο στη Χαμάς πρακτορείο Shehab.

Τις πληροφορίες επιβεβαιώνει ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera στην περιοχή, διευκρινίζοντας ότι η ισραηλινή επίθεση σημειώθηκε στο προάστιο Χάμαντ, βορειοδυτικά της πόλης Χαν Γιούνις. Μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνονται παιδιά και γυναίκες, επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 14.128 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου.

Μεταξύ των καταγεγραμμένων νεκρών βρίσκονται 5.840 παιδιά και 3.920 γυναίκες, ανέφερε η κυβέρνηση της Χαμάς. Επιπλέον, 33.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.