ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ, ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ

Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα στις φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιούπολης των Ιωαννίνων και μία φοιτήτρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το epirus-tv-news.gr, η φωτιά εκδηλώθηκε σε δωμάτιο 3ου ορόφου στις Β φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιούπολης. Στο σημείο έσπευσαν τέσσερα υδροφόρα οχήματα του 1ου Πυροσβεστικού Σώματος Ιωαννίνων και το ΕΚΑΒ. Όλοι οι φοιτητές απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά στο δωμάτιο από όπου ξεκίνησε.

Προανάκριση για τα ακριβή αίτια της φωτιάς διενεργείται από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Για το περιστατικό, η Πανσπουδαστική Κ.Σ. έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία αναδεικνύει το «μπάχαλο» που επικράτησε και την ανυπαρξία σοβαρού σχεδίου για αυτές τις περιπτώσεις, καθώς «δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για την εκκένωση του κτιρίου τα συστήματα πυρασφάλειας δεν λειτουργούσαν».

«Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που η φωτιά ήταν σε εξέλιξη οι υπεύθυνοι “έψαχναν” τις λίστες για να δουν σε ποια δωμάτια μένουν φοιτητές και σε ποια όχι προκειμένου να εκκενωθούν όλα!», καταγγέλλουν οι φοιτητές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής: 

«Με την πυρκαγιά που ξέσπασε αργά σήμερα το βράδυ φάνηκε για ακόμα μια φορά η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας των εστιακών φοιτητών, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι φοιτητές που διαμένουν στο συγκεκριμένο κτίριο δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για την εκκένωση του κτιρίου τα συστήματα πυρασφάλειας δεν λειτουργούσαν, ενώ είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι δεν υπάρχει αντιπυρικη, αντισεισμική θωράκιση στα κτίρια του Πανεπιστημίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που η φωτιά ήταν σε εξέλιξη οι υπεύθυνοι “έψαχναν” τις λίστες για να δουν σε ποια δωμάτια μένουν φοιτητές και σε ποια όχι προκειμένου να εκκενωθούν όλα!

Για ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι τα μέτρα προστασίας των φοιτητών αποτελούν περιττό κόστος για το κράτος αφού δεν υπάρχει καμία μέριμνα για αντιπυρικη, αντισεισμική θωράκιση και προστασία των κτιρίων του Πανεπιστημίου που στεγάζουν χιλιάδες φοιτητές.

Απαιτούμε εδώ και τώρα : 

1) Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του Πανεπιστημίου η διαμονή όλων των φοιτητών του συγκεκριμένου κτιρίου σε άδεια δωμάτια άλλων κτιρίων των εστιών ή σε ξενοδοχεία

2) Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και αποκατάστασή τους με ευθύνη του Πανεπιστημίου. Άμεσα να δοθούν αποζημιώσεις!

3) Εδώ και τώρα να εξασφαλιστεί αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση για όλα τα κτίρια του Πανεπιστημίου

4) Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο απαράδεκτος εσωτερικός κανονισμός και το χαράτσι των 40€»