ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ – ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από τη Νάκμπα, ή «καταστροφή», δηλαδή τον πρώτο διωγμό των Παλαιστινίων από τις εστίες τους ώστε να δημιουργηθεί το κράτος του Ισραήλ (15 Μαΐου 1948). Το τέλος της συγκέντρωσης υπήρξε ένταση, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις πέταξαν κρότου-λάμψης και δακρυγόνα εναντίον των μπλοκ των διαδηλωτών, καθώς κάποιοι πέταξαν εναντίον τους αντικείμενα.

Ακολούθησε κυνηγητό των διαδηλωτών μέχρι και την οδό Πανόρμου, με τους αστυνομικούς να ρίχνουν χημικά προς τους διαδηλωτές και στη συνέχεια προχώρησαν σε τουλάχιστον δύο προσαγωγές. Πολίτες που συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτύρονται για τη συμπεριφορά της αστυνομίας.

Ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με επιθέσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του παλαιστινιακού θύλακα, όπου έχουν εγκλωβιστεί περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι, άμαχοι, που αναγκάζονται διαρκώς να εκτοπίζονται και να υφίστανται επιθέσεις και βομβαρδισμούς.

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ

Έξω από τη πρεσβεία του Ισραήλ σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, όπου μερικοί διαδηλωτές πέταξαν κάποιες πέτρες προς τα ΜΑΤ, με την αστυνομία να εκτοξεύει δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης προς τα μπλοκ των διαδηλωτών, ενώ λίγο αργότερα στη συμβολή των οδών Πανόρμου και λεωφόρου Κηφισίας η αστυνομία συνέλαβε δύο νεαρά άτομα.

Στη συγκέντρωση, στην οποία καλούσαν φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αναρχικές συλλογικότητες και πολιτικά κόμματα, συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Ελευθερίας και ακολούθησε πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ στη λεωφόρο Κηφισίας στη συμβολή με την Κατεχάκη.

Τα κύρια συνθήματα των διαδηλωτών ήταν τα εξής:

  • «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη – Λευτεριά στην Παλαιστίνη»
  • «From the river to the sea, Palestine will be free» (Από τον Ιορδάνη έως τη θάλασσα η Παλαιστίνη θα ελευθερωθεί) 
  • «Τρομοκράτες είναι οι σιωνιστές και όχι οι Παλαιστίνιοι αγωνιστές» 

Εκτός από την πορεία στο κέντρο της Αθήνας, αντίστοιχες πορείες και συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στη Καρδίτσα και στο Αγρίνιο.

Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Μεγάλη ήταν η πορεία αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου) και κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης καταλήγοντας μπροστά στο Διοικητήριο (ΥΜΑΘ). 

Έξω από το αμερικανικό προξενείο άναψαν πυρσούς με καπνογόνα στα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης.

ΜΕΡΑ25 |ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: «ΜΑΖΙΚΑ, ΕΝΩΤΙΚΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ»

Στη πορεία συμμετείχε με δικό του μπλοκ και η πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά.

Μαζί του στο μπλοκ της ενωτικής πρωτοβουλίας, βρέθηκαν άτομα από το ΜέΡΑ25 Γερμανίας και το ΜέΡΑ25 Ιταλίας αλλά και δύο σημαντικές προσωπικότητες με ισχυρή φωνή σε διεθνές επίπεδο, η Ιρλανδή ευρωβουλεύτρια Κλερ Ντέιλι και η γερμανοεβραία ακτιβίστρια Ιρις Χέφετς οι οποίες βρέθηκαν στην Αθήνα με αφορμή τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε αργότερα από την ενωτική πρωτοβουλία στον κινηματογράφο Τριανόν, αναδεικνύοντας τον ρόλο της ΕΕ στην συγκάλυψη της γενοκτονίας των Παλαιστινίων.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Πρωοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά αναφέρει:

«Επί εβδομήντα χρόνια μετά την Νάκμπα (Καταστροφή) που ξεκίνησε στις 15/5/1948, όταν πάνω από 700.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν βίαια από την γη και τα σπίτια τους για να ιδρυθεί τεχνητά το κράτος του Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει διαχρονικά μια επεκτατική πολιτική διαρκούς αφαίρεσης γης από τους Παλαιστίνιους και δημιουργίας παράνομων ισραηλινών εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, που συνοδεύονται από εκτοπισμούς, με στρατιωτικά μέσα, των Παλαιστινίων κατοίκων και από ένα άγριο καθεστώς κατοχικού απαρτχάιντ. Κλιμάκωση αυτής της σταθερά ακολουθούμενης από το Ισραήλ πολιτικής είναι η αδιάκοπη σφαγή, που πραγματοποιεί εδώ και επτά μήνες ο ισραηλινός στρατός στην Γάζα, με αποκορύφωμα τους βομβαρδισμούς αμάχων και τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ράφα.

Στην σφαγή αυτή, ο ισραηλινός στρατός έχει την αμέριστη βοήθεια των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, που στηρίζουν τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου και την γενοκτονία αμάχων, καθώς το κατοχικό κράτος αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης των στρατιωτικών και οικονομικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην Μ. Ανατολή. Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να στηρίξει τον σφαγέα Νετανιάχου, τόσο πολιτικά όσο και με την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, συμμετέχοντας έτσι σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που πλέον παίρνει διαστάσεις που απειλούν ευρύτερα την διεθνή ειρήνη, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αντίσταση του παλαιστινιακού λαού είναι δίκαιη. Είναι αντίσταση στην κατοχή και στο απαρτχάιντ, στις φυλακίσεις χωρίς δίκες, στα βασανιστήρια, στις συλλήψεις ακόμα και μικρών παιδιών, στις δολοφονίες Παλαιστινίων αμάχων, στο τείχος που χτίστηκε για να αποκόψει τον παλαιστινιακό πληθυσμό από τα χωράφια και τις δουλειές του, στις ειδικές άδειες που χρειάζονται οι Παλαιστίνιοι για να κινούνται μέσα στην ίδια τους την πατρίδα. Είναι αντίσταση στον πλήρη έλεγχο της ενέργειας, της διακίνησης τροφίμων και υγειονομικού υλικού, ακόμα και του ίδιου του νερού από το κράτος και τον στρατό κατοχής.

Σε αυτόν τον αγώνα η παλαιστινιακή αντίσταση έχει την στήριξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων της υφηλίου, ιδιαίτερα της νεολαίας, που χτίζουν μέτωπα αντίστασης στον πόλεμο και στην γενοκτονία.

Στηρίζουμε τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό:

• Για να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί στην Γάζα και η γενοκτονία των Παλαιστίνιων.
• Για να σταματήσει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο που κήρυξε το Ισραήλ.
• Για την πλήρη απεμπλοκή της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και τους πολεμικούς σχεδιασμούς του.
• Για την λευτεριά και την τελική νίκη του παλαιστινιακού λαού.»