Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΩ ΤΡΙΤΩΝ

Οι Ουκρανοί φαίνεται να έχουν βρει έναν πολύ πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι και αν η παραχώρηση οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία από την Ελλάδα υποβαθμίζει την αμυντική ικανότητα της χώρας; Οι φίλοι στα…δύσκολα φαίνονται και το κάνει πράξη ο Κ. Μητσοτάκης προς τον Ζελένσκι.

Έτσι λοιπόν, μετά την προώθηση εκατοντάδων χιλιάδων πυρομαχικών στην Ουκρανία δια της μεθόδου της …εκποίησης τους στην Τσεχία, τώρα ετοιμάζονται με την ίδια μέθοδο να …πουλήσουν τα μηχανήματα των ΕΑΣ που βρίσκονται στο εργοστάσιο του Υμηττού για τις ανάγκες του Ουκρανικού Μετώπου!

Με χτεσινοβραδινή τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας», το άρθρο 4 αναφέρεται σε: «Εκποίηση, διάθεση και αξιοποίηση εξοπλισμού Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων».

Επί της ουσίας με το παραπάνω άρθρο υποτίθεται ότι επισπεύδεται η διαδικασία μεταφοράς των εργοστασιακών εγκαταστάσεων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων του Υμηττού προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ. Όμως βάσει του σχεδιασμού οι γραμμές παραγωγής του εργοστασίου Υμηττού θα πρέπει να μεταφερθούν στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Λαύριο!

Όμως δεν έχει γίνει καμία εργασία προς αυτή την κατεύθυνση και η παραγωγή παραμένει στον αέρα. Οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ έχουν εκφράσει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή τους και την ανησυχία τους για το μέλλον των ΕΑΣ, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την άμυνα της χώρας μας και την αυτάρκεια στην παραγωγή πυρομαχικών και λοιπών οπλικών συστημάτων.

Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να θέσει σε προτεραιότητα τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου αντί της υποστήριξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε με τις ένοπλες συγκρούσεις στην ευρύτερη γειτονιά μας να κλιμακώνονται επικίνδυνα, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα τόσο για τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την άμυνα της χώρας όσο και για την σκοπιμότητα του εγχειρήματος.

Μάλιστα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ευρωπαϊκή πολιτική σε θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί ιδιαίτερα μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που αποδεικνύεται και από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος ASAP – Act in Support of Ammunition για την στήριξη των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών.

Με την εν λόγω τροπολογία προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

  • Ποιος συγκεκριμένα θεωρείται πάγιος εξοπλισμός της Ε.Α.Σ. ΑΕ;
  • Γιατί προβλέπεται δυνατότητα εκποίησης του πάγιου εξοπλισμού της με ή χωρίς αντάλλαγμα;