ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ – ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θα αναγνωρίσει εντός της ημέρας επίσημα το κράτος, σύμφωνα με τα ιρλανδικά ΜΜΕ, που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές. Εντός της ημέρας, επίσης, όπως είχε δηλώσει από την περασμένη εβδομάδα, ο Ισπανός πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί σε αντίστοιχες ανακοινώσεις.

Μια ημέρα την οποία οι Παλαιστίνιοι ανέμεναν εδώ και χρόνια, καθώς, στη σκιά της ανελέητης σφαγής στη Γάζα οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Ήδη από τις 10 Μαΐου ήταν γνωστό ότι εκτός της Ισπανίας και της Ιρλανδίας σε αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους θα προβούν τόσο η Μάλτα όσο και η Σλοβενία.

Σύμφωνα με τους Irish Times, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις και ακόμη δύο υπουργοί, θα δώσουν στις 8 το πρωί (ώρα Δουβλίνου, 10 ώρα Ελλάδας) συνέντευξη Τύπου, για να ανακοινώσουν την απόφαση της κυβέρνησης. Ο Σάιμον Χάρις έχει τονίσει ότι παρά το γεγονός ότι θα αναγνωρίσει η Ιρλανδία το παλαιστινιακό κράτος, αλλά επιθυμεί να διατηρηθούν οι καλές διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Είχε προηγηθεί της δήλωσής του, την Κυριακή, τηλεφώνημα με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι για να επιτευχθεί η λύση των δύο κρατών, «για να βοηθήσουμε να επιτευχθεί, πρέπει να αναγνωρίσουμε την ίδια την ύπαρξη δύο κρατών. Και τις επόμενες ημέρες, η Ιρλανδία σκοπεύει να κάνει ακριβώς αυτό».

Η απόφαση αυτή της ιρλανδικής κυβέρνησης έρχεται εν μέσω των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης τόσο για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, όσο και για τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, και ακόμη δύο υψηλόβαθμα στελέχη της, μεταξύ των οποίων ο Ισμαήλ Χανίγια. Και στους πέντε αποδίδονται εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Τον Απρίλιο, οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Ιρλανδίας δεσμεύθηκαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να υπάρξει διεθνής υποστήριξη στη λύση των δύο κρατών, την οποία προκρίνει με ψηφίσματά του και ο ΟΗΕ. Επίσης, ο Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιόνας Γαρ Στέρε, που είπε ότι το Όσλο είναι έτοιμο να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός επίσης ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου την πρόθεσή του να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και πως υπάρχει συμφωνία με τη Σλοβενία, την Ιρλανδία και τη Μάλτα να αρχίσουν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αρχικά, αναμενόταν ότι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης θα είχε ανακοινωθεί ότι θα γινόταν χθες, Τρίτη 21 Μαΐου, ωστόσο με συνέντευξή του στο δίκτυο Sexta o Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα ενημερώσει για το πότε θα γίνει αυτό, σήμερα Τετάρτη 22 Μαΐου, καθώς η Ισπανία «συντονίζεται» με άλλες χώρες για να μπορέσει να γίνει αναγνώριση από κοινού.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπήρξε ένας από τους πιο ειλικρινείς ευρωπαίους ηγέτες όσον αφορά την κριτική για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Έχει επίσης πει επανειλημμένα ότι η λύση των δύο κρατών παραμένει η μόνη απάντηση στην κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ενώ καταδικάζει τις «σοκαριστικές τρομοκρατικές ενέργειες» της Χαμάς και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, ο Σάντσεθ εξόργισε την ισραηλινή κυβέρνηση αποκαλώντας τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων «πραγματικά αφόρητο» και τονίζοντας ότι η απάντηση του Ισραήλ δεν μπορεί να περιλαμβάνει «τους θανάτους αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδες παιδιά» . Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας είπε επίσης ότι έχει «πραγματικές αμφιβολίες» για το εάν το Ισραήλ συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στην επίθεσή του στη Γάζα.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera τον περασμένο μήνα, ο Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσαν ακόμη και να οδηγήσουν την ΕΕ σε συζήτηση «αν θα συνεχίσουμε με αυτή τη στρατηγική σχέση ή όχι».

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Jonas Gahr Støre, είπε επίσης ότι το Όσλο ήταν έτοιμο να κάνει μια ανακοίνωση. «Το ερώτημα είναι πότε και σε ποιο πλαίσιο», είπε τον Απρίλιο.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών μεταφόρτωσε στο X βίντεο απευθυνόμενο στο Δουβλίνο για το προειδοποιήσει πως αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος θα μετατραπεί «σε πιόνι στα χέρια του Ιράν» και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Η κίνηση αυτή το μόνο που θα κάνει είναι να «τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό και την αστάθεια», κατά την ισραηλινή διπλωματία.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ισχυρίζεται πως αυτό αποτελεί «ανταμοιβή της τρομοκρατίας» και καθιστά πολύ πιο δύσκολο τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης μέσω διαπραγματεύσεων.

Μέχρι σήμερα τα περισσότερα από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος.