Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ

Η κυβέρνηση έφερε αιφνιδιαστικά τη νύχτα στη Βουλή τροπολογία, σε νομοσχέδιο που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία για τα αυτοκινούμενα οχήματα με την οποία επιχειρεί να ακυρώσει την ισχυρή νομική επιχειρηματολογία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που βασίζεται στο δεδομένο ότι ο ίδιος ο κυβερνητικός νόμος για την πώληση της μεταλλουργίας προβλέπει τη συνέχιση της λειτουργίας της μέχρι την μεταβίβασή της στον νέο ιδιοκτήτη.

Η κυβερνητική τροπολογία αλλάζει αυτή τη δέσμευση και αναφέρει ότι σε περίπτωση περιορισμού ή διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης ο ειδικός διαχειριστής έχει τη δυνατότητα να αναθέτει σε ειδικό προσωπικό τη συντήρηση και φύλαξη των εγκαταστάσεων για λόγους ασφαλείας και του λιμένα της Λάρυμνας για την πρόληψη περιβαλλοντικής ζημίας χρησιμοποιώντας μέρος των κρατικών ενισχύσεων που προορίζονταν για την εξόφληση οφειλών σε ενεργειακούς παρόχους, δηλαδή στη ΔΕΗ.

Η βασική ωστόσο αλλαγή είναι ότι ο ειδικός διαχειριστής μπορεί να παραδώσει την επιχείρηση στον νέο ιδιοκτήτη σε κατάσταση παύσης λειτουργίας. Είναι προφανές ότι η τροπολογία λειτουργεί εκβιαστικά προς τους εργαζόμενους, αλλά εμμέσως και προς το δικαστήριο που εκδικάζει αυτή την ώρα τα ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα με τις απολύσεις των 850.

Για το σκοπό αυτό, άλλωστε συνδικάτα καλούν σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας στη 1 το μεσημέρι. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας Παναγιώτης Πολίτης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους στα δικαστήρια, κατήγγειλε την μεθόδευση της κυβέρνησης με ουσιαστικό σκοπό να διευκολύνει την απόλυση των εργαζομένων, να τους πετάξει στον δρόμο. 

Δείτε το κείμενο της τροπολογίας.

«Προσπαθούν να ολοκληρώσουν το έγκλημα»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, οδηγώντας εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία και τις περιοχές 5 νομών της χώρας σε μαρασμό. Με μία κατάπτυστη τροπολογία επιδιώκει να εκκαθαρίσει την επιχείρηση από τους εργαζόμενους και να προχωρήσει στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Η κυβέρνηση θα το πληρώσει πάρα πολύ ακριβά, εάν δεν αποσύρει τώρα αυτή την τροπολογία και εάν δεν προχωρήσει άμεσα στην ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι κάτοικοι πέντε νομών της χώρας έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα εναντίωσης στην κυβερνητική πολιτική και στα εγκληματικά σχέδια απαξίωσης και εγκατάλειψης που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα» τονίζει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του:

«Όλοι και όλες δίπλα στον ηρωικό αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ! Ξεσηκωμός τώρα σε όλη την Ελλάδα για να μην περάσει το νέο έγκλημα!».

Μεγάλη κινητοποίηση στην Ευελπίδων

Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων όπου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα πραγματοποιείται δυναμική κινητοποίηση από εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, αλλά και συμμετοχή άλλων φορέων, σωματείων και συνδικάτων.