ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Νέα αύξηση – χαράτσι 3,46% στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, φέρνει η κυβέρνηση. Ανακοινώθηκαν δια στόματος του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου, οι νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, που θα κληθούν να πληρώσουν, περίπου 1,3 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες το 2024.

Η νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έρχεται να προστεθεί στην περσινή αύξηση των εισφορών κατά 9,6%. Μέσα σε τρία χρόνια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιβαρύνθηκαν με αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών κατά 26%.

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται για το 2024 ως εξής:

Σημειώνεται ότι όσοι δεν υποβάλουν νέα αίτηση παραμένουν στην ασφαλιστική κατηγορία στην οποία υπάγονταν την προηγούμενη χρονιά, καθόσον σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από τους μη μισθωτούς θα επηρεάσει και τη μελλοντική σύνταξη που θα λάβουν.

“Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο οι εισφορές των ασφαλιστικών κλάσεων των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων προσαυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου πληθωρισμού της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή κατά 3.46%. Στόχος της ανωτέρω διάταξης είναι πρωτίστως η διασφάλιση του ύψους των συντάξεων των μη μισθωτών. Ενδεχόμενη αγνόηση του πληθωρισμού στις εισφορές θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε χαμηλότερες συντάξεις στο μέλλον., δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.