ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΙΔΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

Πλειάδα σοβαρών ερωτημάτων εγείρονται γύρω από την υπόθεση της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης 63 μαθητών από 7 διαφορετικά σχολεία στη Λαμία.

Τρομερές καταγγελίες για την ποιότητα του φαγητού που προετοίμαζαν στην εταιρεία «Γιαννίτση» για μαθητές στη Λαμία είδαν το φως της δημοσιότητας, λίγες ημέρες μετά τις μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις.

Η εκπομπή Live News (MEGA) δημοσίευσε φωτογραφίες που έχουν ληφθεί πριν από μερικούς μήνες και δείχνουν ακατάλληλα τρόφιμα. Μεταξύ άλλων φαίνεται κάμπια σε γεύμα με μπρόκολο, άψητο μπιφτέκι με κομμάτι πάγο, ένα σάπιο μήλο αλλά και ένα κομμάτι από φτερό κότας σε μερίδα κοτόπουλο.

Σημειώνεται ότι στα δείγματα των γευμάτων που ελέγχθηκαν μετά την τροφική δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών την περασμένη εβδομάδα έχει εντοπιστεί σταφυλόκοκκος, ο οποίος παράγει τοξίνη, και πλέον ερευνάται πώς βρέθηκε στα γεύματα, αν προερχόταν από τα μηχανήματα ή τα φορτηγά ή αν οφείλεται σε μη τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής. 

Δύο 24ωρα μετά τις μηνύσεις γονέων, ξέσπασε καταστροφική πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη ο Άρειος Πάγος παρενέβη ζητώντας να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα η ανώτατη εισαγγελέας με παραγγελία της προς τη προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας ζητά να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς (…) σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης.

Στο μεταξύ, οι αρχές συλλέγουν στοιχεία που θα φωτίσουν τις έρευνες τους σχετικά με τα αίτια της φωτιάς στο εργοστάσιο. Ερωτήματα εγείρονται για τον τρόπο την αφετηρία και την ταχύτητα που επεκτάθηκε.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Aντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχουν μπει οι κάμερες τόσο του εργοστασίου όσο και των γύρω επιχειρήσεων, με το βιντεοληπτικό υλικό να ενισχύει το ενδεχόμενο εμπρησμού στην επιχείρηση. 

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η φωτιά άρχισε πιθανότατα από κάποιο όχημα που βρισκόταν έξω από το εργοστάσιο και στη συνέχεια πήρε έκταση, χωρίς όμως μέχρι στιγμής αυτό να έχει αποδειχθεί.

Τα στελέχη της πυροσβεστικής θα κληθούν να απαντήσουν στο πώς επεκτάθηκε τόσο γρήγορα, όπως αν κάποιος είχε ρίξει κάποιο εύφλεκτο υγρό.

Τα ερωτήματα στοχεύουν τον επιχειρηματία Γιώργο Γιαννίτση, ο οποίος είναι ο βασικός μέτοχος της «Γιαννίτσης Group», με τη θυγατρική της «Γιαννίτσης Logistics» να έχει προμηθεύσει τα επικίνδυνα γεύματα.

Το εργοστάσιό του έπιασε φωτιά λίγες ώρες πριν την έλευση κλιμακίου του ΕΦΕΤ για τη διενέργεια ελέγχου των γραμμών παραγωγής των συγκεκριμένων γευμάτων. Γεγονός που οδηγεί σε περίεργες σκέψεις αν και βέβαια δεν έχει εκδοθεί ακόμα το σχετικό πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς.

«Πήγε κλιμάκιο το Σάββατο για να κάνει έναν έλεγχο, γνωρίζοντας βέβαια ότι η παραγωγική διαδικασία που αφορούσε τη γραμμή παραγωγής γευμάτων για τα σχολεία δεν θα ήταν ανοιχτή γιατί αυτά γίνονται κάθε μέρα, καθημερινές. Παρ’ όλα αυτά πήγαμε το Σάββατο και οργανώναμε κλιμάκιο να πήγαινε και σήμερα να βλέπαμε γενικά το πώς λειτουργεί η επιχείρηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής των γευμάτων. Δυστυχώς βέβαια μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, προφανώς οι δικές μας ενέργειες ακυρώνονται» δήλωσε στον ALPHA ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνιος Ζαμπέλας, κάνοντας σαφές πως δεν υπάρχει έκθεση ή πόρισμα για τις τροφές που διανεμήθηκαν.

Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του Δήμου Λαμιέων, Αχιλλέας Τζουβάρας, τόνισε πως «…δόθηκε μία μεγάλη μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες κατάφεραν να σώσουν τους χώρους των δεξαμενών πετρελαίου, τα ψυγεία και την μονάδα παραγωγής».

Όπως ξεκαθάρισε από την ώρα που έγινε η επέμβαση της πυροσβεστικής η φωτιά περιορίστηκε στην μονάδα logistics και δεν επεκτάθηκε στον πίσω χώρο. «Η μονάδα καταστράφηκε πολύ γρήγορα καθώς κατέρρευσε αμέσως η οροφή και έκαιγε ότι υπήρχε από κάτω» ανέφερε ο κ. Τζουβάρας ενώ συμπλήρωσε πως «μηχανήματα του δήμου Λαμιέων απομακρύνουν τα αποκαΐδια».

Από την πλευρά της, η εταιρεία Γιαννίτσης, μέσω διαρροών σε τοπικά ΜΜΕ, υποστηρίζει ότι «τόσο η Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Στερεάς, όσο και ο ΕΦΕΤ πραγματοποίησαν και ολοκλήρωσαν τους ελέγχους τους την Παρασκευή και το Σάββατο και πλέον βρισκόμαστε σε αναμονή των αποτελεσμάτων», πληροφορία που έρχεται σε σύγκρουση με αυτά που λέει ο ΕΦΕΤ.

Ο επιχειρηματίας με καταγωγή από την Αγία Παρασκευή Τρικάλων παραμένει άφαντος, αν και οι εταιρείες του έδιναν ισχυρό παρών σε διαγωνισμούς προμήθειας γευμάτων φορέων του δημοσίου. Ο ίδιος φέρεται δε, να έχει ισχυρά ερείσματα στην τοπική κοινωνία της Λαμίας.

Ο επιχειρηματίας φέρεται να διατηρεί επίσης στενές σχέσεις με τη Ν.Δ. ενώ η εταιρία έχει αναλάβει σειρά εργολαβιών με το δημόσιο παρουσιάζοντας παρόλαυτα μείωση στον τζίρο.

Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία της «Γιαννίτσης Logistics» με τον ΟΠΕΚΑ θα διακοπεί μέχρι το υγειονομικό και ο ΕΦΕΤ ελέγξουν την επιχείρηση και επαναξιολογήσουν την άδεια λειτουργίας.

ΣΤΕΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Η Γιαννίτσης Group έχει αναλάβει ένα μεγάλο αριθμό έργων από το ελληνικό Δημόσιο που αφορούν κυρίως τη σίτιση σε νοσοκομεία και σχολεία.

Ειδικότερα, πάντα σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας έχει αναλάβει:

 • Τη σίτιση των ασθενών και εφημερευόντων ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας επί σειρά ετών.
 • Τη μίσθωση του εστιατορίου- κυλικείου του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας με φαγητά self service, έτοιμα γεύματα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, των ιατρών και του διοικητικού προσωπικού του νοσοκομείου.
 • Τη σίτιση των νοσηλευομένων της Πολυκλινικής Λαμίας.
 • Τη σίτιση των νοσηλευομένων της Μαιευτικής Πολυκλινικής Τρικάλων.
 • Tη διακίνηση τροφίμων στο πλαίσιο του προγράμματος σίτισης και προώθησης υγιεινής διατροφής σε μαθητές σχολείων και συγκεκριμένα σε σχολεία σε περιοχές της Φθιώτιδας, της Άμφισσας, του Καρπενησίου, και του Δομοκού για το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2016 έως και σήμερα.
 • Την προμήθεια έτοιμων γευμάτων για την κάλυψη των συσσιτίων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
 • Την προμήθεια ειδών κυλικείου και καντίνας στο κατάστημα κράτησης Δομοκού Φθιώτιδας.
 • Τη σίτιση των σπουδαστών του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, στην Άμφισσα και στο Καρπενήσι.
 • Την εκμετάλλευση των κυλικείων των κτιρίων του Τ.Ε.Ι ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στη Λαμία και τα Ψαχνά Ευβοίας.
 • Την προμήθεια τροφίμων παιδικών σταθμών στη Λαμία.
 • Την σίτιση των μαθητών του μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Λαμίας επί σειρά ετών.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, η Γιαννίτσης Logistics διατηρεί το «FRESH CATERING» στο οποίο παρασκευάζονται καθημερινά έτοιμα γεύματα με στόχο την κάλυψη διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων, ομιλιών και συνεδρίων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τη βιοτεχνία «ΓΑΣΤΡΑ», στα εργαστήρια της οποίας παράγονται τα δικά της χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρείας που είναι δημοσιευμένος στο ΓΕΜΗ, ο καθαρός τζίρος του Ομίλου εταιρειών «Γιαννίτσης Group» για το 2022 κινήθηκε στα 7,8 εκατ. ευρώ, αυξημένος σημαντικά από τα 5,8 εκατ. ευρώ του 2021, ενώ και τις δύο χρονιές εμφανίζει οριακή κερδοφορία, 1.890 και 7.483 ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα, οι συνολικές υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 2,3 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Την Πέμπτη 16 Μαΐου οι μαθητές έφαγαν σχολικά γεύματα που παρασκεύασε το εργοστάσιο και από το απόγευμα άρχισαν να παρουσιάζουν εμετούς και διάρροιες. Πρόκειται για μαθητές από σχολεία της πόλης της Λαμίας και περιφερειακά. Όταν οι γονείς απευθύνθηκαν στους παιδιάτρους, τους παρέπεμψαν στο νοσοκομείο της Λαμίας.

Να σημειωθεί πως σε μηνύσεις είχαν προχωρήσει γονείς παιδιών από επτά σχολεία της Λαμίας που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από τα σχολικά γεύματα που φέρονται να είχαν ετοιμαστεί και διανεμηθεί από το εν λόγω εργοστάσιο.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε τουλάχιστον 63 μαθητές, ο οποίος ενδεχομένως είναι μεγαλύτερος, καθώς τα σχολικά γεύματα, ναι μεν διανέμονται στα σχολεία, ωστόσο αρκετοί μαθητές συχνά τα καταναλώνουν στο σπίτι τους.

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 7ου δημοτικού σχολείου Λαμίας Μαρία Ζωγράφου, μιλώντας στον Lamia Polis 87.7, κάλεσε τους γονείς να καταθέσουν στο αστυνομικό τμήμα για το συμβάν.  Παράλληλα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα της περιοχής, ένας μικρός αριθμός ενηλίκων φέρεται να εμφάνισε επίσης συμπτώματα, καθώς πολλές φορές τα γεύματα αυτά καταναλώνονται και από άλλα μέλη της οικογένειας.