ΙΔΟΥ Η ΧΩΡΑ ΣΑΣ

Αυτό κι αν είναι επιτυχία. Εδώ και 30 χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν μπορεί, λέει, να θυμηθεί άλλη εποχή που να ήταν πιo στενές οι σχέσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Ευτυχώς που έβαλε μόνο 30 χρόνια γιατί στο παρελθόν έχουμε υπάρξει και πολύ πιο… κολλητοί. «Ιδού ο στρατός σας» έλεγε κάποτε ο Π. Κανελλόπουλος στον Αμερικανό Στρατηγό Βαν Φλιτ και κάτι τέτοιο, όπως και να το κάνεις, δεν ακούστηκε το Σάββατο στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν.

Βέβαια αν το καλοσκεφτείς το νόημα της συνάντησης ήταν κάτι σαν… «Ιδού η χώρα σας». Από εδώ η Αλεξανδρούπολη, από εκεί η Λάρισα, πιο κάτω η βάση της Ελευσίνας, δική σας κι αυτή άμα τη θέλετε, και βέβαια η Σούδα. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερο τόπο συνάντησης από το εξοχικό μου, εξοχότατε, που βλέπει τον Κόλπο της αμερικανικής κυριαρχίας.

Ανταπέδωσε όμως και ο καλεσμένος: «Το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι, είτε πρόκειται για την Ουκρανία, είτε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, είτε για τον πόλεμο στη Γάζα, αυτό μας προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον […] Η φωνή σας, οι απόψεις σας, οι συμβουλές σας και η συνεργασία σας, σημαίνουν πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Με λίγα λόγια όπου σας χρειαζόμαστε, από τον νατοϊκά μεθοδευμένο πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τη Γενοκτονία στη Γάζα, είστε πάντα «δεδομένοι και πρόθυμοι», όπως έχει πει και ο ίδιος ο Μητσοτάκης.

Λαμπρά!