ΤΕΜΠΗ: ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΝΕΚΡΟΣ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΣ 

Για τη ΝΔ δεν φταίει ότι ο Κ. Καραμανλής άλλαξε το όριο ηλικίας τού σταθμάρχη, δεν φταίει ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση, φωτοσήμανση και ενδοεπικοινωνία κ.ά., παρά φταίνε μόνο ο σταθμάρχης, ο μηχανοδηγός ή η ΡΑΣ.

Τον πλήρη ιατρικό φάκελο του μηχανοδηγού της επιβατηγής αμαξοστοιχίας ζήτησε από την πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, η εξεταστική επιτροπή «για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών», με πρωτοβουλία του εισηγητή της πλειοψηφίας, Λάζαρου Τσαβδαρίδη.

Όπως είπε ο βουλευτής της ΝΔ, πρόσφατα δημοσιεύματα ενημερωτικών ιστοσελίδων ανέφεραν σημαντικά προβλήματα υγείας του μηχανοδηγού (εγκεφαλικά ανευρύσματα) θέτοντας το ερώτημα εάν η ΡΑΣ γνώριζε για την κατάσταση της υγείας του.

Η πρόεδρος της ΡΑΣ είπε ότι την ευθύνη για να περάσει τις οφειλόμενες ιατρικές εξετάσεις έχει η σιδηροδρομική επιχείρηση, ότι οι εξετάσεις πραγματοποιούνται από τέσσερις πιστοποιημένους ιατρούς (καρδιολόγο, νευρολόγο-ψυχίατρο, ΩΡΛ και οφθαλμίατρο) και ότι γενικός παθολόγος δίνει την τελική έγκριση. Για τον συγκεκριμένο μηχανοδηγό, είπε πως υπήρχε πιστοποιητικό και ότι κρίθηκε ικανός.

Ο κ. Τσαβδαρίδης, αναφερόμενος σε δύο πιστοποιητικά που ενεχείρισε στην επιτροπή η κυρία Τσιαπαρίκου, είπε ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι «ο κάθε πρόεδρος της ΡΑΣ παίρνει αυτό το έγγραφο, που δεν γράφει τίποτα, που δεν έχει φωτογραφίες, που δεν έχει αριθμό ταυτότητας και δεν ξέρουμε εάν πρόκειται για τον συγκεκριμένο ή για άλλο συνονόματό του».

Ειδικότερα για τα συνοδευτικά έγγραφα, που διαβίβασε ακολούθως η κυρίαα Τσιαπαρίκου, είπε ότι αυτό που προκύπτει από τις φωτοτυπίες, είναι ότι στο ένα από τα δύο υπάρχουν υπογραφές τεσσάρων γιατρών και στο άλλο υπογραφές τριών γιατρών.

«Δηλαδή δώσαμε πιστοποιητικό ικανότητας σε έναν άνθρωπο, που φαίνεται ότι δεν εξετάστηκε τουλάχιστον από έναν γιατρό. Δεν ξέρουμε εάν από αυτά που βλέπουμε, το πρόβλημα υγείας με τους εμβολισμούς, τα εγκεφαλικά ανευρύσματα, έχει επισημανθεί από τους γιατρούς, εάν έχει αναγραφεί στο φάκελο, το πώς έχει προχωρήσει η διαδικασία, ποια είναι η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε ο συγκεκριμένος», πρόσθεσε.

«Ζητάμε τον πλήρη ιατρικό φάκελο που τηρείται υποχρεωτικά στη ΡΑΣ και τον πλήρη ιατρικό φάκελο που τηρεί η Hellenic Train […] για να καταλήξουμε τελικά, εάν αυτός ο άνθρωπος μπορούσε να ανέβει στα τρένα ή δεν μπορούσε και ήταν επικίνδυνος», είπε ο κ. Τσαβδαρίδης.

Με το αίτημα αναζήτησης του πλήρους ιατρικού φακέλου συμφώνησε ο εισηγητής της μειοψηφίας Βασίλης Κόκκαλης. Παρατήρησε ωστόσο, ότι η επιχειρηματολογία της πλειοψηφίας κατατείνει στο ότι φταίει η κυρία Τσιαπαρίκου, για το εάν το πιστοποιητικό υγείας ήταν ορθό ή όχι.

Για τη ΝΔ, προσέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «δεν φταίει ότι ο Κ. Καραμανλής άλλαξε το όριο ηλικίας τού σταθμάρχη, δεν φταίει ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση, φωτοσήμανση και ενδοεπικοινωνία κ.ά., παρά μόνο ότι φταίει ο σταθμάρχης ή ενδεχομένως και άλλοι. Να ψάξουμε και για τις ευθύνες αυτών που εξέδιδαν τα πιστοποιητικά υγείας, αλλά περιμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει χρόνο, όπως έδωσε σήμερα, για να εξετάσουμε και άλλους μάρτυρες όπως ο συνδικαλιστής Γενηδούνιας».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιλένα Αποστολάκη είπε ότι το ανθρώπινο λάθος ως κυβερνητικό αφήγημα, επανέρχεται συστηματικά. Είπε επίσης ότι η πλειοψηφία προέταξε την κυρία Τσιαπαρίκου ενώ στον κατάλογο μαρτύρων προηγούντο οι πρώην υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Κ΄πωστας Καραμανλής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι η ΝΔ είχε βγάλει συμπέρασμα πριν καταθέσει η μάρτυρας.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης είπε ότι πρέπει να προσέλθουν και οι γιατροί που υπέγραψαν τα πιστοποιητικά.

Ο βουλευτής της ΚΟ ”Σπαρτιάτες” Πέτρος Δημητριάδης είπε ότι ο μηχανοδηγός έχει πεθάνει και δεν μπορεί να απαντήσει.

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς είπε ότι περιμένει τον ίδιο ζήλο από την πλειοψηφία για το θέμα της ρουσφετολογικής μετάθεσης του σταθμάρχη.

Ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη Τάσος Οικονομόπουλος ζήτησε τους φακέλους εκπαίδευσης της τελευταίας τριετίας.

Η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Έλενα Καραγεωργοπούλου είπε ότι παρακάμφθηκαν οι μάρτυρες Χρ. Σπίρτζης και Κ. Καραμανλής.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος μίλησε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από πλευράς πλειοψηφίας.

Η εξέταση της κυρίας Τσιαπαρίκου θα συνεχιστεί αύριο, μετά και την προσκόμιση του πλήρους ιατρικού φακέλου του μηχανοδηγού της επιβατηγής αμαξοστοιχίας, τον οποίο ζήτησε η εξεταστική επιτροπή.