Η ΝΔ ΦΕΡΝΕΙ «ΜΙΣΟ» ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Tη συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία φαίνεται πως θα ανοίξει πολύ σύντομα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δεδομένες και τις αντιδράσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη, ή μια μέρα μετά, την Τετάρτη, όπου θα δώσει συνέντευξη στην ΕΡΤ όπου πρόκειται να περιγράψει τους βασικούς άξονες της ρύθμισης, τόσο για τον γάμο όσο και για την τεκνοθεσία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δηλώσει ότι θα φέρει σύντομα το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, εξηγώντας όμως ότι τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν μόνο να υιοθετούν παιδιά, αλλά όχι να τα αποκτούν μέσω παρένθετης μητέρας.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, με κύριο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αυτών των ζευγαριών που ήδη υπάρχουν και σήμερα δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Συνεπώς, άνδρας ή ζευγάρι ανδρών δεν θα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, αλλά θα μπορεί να υιοθετήσει. 

Πρόταση νόμου ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση νόμου για την άρση των διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο και την κατοχύρωση του δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, την οποία υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση, «τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ είναι ανάγκη να τεθούν ως πρόσταγμα και πραγματικό πολιτικό πρόγραμμα για τις δημοκρατικές, τις κοινωνικά φιλελεύθερες και προοδευτικές δυνάμεις και στην Ελλάδα, όπως στην Ευρώπη».

«Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ είναι ανθρώπινα δικαιώματα, -όπως υπενθυμίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ψήφισμα της 14ης Σεπτεμβρίου 2021. Η ΕΕ έχει διαμορφώσει ήδη μια στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ για την περίοδο 2024-2025 για τη μετατροπή της σε μια πραγματική ”Ένωση Ισότητας”», υπογραμμίζει η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Σήμερα, επιβάλλεται άμεσα η πρόοδος στον τομέα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ όσον αφορά ιδίως στον γάμο και τη δυνατότητα απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν, με τρόπο ισότιμο σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια, όπως τεκνοθεσία, ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και άλλα.

Στον στόχο αυτό αποβλέπει η παρούσα πρόταση νόμου, εισάγοντας μεταρρυθμίσεις στα παραπάνω αλλά και σε άλλα πεδία».

Τέλος επισημαίνουν ότι «ο γάμος μεταξύ ζευγαριών του ιδίου φύλου αναγνωρίζεται ήδη σε 14 χώρες-μέλη της ΕΕ και σε 18 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως επίσης και η από κοινού τεκνοθεσία από ζευγάρια ιδίου φύλου συναντάται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ενώ προβλέπονται διαδικασίες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια».