ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΖ – ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ 

Ξεκίνησε εχθές στο Λονδίνο, η δίκη του Τζουλιάν Ασάνζ, που κατηγορείται από την αμερικανική κυβέρνηση ότι συνωμότησε με την αναλύτρια των μυστικών υπηρεσιών του στρατού Τσέλσι Manning για τη διαρροή απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων στο διαδίκτυο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2010. Εάν δεν του επιτραπεί να ασκήσει περαιτέρω έφεση, ο Ασάνζ είναι πιθανό να εκδοθεί στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες για να δικαστεί για 18 κατηγορίες, 17 από τις οποίες εμπίπτουν στον νόμο περί κατασκοπείας.

Στην πρώτη μέρα της διαδικασίας οι συνήγοροι υπεράσπισης του Αυστραλού Ιδρυτή των Wikileaks, τόνισαν πως: ” αντιμετωπίζει έως και 175 χρόνια φυλάκισης εάν καταδικαστεί και πως έχει περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.”

Ακόμα σημείωσαν χαρακτηριστικά ότι, η έκδοσή του για “καθαρά πολιτικά αδικήματα” ήταν παράνομη και ότι “ο υπουργός Εξωτερικών θα έπρεπε να είχε αρνηθεί να εγκρίνει την έκδοση”. Σε σχέση με το παραπάνω, τονίστηκε στο δικαστήριο ότι η απόφαση παραβιάζει το άρθρο 4 της αγγλοαμερικανικής συνθήκης έκδοσης του 2003, η οποία, απαγορεύει την έκδοση για πολιτικούς λόγους.

“Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο κ. Assange είναι όλα “πολιτικά αδικήματα”, η έκδοση για τα οποία απαγορεύεται ευθέως από τους όρους του άρθρου 4 παράγραφος 1 της Συνθήκης”, σημείωσαν οι δικηγόροι του Ασάνζ και πως ” η έκδοση του κατά παράβαση της απαγόρευσης του άρθρου 4 θα οδηγούσε σε κράτηση που είναι αυθαίρετη και κατά παράβαση του άρθρου 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).


Τέλος τόνισαν πως “Είναι κατάχρηση της διαδικασίας να επιδιώκεται η έκδοση για πολιτικό αδίκημα κατά παράβαση των ρητών όρων της συνθήκης”.

Ο 52χρονος είχε αρχικά κερδίσει τον αγώνα του κατά της έκδοσής του με την αιτιολογία ότι ήταν πιθανό να σκοτώσει αν κρατούνταν υπό σκληρές συνθήκες φυλάκισης στις ΗΠΑ. Αλλά τον Δεκέμβριο του 2021 οι δικαστές έκριναν ότι οι ΗΠΑ αρχές είχαν δώσει επαρκείς διαβεβαιώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι ο Ασάνζ θα αντιμετωπιστεί ανθρώπινα σε μια αμερικανική φυλακή, και ανέτρεψαν την απόφαση.


Ο Ασάνζ άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής, αλλά τον περασμένο Ιούνιο οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου επικύρωσαν την απόφαση να εγκρίνουν το ένταλμα έκδοσης των ΗΠΑ, το οποίο υπέγραψε η τότε υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Priti Patel τον Ιούνιο του 2022.

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται και σήμερα (21/2) με την απόφαση να αναμένεται, αργά το απόγευμα.